NATJECANJA

»

SKIJANJE

11.05.2005.      

Autor: Matija Kralj


 

Legende - Pernilla Wiberg

U rubrici posvećenoj legendama skijaškog sporta predstavljamo vam i veličanstvenu Šveđanku, a koja je dobrim dijelom obilježila devedesete godine prošlog stoljeća...

Pernilla Wiberg rođena je 15. listopada 1970. godine u Norrköpingu (Švedska). Na skije je stala vrlo rano, već sa nepune tri godine, a prvu pravu najavu svojih velikih mogućnosti u seniorskoj konkurenciji ostvarila je osvajanjem zlatne veleslalomske medalje na SP-u u alpskom skijanju u Saalbachu 1991. godine. Tada je briljantnom drugom vožnjom do pobjede došla nadoknadivši čak sekundu i 60 stotinki sekunde zaostatka za nakon prve vožnje vodećom Ulrike Meier.

Na ZOI u Albertvilleu 1992. godine Pernilla Wiberg potom osvaja zlatnu olimpijsku medalju u veleslalomu, te time u ovoj disciplini potvrđuje svoju dominaciju te naslov aktualne svjetske prvakinje. Na ZOI u Lillehammeru 1994. godine ona potom svojoj zlatnoj veleslalomskoj medalji iz Albertvillea pridružuje i zlatnu olimpijsku medalju u kombinaciji, i to nakon 1993. godine u kojoj je zbog ozljede propustila poprilično veliki broj natjecanja.

Totalni boom Pernille Wiberg uslijedio je ipak 1996. godine kada na SP-u u Sierra Nevadi ona uzima kako zlatnu medalju u slalomu, tako i zlatnu medalju te naslov svjetske prvakinje i u kombinaciji. Za to natjecanje ona sama kaže kako je bilo njeno apsolutno najuspješnije i apsolutna potvrda njene potpune skijaške zrelosti. 1997. godine na SP-u u Sestriereu Wiberg svoj ogromni skijaški talent potvrđuje i osvajanjem brončane medalje u spustu, a na tu spustašku medalju ona potom još nadovezuje i srebrnu olimpijsku medalju u spustu na ZOI u Naganu 1998. godine.

Briljantne nastupe na velikim natjecanjima Šveđanka još potom zaokružuje 1999. godine na SP-u u Vailu kada iznova uzima zlatnu medalju u kombinaciji, baš kao i srebro u slalomu.

U Svjetskom skijaškom kupu Pernilla Wiberg ostvarila je ukupno 24 pobjede, od čega čak 14 u slalomu. Ukupnom pobjednicom Svjetskog kupa za skijašice postala je jednom, i to u sezoni 1996/97. Velika Šveđanka svoju je karijeru završila 2002. godine nakon ZOI u Salt Lake Cityju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 318849
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr