NATJECANJA

»

SKIJANJE

12.04.2007.      

Autor: Tomislav Seljan 

Legende - Martina Ertl Renz

Nove generacije poklonika skijaških natjecanja, koje će ovu njemačku skijašicu upoznavati iz statistika, možda isprva i neće biti posebno impresionirane njenim rezultatima...

... Oni koji su imali prilike uživati u njenom skijanju, pamtit će je kao jednu od najsvestranijih skijašica, koja se za trajanja gotovo cijele svoje dugotrajne karijere uvrštavala među sam vrh svjetske skijaške elite.

Kćer njemačkog farmera, Martina Ertl, rođena je 12. listopada 1973. g. u Bad Tölzu, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. Kad je u dobi od dvije i pol godine prvi puta stala na skije, one su joj postale najdraža igračka. Cijelu svoju karijeru Martina je smatrala prvenstveno dobrom zabavom, ističući da je ključ njezina uspjeha u tome što joj je hobi u kojem je neizmjerno uživala ujedno bio i posao.

U FIS Svjetskom skijaškom kupu debitirala je u sezoni 91/92. i odmah pokazala da je sposobna za velike stvari. Već na svom prvom veleslalomskom nastupu 10. je mjestom osvojila prve bodove u seniorskoj konkurenciji. Prva je pobjeda, također veleslalomska, stigla na završnici sezone 93/94. u američkom Vailu. U svojoj 15 godina dugoj karijeri Martina Ertl pobjeđivala je 14 puta. Ubilježila je 10 veleslalomskih, 2 slalomske i 2 superveleslalomske pobjede.

O svestranosti njenog skijaškog umijeća najbolje govori podatak o 57 osvojenih mjesta na postolju u svim disciplinama, uključujući i paralelni slalom (inačica slaloma koja je u sezonama od 88/89. do 97/98. katkad priređivana umjesto klasičnog slaloma, op.a.). Impresivno zvuči i 188 "top 10" plasmana kao i činjenica da je Ertl 11 sezona završavala među 10 najboljih skijašica svijeta, a 2 je puta stajala na postolju korak do velikog Kristalnog globusa, koji joj je nekim čudom uspio izmaći u njenoj bogatoj karijeri. Zato je dvaput pobjednički podigla veleslalomski Globus, a još je 4 puta osvajala broncu u ukupnom poretku po disciplinama, 2 puta veleslalomsku te po jednom slalomsku i superveleslalomsku..

Kao najljepši trenutak karijere Martina Ertl ističe FIS Svjetsko prvenstvo u austrijskom St. Antonu 2001. g., gdje je osvojila naslov svjetske prvakinje u kombinaciji. Nitko osim naše Janice Kostelić, koja ju je smjestila u uzak krug favoritkinja, nije vjerovao u takav rasplet. Pa niti Martina sama: "Na to nitko nije mogao računati. Pauzirala sam nakon ozljede. U St. Anton sam došla s rehabilitacije i osvojila svoju prvu zlatnu medalju. Bio je to neopisiv osjećaj, koji nikad neću zaboraviti". Na Svjetskim skijaškim prvenstvima još je dvaput osvajala broncu u veleslalomu, u japanskoj Morioki 1993. g. te 1996. g. u španjolskoj Sierra Nevadi. Bila je i dio pobjedničkog tima koji se u talijanskom Bormiu 2005. g. okitio zlatnom medaljom u ekipnom natjecanju.

Martina Ertl ima i veliko iskustvo sa ZOI-a. Nastupila je na njih 5. Najviše su je se dojmile one održane 1994. g. u norveškom Lillehameru, gdje je osvojila svoju prvu olimpijsku medalju - srebro u veleslalomu. U japanskom Naganu je 1998. g. osvojila kombinacijsko srebro, a broncom u istoj disciplini okitila se 4 godine kasnije u Salt Lake City-u (SAD).

2005. godine Martina Ertl postala je Martina Ertl-Renz i nagađalo se, budući je bila prešla 31., da će uzbuđenje koje vlada na skijaškim stazama zamijeniti mirnim obiteljskim životom. Međutim, Martina se pojavila na startu nove sezone 05/06. "Nema govora o povlačenju. Još uvijek neizmjerno uživam u skijanju, putovanjima i svemu što ide uz to. Sponzori su još uvijek tu, a preda mnom je olimpijska sezona. Ne očekujem velike stvari, znam da su najbolje godine iza mene, ali voljela bih karijeru okončati s još kojim postoljem", rekla je. Ipak, i tu je sezonu obilježila rušenjem jednog rekorda. Na slalomu u američkom Aspenu, u prosincu 2005. g. ubilježila je svoj 403. start u utrci FIS Svjetskog kupa i time oborila rekord koji je dotad držala Austrijanka Anita Wachter. Na završnici sezone u švedskom Äreu, osvajanjem 3. mjesta u superveleslalomu ispunila si je želju o još jednom postolju i tako na lijep način okončala bogatu karijeru.

Danas Martina radi za njemačku TV-kuću ARD, pomažući svojim bogatim natjecateljskim iskustvom učiniti prijenose skijaških utrka što boljima. Uz to, sa suprugom, također bivšim sportašem, vodi trgovinu sportskom obućom. Uz prodaju, bave se prilagodbom skijaških cipela i ostale sportske obuće ljudima sa specifičnim oblikom stopala. Par ove godine očekuje i rođenje prvog djeteta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324254
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr