NATJECANJA

»

SKIJANJE

19.03.2019.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Hirscher i Shiffrin na krovu svijeta

Svake godine ponavlja se ista slika. Austrijanac i Amerikanka i ove su godine, na kraju još jedne sezone Svjetskog skijaškog kupa, završili s velikim Kristalnim globusima u svojim rukama. Hrvatsko skijanje napokon se pomalo vraća u život.

Završila je još jedna sezona Svjetskog skijaškog kupa. Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher još jednom su se pokazali najboljim skijašima svijeta. Štoviše, uz osvojene naslove dodali su još nekoliko kipića. Amerikanka je osvojila skoro sve što se moglo osvojiti. Prvo mjesto joj je pripalo u ukupnom slalomskom, veleslalomskom i superveleslalomskom poretku. Hirscher ipak nije bio toliko dominantan. Zadovoljio se s još dva kipića, onim slalomskim i veleslalomskim. Ipak, valja naglasiti kako je fenomenalnom Austrijancu ovo bila osma sezona za redom kako je osvojio veliki Kristalni globus. Da se sutra oprosti od profesionalne skijaške karijere, ostao bi upamćen kao najbolji skijaš svih vremena, što svakako nije mala stvar.

Osim navedenog dvojca, bilo je još mnogo djevojaka i mladića koji su nas uveseljavali čitavu sezonu. Spomenimo prvo dobitnike malih Kristalnih globusa. Od onoga što nije završilo u vitrinama fantastičnog dvojca, Alexis Pinturault, Dominik Paris, Beat Feuz, Federica Brignone i Nicole Schmidhofer uzeli su pod svoje vlasništvo. Prvo spomenuti Francuz, iako nije osvojio ništa više nego li kipić alpske kombinacije, ovu je sezonu doživio svojevrsnu katarzu. Čini se kao da se resetirao te je napokon uskladio svoje izvedbe s uobičajenim najavama s početka sezone. Dominik Paris i Beat Feuz, u izostanku Aksela Lunda Svindala, preuzeli su pijedestal brzih disciplina. Teško je raspravljati o tome tko je bolji skijaš, no očito je kako se ove sezone Talijan bolje našao među nešto gušće postavljenim zastavicama, dok je Švicarcu pripala titula kamikaze sezone. Pomalo je razočarao Kjetil Jansrud, koji je već tradicionalno osvajao mali Kristalni globus u disciplini superveleslaloma. Možda mu sljedeće godine proradi norveški inat, kada bude skijao s teretom neprikosnovenog Svindala. 

Nicole Schmidhofer možda je najveće iznenađenje među nabrojenim skijašima i skijašicama. Sjajna Austrijanka osvojila je mali spustaški Kristalni globus. Mora se priznati kako je tijekom godina izrasla u vrhunsku spustašicu te je ove sezone samo okrunila sav svoj trud i rad. Lindsey Vonn se oprostila od skijanja, Ilka Štuhec se vratila u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa nakon teške ozljede, da bi opet doživjela nešto slično. Sofia Goggia također nije nastupala u većem dijelu sezone, a na samom kraju se vidjelo kako joj je upravo taj dio godine nedostajao za ostvarenje nešto ozbiljnijih rezultata. Ramona Siebenhofer pobijedila je u nekoliko utrka, no također nije bila na razini svoje reprezentativne kolegice. Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti što će nam donijeti sljedeća sezona.

Od osvajača, odnosno osvajačica malih Kristalnih globusa, još nismo spomenuli Federicu Brignone. Ona je, od svih ostalih natjecatelja Svjetskog skijaškog kupa, najlakše stigla do svog kipića. Naime, osvojila je naslov najbolje skijašice svijeta u disciplini alpske kombinacije, disciplini koja se iz sezone u sezonu pomalo gasi. Jedna jedina utrka alpske kombinacije u ženskoj konkurenciji, ove je sezone održana u Crans-Montani. Federica je slavila u navedenom natjecanju te si je time osigurala mali kipić. Žalosno da je tome tako. Disciplina alpske kombinacije pokazuje tko je najkompletniji skijaš, odnosno najkompletnija skijašica Svjetskog skijaškog kupa. Jednostavno je posvetiti se isključivo jednoj disciplini, ali nije baš lako dobro se snalaziti na stazi, neovisno o tome kako su postavljeni skijaški kolci. Iz tog razloga Federici i Alexisu valja skinuti kapu. Ako ništa, zaslužili su svoje kipiće zbog sposobnosti koju nemaju devedeset posto aktivnih skijaša.

Još uvijek nisu nabrojani svi skijaši i skijašice koji su na neki način obilježili proteklu sezonu. Toj skupini sigurno pripadaju Petra Vlhova, Wendy Holdener, Viktoria Rebensburg, Anna Swenn-LarssonHenrik Kristoffersen, Vincent Kriechmayr, Clement Noel, Ramon Zenhaeusern, Marco Odermatt i Albert Popov. Kada bi netko drugi promišljao o takvoj skupini, vjerojatno bi našao razloga za uvrstiti još koje ime, ali iza upravo ovih imena postoji određena priča.  Sjajna Čehinja i preporođeni Norvežanin pišu vrlo slične priče. Vlhova je u sjeni Shiffrin, dok je Kristoffersen godinama u sjeni Marcela Hirschera. Ova sezona donijela im je ponešto zadovoljstva. Oboje su uspjeli pobijediti svoje glavne konkurente, doduše na Svjetskom prvenstvu, i to u svojim slabijim disciplinama. Svi se nadamo kako bi sljedeće sezone mogli još više pomrsiti račune nedodirljivom dvojicu.

Holdener i Rebensburg već su nekoliko sezona u nizu na samom vrhu, dok je Anna Swenn-Larsson pravo osvježenje te zasigurno dostojna zamjena jučer umirovljenoj Fridi Hansdotter. Kriechmayr se tijekom cijele sezone trudio zapapriti situaciju Feuzu i Parisu, ali mu na kraju nije pošlo za skijom. Posebna priča su četiri posljednje spomenuta skijaša. Osim Zenhaeuserna, koji je i proteklih sezona bio dio slalomske elite, iako ne kao što je to ove sezone slučaj, ostatak navedenih skijaša pojavio se niotkud, odnosno nitko nije računao na njih prije početka sezone. Mladići su pokazali kako se napornim radom, uz malo sreće, mogu ostvariti sjajni uspjesi. Danas pripadaju vrhu svjetskog skijanja. Nadamo se kako će sljedeće sezone samo nastaviti svoju fenomenalnu priču.

Tu se negdje mogu smjestiti i naši dečki. Istok Rodeš, Elias Kolega, Matej Vidović i Filip Zubčić uspjeli su probuditi hrvatsko skijanje iz dubokog sna. Ostvarili su nekoliko sjajnih rezultata koji su im omogućili nešto bolje startne pozicije, a samim time i mogućnost napada na sam vrh svjetskog skijanja. Ostat će zapisano kako je najbolji rezultat sezone ostvario upravo Elias Kolega. Osvojio je šestu poziciju u slalomskoj utrci Adelbodena. Najbolji timski rezultat mladići su ostvarili u slalomskom natjecanju Kranjske Gore, kada su sva četvorica završila među trideset najbolje plasiranih skijaša. Nadamo se kako će sljedeće sezone uspjeti poboljšati svoja ostvarenja, na radost svih nas, njihovih vjernih navijača.

Osim Hansdotter, Svindala i Vonn, svjetsko skijanje će od sljedeće sezone biti siromašnije za još poneko veliko skijaško ime. Neka od tih imena su zasigurno ona Felixa Neureuthera, Thomasa Fanare i Chiare Costazze. Unatoč tome, budućnost Svjetskog skijaškog kupa nije upitna. I ova je sezona dokazala kako mladi skijaši i skijašice samo čekaju da zauzmu pozicije ispod glavnih reflektora. Sada slijedi duga stanka i pravi predah od skijanja, kojeg ćemo se zasigurno zaželjeti kroz nadolazeće razdoblje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 318761
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr