NATJECANJA

»

SKIJANJE

23.08.2007.      

Autor: Tomislav Seljan


 

Legende – Stephan Eberharter

Malo se skijaša može pohvaliti karijerom poput njegove, no zbog njegove skromnosti i odmjerenosti u izjavama, javnost možda nema pravi dojam o Eberharterovoj sportskoj veličini.

Stephan Eberharter rođen je 24. ožujka 1969. g. u austrijskom Brixleggu. Roditelji, pasionirani skijaši, od najranijih su dana za Stephana imali skijaške planove. Prvim skijaškim koracima naučili su ga u dobi od četiri godine, a kasnije su ga upisali u školu u kojoj se, osim uobičajenim predmetima, velika pažnja posvećivala i skijanju.

 Nakon što je 1988. g. osvojio naslov ukupnog pobjednika Europskog kupa u alpskom skijanju, Eberharter se sljedeće sezone, 1989./90., okušao među skijaškom elitom u FIS Svjetskom kupu. Tu je sezonu završio na ukupnom 32. mjestu, skrenuvši pozornost na sebe s nekoliko "top 10" plasmana.

Sljedeće je sezone ubilježio i prvo postolje u Svjetskom kupu, no pravom zvijezdom postao je na FIS Svjetskom prvenstvu održanom 1991. g. u njemu domaćem Saalbachu. Došao je kao debitant i najmlađi član austrijske reprezentacije, a prvenstvo je napustio kao dvostruki svjetski prvak. Slavio je u superveleslalomu i kombinaciji.

Ubrzo nakon ovog velikog uspjeha Eberhartera su zadesile ozljede, neizbježan dio gotovo svake skijaške karijere. Nije se uspijevao vratiti u prijašnju formu, a sezonu 1993./94. u potpunosti je morao propustiti. Sljedeću sezonu, 1994./95. Eberharter je završio na tek 104. mjestu ukupnog poretka Svjetskog kupa. U nekim manjim reprezentacijama to ne bi bio problem, no u austrijskoj stvari stoje drugačije. Zbog velikog broja mladih skijaša koji su imali bolje rezultate, za Eberhartera više nije bilo mjesta.

No nije se predao. Smatrao je da je sa 26 godina premlad da bi odustao i da ima još dosta toga za "reći" na skijaškim stazama. Odlučio je pronaći način da se vrati u reprezentaciju. Sklopio je dogovor sa ÖSV-om (Austrijski skijaški savez) kako će se o vlastitom trošku natjecati u Europskom kupu i tako pokušati poboljšati renking, a oni će ga, ako postigne zadovoljavajuće rezultate, primiti natrag u reprezentaciju. U sezoni 1996/97. Eberharter je dominirao Europskim skijaškim kupom i uspio se vratiti među elitu.

 Sam povratak među najbolje nije mu bio dovoljan. Unatoč visokim startnim brojevima Eberharter je uskoro uhvatio korak s najboljima i sezonu 1997./98. završio na 3. mjestu ukupnog poretka Svjetskog kupa. Te je sezone, na završnici u švicarskoj Crans Montani, na utrci veleslaloma, ubilježio i prvu pobjedu u Svjetskom kupu, ali se u istoj disciplini okitio i olimpijskim srebrom u japanskom Naganu. Naredne sezone obilježit će Eberharterovi "okršaji" s Hermannom Maierom, kojemu je Eberharter u većini slučajeva ipak morao priznati premoć.

Najbolja sezona u karijeri za Eberhartera je bila 2001./02. Bilo je onih koji su razlog tadašnje Eberharterove ukupne pobjede u Svjetskom kupu vidjeli isključivo u Maierovom izostanku (propustio sezonu zbog prometne nezgode, op. a.), no statistike govore drugačije. Eberharter je te sezone bio dominantan kao rijetko tko prije njega. Veliki Kristalni globus osigurao je sa 10 pobjeda, od čega čak 6 spustaških, što se ne pamti od vremena Franza Klammera. Mnogi skijaši maštaju o pobjedi na jednoj od "klasičnih" utrka, a Eberharter je samo te sezone slavio na gotovo svim "klasicima". Ubilježio je dvostruke pobjede u Val d' Isereu, Kitzbuehelu i St. Moritzu, a u Val Gardeni, Wengenu i Garmisch-Partenkirchenu zadovoljio se "samo" jednostrukim slavljem. Velikom Globusu pridodao je i spustaški i superveleslalomski mali Kristalni globus.

U toj je sezoni Eberharter iskoristio i svoju posljednju šansu da se okiti olimpijskim zlatom. Na ZOI u Salt Lake Cityju 2002. g. najprije se okitio spustaškom broncom i superveleslalomskim srebrom, da bi u svojoj zadnjoj olimpijskoj utrci u karijeri slavio naslov olimpijskog pobjednika u veleslalomu.

Gotovo jednako uspješna za Eberhartera je bila i sezona 2002/03. S tek jednom pobjedom manje nego prethodne sezone osvojio je isti komplet Globusa, a na FIS Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu nadopunio ih je superveleslalomskom zlatnom medaljom.

Ukupan rezime ove sjajne karijere glasi: 29 pobjeda u FIS Svjetskom kupu uz još 75 plasmana na postolje, 2 velika i 5 malih Kristalnih globusa. Na "velikim" natjecanjima osvojio je 4 "svjetske" medalje (3 zlata) te 4 olimpijske (1 zlato).

Već je nakon sezone 2002./03. Eberharter govorio kako nije siguran hoće li pronaći motiva da se još natječe. Ipak se pojavio na otvorenju sljedeće sezone i okončao je kao 2. u ukupnom poretku Svjetskog kupa te kao najbolji spustaš sezone. Odluku o (ne)nastavku karijere opet je odgodio do jeseni, iako je ovaj put sve izgledalo kao da se nazire kraj još jedne vrlo uspješne skijaške karijere.

Sredinom rujna sazvao je konferenciju za novinare i smireno i bez previše emocija, kao što smo od njega i navikli, poručio: "Već sam se na kraju prošle sezone ovako osjećao. Onda nisam otišao. Sada je vrijeme da postupim drugačije. Natjecanja su me i tjelesno i mentalno dosta istrošila." O planovima za budućnost nije želio govoriti. Rekao je kako će mu trebati vremena da se navikne na život bez skijanja. U tome će mu zasigurno pomoći golf i biciklizam, hobiji kojima će se sada moći više posvetiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323908
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr