NATJECANJA

»

SKIJANJE

27.10.2006.      

Autor: Željko MihalićAutor: Iva Babić, za časopis Livingstone Slike preuzete sa: virtual.finland.fi 

Kalle Palander - skijat ću još 4 godine

Veliki konkurent našem Ivici Kosteliću, rođen 02.05.1977. u Torniu, koliko god se trudio izbjeći novinare, ipak je dao jedan zanimljiv interview za časopis Livingstone, čije dijelove prenosimo u nastavku.

Finski alpski skijaš koji se natječe u tehničkim disciplinama u kojima je do sad skupio 11 pobjeda, dio ljetne pauze je proveo na rehabilitaciji u Termama Selce.



Kako to da ste nakon ozljede došli u Hrvatsku na rehabilitaciju? Je li istina da Vam je Ivica Kostelić preporučio Terme Selce?

Ma ne. Ivica i ja se znamo, svi se mi iz manjih timova znamo i družimo, ali u Terme sam došao na nagovor liječnika koji me operirao. Isprva sam bio malo skeptičan, no kad sam došao prvi puta....eto me, još sam tu. Zapravo, jednim dijelom sam pobjegao od novinara u Finskoj. Ja inače volim novinare i znam da je to vaš posao, ali sad sam se došao stvarno odmoriti i mislim samo na koljeno i njegov oporavak. Ozlijedio sam nogu i stvarno sam htio biti na miru. U Finskoj me zbog takvih stvari smatraju čak i bahatim....Ranije nisam pazio što radim i nisam razmišljao što govorim, nisam razmišljao o tome hoće li me mediji voljeti. Uvijek sam otvoreno govorio o svemu, bio u nategnutim odnosima sa savezom. Sada im čak možda malo postajem dosadan.

Ako zaboravimo novinare, kako Vam se sviđa kod nas?

Ljudi su ovdje prijateljski raspoloženi i jako su me dobro pazili kad sam došao sredinom travnja. Sve dane tada i tijekom kasnijih dolazaka puno smo trenirali uz tek jedan slobodan malo aktivniji dan - skočio sam padobranom u tandemu. To je odluka koju sam donio dok sam s djevojkom letio panoramskim letom iznad Kvarnera.

Kakav je osjećaj kada znaš da ti život ovisi o tome hoće li se padobran otvoriti?

Joj, nije lako, ne mogu to opisati, osjećaj slobodnog pada u 30 sekundi na 2500 metara nešto je posebno. Osim toga, moj život se u posljednjih nekoliko godina promijenio. Prije desetak godina nije mi bilo bitno hoću li skijati ili umrijeti. Sada razmišljam malo drugačije. Ne samo da sam odrastao, prije bih rekao shvatio neke stvari i možda posložio prioritete. No, ništa me zadovoljava toliko kao dobivanje utrke i onaj prolaz na zadnjim vratima kad znaš da si najbolji.

A što Vas veseli izvan sportske arene, u privatnom životu?

Imam kćer od 6 godina, nažalost ne viđam je često i ona mi puno nedostaje jer me jako veseli. Zapravo, od njezina rođenja mi se život počeo mijenjati...Skijat ću još otprilike 4 godine i sad već počinjem planirati što ću raditi nakon toga.

Što Vam je u planu, možda biti trener?

Pa nešto u skijanju u svakom slučaju, ali mislim da neću u trenere, ima ih puno...mislim da ću u managere. U Finskoj ima jako puno dobrih sportaša. A nema managera koji se mogu o njima brinuti, mislim da toga nedostaje. A i nešto ću učiniti s modom. Jedan sam od vlasnika sportske modne marke Halti. Neću se petljati u dizajn, ali tu sam. Imam čak svoju kolekciju.

Jeste li skijanjem uspjeli osigurati lagodnu financijsku budućnost? Može li se to?

Neusporedivo je s nogometom, no opet, skijanje nasuprot nekih drugih zimskih sportova nudi mogućnost zarade. U usporedbi s recimo, curlingom, da, skijanje je bolje plaćeno, ali novinari znaju vrlo često pretjerivati.

Što se može od Vas očekivati ove sezone?

Ovo je bila moja prva operacija i sve mi je ovo zasad novo. Sad sam jako dobro imao sam dovoljno vremena da se pripremim. Svi doktori oko mene nagovaraju me da se ne koncentriram na utrku koja je u planu u Finskoj sredinom studenog. Bilo bi mi grozno da ne mogu skijati na prvoj utrci u svojoj zemlji. Treniram puno i dat ću sve od sebe.

Što kažete na Janicu i njenu odluku da privremeno prestane skijati?

Sreo sam je ovog ljeta, ali kad se sretnemo ne pričamo o skijanju. Ne znam, s jedne strane potpuno je razumijem da treba pauzu, ja bih uostalom isto tako učinio da sam tako puno trenirao, imao takve ozljede i na kraju osvoji sve što se da osvojiti. Znam kako je kad se tako radi. Osjećaš se kao da si u zatvoru cijeli život. Znam da su Hrvati malo razočarani da će biti nesretni, ali ipak mlada je, ima vremena i za povratak.

Što Vama nedostaje na polici?

Olimpijsko zlato...i trudit ću se skijati makar još četiri godine da probam još i to...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 317822
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr