NATJECANJA

»

SKIJANJE

16.09.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Legende - Marc Girardelli

Znamenita figura Svjetskog kupa dolazi nam iz Austrije, a svjetsku je slavu stekao nastupajući u tehničkim disciplinama za Luxemburg...

Znameniti skijaš Svjetskog kupa rođen je u mjestu Lustenauu u Austriji 18. srpnja 1963. godine, a gdje je i živio, pohađao školu i prvi put stao na skije sa pet godina starosti.

Zanimljivo je da je kao dijete obožavao spust i da je zavoje radio samo na specijalne zahtjeve svog oca. Zbog oca je došao i u sukob s Austrijskim skijaškim savezom (ÖSV), za kojeg nije htio nastupati, jer je inzistirao na tome da mu trener bude otac, što Savez nije želio prihvatiti.

Tako je počeo skijati za Luksemburg. I donio Luksemburgu najvrijednije sportske uspjehe u povijesti tako male državice.

Marc Girardelli počeo se natjecati još kao dijete po cijeloj Austriji, a glavni su mu konkurenti u to vrijeme bili nešto stariji Andreas Wenzel i Hubert Strolz.

Sa 13 godina bio je predvozač slaloma u Wengenu kojeg je osvojio Stenmark, sa 14 je startao na FIS natjecanjima.

Na svom prvom natjecanju, sa startnim brojem 140(!), zaostao je čak sedam sekundi za pobjednikom na stazi koja je bila u katastrofalnom stanju.

1980. godine se napokon priključuje Svjetskom kupu i to u slalomu i veleslalomu, jer spust nije bio opcija, kako je uvijek trenirao sam.

Prvi podij dočekao je već 1981. godine i to u Wengenu kad ga je pobijedio Križaj. I onda je došla prva pobjeda 1983. u Švedskoj protiv Stenmarka, ali mu je ta sezona bila djelomično i kobna, jer je doživio tešku ozljedu u kojoj je doslovno potrgao sve ligamente lijevog koljena.

1984. godine Girardelli prvi put osvaja mali Kristalni globus u slalomu, ali i propušta ZOI u Sarajevu, jer još nije imao luksemburšku putovnicu, a pregovori s ÖSV-om su propali.

No u 1985. Girardelli napokon, s ukupnih 11 pobjeda, staje na tron ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Isti rezultat ponavlja potom i 1986. godine.

U razdbolju od 1986. - 88. godine Marc Girardelli imao je i određenih problema s ozljedama, a u konačnici je 1989. godinu dočekao kao svoju godinu uspjeha i rekorda, u kojoj je osvojio sve trofeje koji su se u skijanju u toj godini mogli osvojiti.

Slijedeću je sezonu propustio zbog vrlo neugodnog pada u Sestriereu zbog kojeg je umalo ostao paraliziran.

No u sezoni 1990/91. vratio se opet u formi. Ne kao prije ozljede, ali dovoljno da osvoji dvije srebrne olimpijske medalje 1992. i 1994, kao i još dva velika Kristalna globusa ukupnog pobjednika Svjetskog kupa 1991. i 1993. godine.

Preostali su samo uspjesi u brzim disciplinama, pa je čak uspio osvojiti i mali Kristalni globus u spustu, te biti još jednom i drugi u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Kako je bivalo sve teže vratiti staru slavu i održavati fizičku spremu, nakon neuspjelih pokušaja 1994/95., slijedi oproštaj od skijanja i postavljanje novih ciljeva u životu.

Do 2000. godine bavio se raznim poslovima poput novinarstva, trgovine i promocija. No nakon 2001. godine počinje raditi u managementu Alpincentra Bottrop, najveće ski-dvorane na svijetu.

Još jedna važna činjenica karakterizira Girardellija. Početkom primjene rapidiranja štapova, kojeg je uveo Stenmark, i velikim širenjem te tehnike, Girardelli je nije primjenjivao, zadržavši se na primjeni konvencionalnog ulaska na vrata unutrašnjom rukom (slika u naslovu).

5 velikih Kristalnih globusa ukupnog pobjednika Svjetskog kupa (1985., 1986., 1989., 1991. i 1993. godine), 46 pojedinačnih pobjeda (3 spust, super G 9, slalom 16, veleslalom 7, kombinacija 11), točno 100 pobjedničkih postolja, 215 top ten pozicija, 3 slalomska Kristalna globusa, jedan u veleslalomu i dva u spustu, 4 zlata (triput kombinacija i jednom slalom), 4 srebra (dvaput slalom, super G i veleslalom) i 3 bronce (veleslalom, slalom i kombinacija) sa Svjetskih prvenstava te dva olimpijska srebra (veleslalom i super G).



Teško će to biti ikada dostići.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 319546
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr