NATJECANJA

»

SKIJANJE

27.11.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

Spustovima skijaških legendi

Streif, Lauberhorn, Saslong… Imena koja zvuče poznato svakom ljubitelju skijanja. Nazivi su to strmih spustaških staza gdje skijaški gladijatori obaraju brzinske rekorde i upisuju se na listu legendi svjetskog skijanja.

Postoje staze u Svjetskom skijaškom kupu gdje pobjeda znači više od "samo" novih 100 bodova na kontu skijaša. Staze koje u sebi nose dah tradicije i skijaškog romantizma, sa strminama koje mogu ukrotiti samo najbolji među najboljima. Pet je takvih mjesta koja odskaču od konkurencije i gdje je pobjeda ostvarenje sna za skijaške profesionalce.

Najdužu tradiciju ima utrka spusta u Wengenu. Od 1930. se u ovom švicarskom skijalištu voze službene utrke, a zanimljivo je da su natjecanja u jednoj od postojbina alpskog skijanja pokrenuli Englezi. Spust se vozi na Lauberhornu, sa 4,5 km dužine najdužoj stazi Svjetskog kupa koja krivuda ispod vrhova Eiger, Mönch i Jungfrau. Publika je uvijek oduševljena Hundschopfom, 40-metarskim skokom koji ledi krv u žilama. Na Lauberhornu je zabilježena i najveća brzina u Svjetskom kupu kada se Talijan S. Thanei 2005. sjurio niz padinu brzinom od 158 km/h! Svaki zavoj ove staze čuva svoju priču, pa su tako u Kanadskom kutku na jednoj utrci popadali svi Kanađani, dok se ista stvar dogodila i Austrijancima u Austrijskoj rupi. Osim legendarnog Lauberhorna, Wengen skijaškim rekreativcima nudi čak 213 km staza gdje će svatko pronaći nešto za sebe, čak i neskijaši koji mogu uživati u pitoresknom švicarskom gradiću.

Tek godinu dana kasnije od Wengena počela su natjecanja u Kitzbühelu. Na Hahnenkamm brdu skijaši jure niz Streif koji počinje čak 85%-tnim nagibom na predjelu koji se zove Mišolovka. Za mâčke na skijama ovo je tek početak iskušenja na stazi koja ima jedan od tehnički najzahtjevnijih zavoja u Svjetskom kupu, Steilhang. Tko tu dobro odskija može računati na pobjedu, međutim, teško će nadmašiti F. Klammera koji je ovdje slavio četiri puta. Značaj Kitzbühela i Wengena nije mogao proći nezamijećeno niti u tvornici snova, Hollywoodu, pa su tako baš ove dvije staze poslužile kao kulisa za film "Downhill Racer" s R. Redfordom i G. Hackmanom u glavnim ulogama. Kitzbühel je danas utrka koja izlazi iz okvira sportskog natjecanja i postala je mondeni događaj koji okuplja svjetsku društvenu kremu koja uživa i na preostalih 168 km staza.

maierBaš kao i u Wengenu i u njemački Garmisch-Partenkirchen skijaška su natjecanja donijeli Englezi. Po vojskovođi lordu Robertsu od Kandahara nosi ime spustaška staza u ovom najboljem njemačkom skijalištu. Vrh Zugspitze dominira Kandaharom na kojem skijaše čeka doslovno – Pakao! Taj se strmi dio staze, gdje se dosižu brzine od 130 km/h, prolazi s čvrstim nogama i molitvom na usnama. Garmisch je skijaškoj javnosti bio poznat i prije no što je postao nezaobilaznom stanicom Svjetskog kupa. Tu su se, naime, 1936. održale 4. Zimske olimpijske igre. Iako broji tek 60 km staza, ovo bavarsko skijalište pruža neke od najljepših panorama u Alpama.

"Potpuna je ludost graditi skijalište u Val d'Isereu, propast je sigurna!", bio je siguran u svojoj ocjeni predsjednik francuskog skijaškog saveza 30-ih godina prošlog stoljeća. Srećom po Jean-Claude Killyja, bio je u krivu. Skijalište Val d'Isere se ipak izgradilo, i to usred ničega, a Killy, koji je na njemu naučio skijati, pronio je slavu doline osvojivši u bogatoj karijeri 3 olimpijska zlata. Rodni mu se kraj odužio nazvavši spustašku stazu Oreiller-Killy po njemu i još jednom poznatom domaćem skijašu. Terenski skokovi na stazi dosižu i do 50 m, poput famoznog Bosse à Collombin, nazvanom po R. Collombinu koji je na njemu spektakularno padao čak 3 puta! U 2009. Val d'Isere će biti domaćin Svjetskom skijaškom prvenstvu, eto prilike skijašima da na legendarnoj stazi osvoje svjetsko zlato.

Kvintet legendarnih staza zatvara famozni Saslong u talijanskoj Val Gardeni. Tridesetak su se godina već vozile utrke u  Kitzbühelu i Wengenu kada je u Talijanim proradio dišpet i sami su odlučili organizirati jedno spustaško natjecanje. No, pripremljena staza nije bila po volji tadašnjoj zvijezdi K. Schranzu koji ju je ocijenio – prelaganom! Da je bio u krivu kad je odbio nastupati, govori ovdašnji četverostruki pobjednik K. Ghedina koji kaže da je Saslong staza za srčane skijaše, kojima nije problem skakati po 50 m preko tzv. Devinih grba (tri uzastopne grbe) i skijati preko 110 km/h niz stazu s prosječnim nagibom od 24,5%. Val Gardena je, inače, umrežena u Sella Rondu, snježni vrtuljak koji broji oko 500 km skijaških staza na kojima je provod zajamčen ne samo skijaškim znalcima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321565
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr