NATJECANJA

»

SKIJANJE

05.10.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Legende - Renate Götschl

41 pobjeda u brzim disciplinama donijela je Renate Götschl zasluženu titulu "Speed Queen".

Pripadnica "zlatne generacije" austrijskih spustašica s početka 21. stoljeća, Renate Götschl se svojim postignućima sigurno uvrstila među legende skijaškog sporta. "Speed Queen", kako su joj tepali mediji, ostvarila je 46 pobjeda u Svjetskom kupu, osvojila jedan veliki i deset malih kristalnih globusa te 11 medalja sa Zimskih olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava.

Renate Götschl je rođena 6. kolovoza 1975. u austrijskom Judenburgu. Djevojka koja je proskijala s tri godine, odmah je prvom sezonom u Svjetskom kupu 1992/93 dala nagovijestiti veliku karijeru. Na svojoj se prvoj utrci u Cortini d'Ampezzo nije uspjela kvalificirati u drugu vožnju, no zato je sve "debelo naplatila na zatvaranju sezone u Hafjellu. U svojoj drugoj utrci u Svjetskom kupu Götschl je došla do svoje prve pobjede, i to slalomske sa startnim brojem 42!

-.--.-

Početak sljedeće sezone donio joj je kombinacijsku pobjedu u St. Antonu, a nakon impresivnog starta uslijedilo je malo kolebanje u rezultatima i nestalna razina forme, pomalo tipična za tako mladu sportašicu. Austrijanka je brzo izvukla pouke i treninzima se vratila na mjesta koja su joj pripadala. U prosincu 1996. je u Aspenu zabilježila prvu spustašku pobjedu, a potvrda dobrih nastupa je došla na kraju sezone u obliku spustaškog malog globusa. Svjetsko prvenstvo 1997. u Sestriereu joj je donijelo zlatnu medalju u kombinaciji. Na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. nije uspjela bolje od petog mjesta u spustu, ali je zato sljedeće godine u vitrinu spremila još jedan spustaški globus.

Götschl je bila dio jakog austrijskog brzinskog terceta kojeg su činile još Michaela Dorfmeister i Alexandra Meissnitzer. Austrijanke su obilježile Svjetsko prvenstvo u Vailu 1999., a Götschl je tada osvojila spustaško zlato te srebra u kombinaciji i superveleslalomu. Dominacija na treninzima i utrkama joj je donijela nadimak "Speed Queen" koji ju je pratio do kraja karijere najbolje oslikavajući strast prema brzinama ove djevojke. Alexandra Meissnitzer je prva iz generacije nadarenih austrijskih spustašica došla do velikog Kristalnog globusa namijenjenog najboljoj u sezoni. Bilo je to 1999., no niti Götschl nije morala dugo čekati. Nagrada za najbolju skijašicu u Svjetskom kupu stigla je 2000. zajedno s titulama najbolje u superveleslalomu i kombinaciji. Imala je te godine Götschl i malu "pomoć" u osvajanju ukupne titule. Naime, iako je u jednom trenutku kao favoritkinja figurirala mlada Janica Kostelić, zbog teške ozljede u St. Moritzu ona je morala naprasno prekinuti sezonu otvarajući time put Götschl do velikog globusa.

-.--.-

Sljedeće se sezone Kostelić vratila na staze i Götschl više nije imala šanse dokopati se ukupne pobjede, iako je borba bilo poprilično izjednačena. U olimpijskoj je 2002. osvojila srebro u kombinaciji opet gledajući u leđa Kostelić, a tome je pridodala i broncu iz spusta. Nažalost, ni Austrijanku nisu zaobišle ozljede. Već na prvoj stanici poslije ZOI je doživjela težak pad u Lenzerheideu. Opasna ozljeda lijevog koljena prijetila je da će je odvojiti od staza na dulje vrijeme, ali Götschl se vratila već na sjevernoameričkoj turneji početkom prosinca iste godine.

Sezona 2003/04 je opet bila vrlo uspješna za Austrijanku koja je tada borbu za ukupnu pobjedu, zbog izostanka Janice Kostelić, vodila s Anjom Pärson. Šveđanka je bila uspješnija tako da se Götschl morala zadovoljiti "samo" s globusima u spustu i superveleslalomu. Naredne je godine u Cortini d'Ampezzo u četiri dana pobijedila u tri utrke, dvaput u superveleslalomu i jedanput u spustu. Tu je sezonu zaključila s još jednim spustaškim globusom. "Tofana" u Cortini je, inače, Renatina najdraža staza budući da je na njoj slavila čak deset puta u karijeri uz još 12 penjanja na niže stepenice podija. Prava Kraljica brzine!

-.--.-

2006. je Götschl doživjela ozbiljan pad pred Olimpijske igre u Torinu. Svejedno je nastupila, no do medalje nije mogla. Najbolji joj je plasman bio četvrto mjesto u spustu. Odmah poslije Igara je zaključila sezonu otišavši na operaciju koljena i rehabilitaciju. Vratila se u velikom stilu u sezonu 2006/07 u kojoj je zabilježila po četiri pobjede u spustu i superveleslalomu čime je rano osigurala globuse u tim disciplinama.

Bio je to već polako i smiraj Austrijankine karijere. Nastavila je s utrkama još dvije sezone, no sve je teže vodila borbu s čestim ozljedama i mlađim suparnicama gladnim pobjeda. Konačno, 19. kolovoza 2009., došla je i pomalo očekivana objava. Renate Götschl se povukla iz natjecateljskog skijanja i posvetila obiteljskom životu. Postala je majka dvjema kćerima kojima sada rado pripovijeda o svojim pobjedama, medaljama i globusima. Kada poodrastu, moći će im pokazati i svoj voštani kip koji je izložen u bečkom Madame Tussauds muzeju.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324626
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr