NATJECANJA

»

SKIJANJE

23.12.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

"Platak predodredio Anin stil"

Zoran Sobol, trener Ane Jelušić, osvrnuo se na trenutačno stanje Anine forme, skijanje i ciljeve za ovu sezonu.

"Off to hide and be ashamed till better days come..." napisala je Ana Jelušić na svom Twitter profilu 29. studenog. Bilo je to nakon slalomske utrke u Aspenu gdje je hrvatska skijašica zauzela 29. poziciju. Plasman kojeg se bilo koja članica prve jakosne skupine ima pravo "sramiti". Nakon toga je uslijedio Are i tek nešto bolje pozicioniranje na 17. mjesto. Jedina svijetla točka u ovosezonskim rezultatima je 10. mjesto iz uvodnog slaloma u Leviju. Što je razlog rezultatima slabijima od onih na koje nas je Ana navikla, upitali smo Zorana Sobola, Aninog trenera.

-.--.-"Svjesni smo da rezultati u posljednjim utrkama nisu bajni. Ana trenutačno ne skija dobro, svaki joj zavoj 'odnese' pokoju tisućinku sekunde koje se nakraju zbroje u visok zaostatak. Očigledan je pad forme kojemu je uzrok, mišljenja sam, nedostatak koncentracije kod Ane. Jednostavno, nakon toliko vremena provedenog u slalomskom vrhu, među 15 najboljih skijašica, dođe do zamora i situacije u kojoj se iznova traži motivacija. No, bitno je da radimo, odrađujemo treninge koje bi nas trebali vratiti na više pozicije. I Božić ćemo provesti na snijegu, na treninzima u Innerkremsu. Također, bitno je spomenuti da je bodovni 'ulov' nakon tri utrke približno jednak kao i prošle godine..."

-.--.-Ipak, razlikuje se od onoga prije tri godine, kada je Ana nakon tri utrke "na kontu" imala 108 bodova naspram sadašnja 42? Što je razlog razlici u rezultatima koje je postizala tada i onim koje postiže sada?

"Prije tri je godine bilo više čimbenika koji su joj osigurali visoke plasmane (čak šest 'top 10' plasmana, op.a.). Jedan od tih su bile i brze i zaleđene staze te zime, staze na kojima Ana bolje skija nego na položenim stazama i mekanijim podlogama."

Kako izjednačiti nastupe na različitim podlogama i konfiguracijama staze?

"Ha, tu određenu ulogu ima i genetika. Ana je jednostavno 'prelagana', ima 15-ak kilograma manje od svojih konkurentica i to se znatno osjeti na položenim stazama. Prosjek drugih skijašica u slalomu je oko 1,70 m visine i 75 kg težine, a Ana tu ne može parirati. Druga stvar, vrlo bitna, je staza na kojoj je Ana odrasla i naučila skijati. Bilo je to na Platku gdje si mogao skijati ili na prirodnoj podlozi i strmoj stazi ili - nisi skijao. Nije bilo alternative ili umjetnog snijega. Strmina Radeševa je 'predodredila' njezin stil. To je jednostavno boljka zemalja bez skijališta. Mi nismo mogli trenirati na puno različitih staza kao Austrijanci, Talijani... Tu 'naviku' je kasnije teško iskorijeniti. No, mislim da uspijevamo u tome, a to pokazuju i posljednji rezultati gdje je Ana na ravnim dijelovima staze imala dobra prolazna vremena."

-.--.-Sezona u nastavku donosi Zimske olimpijske igre. Hoće li biti tempiranja forme za veljaču i nastup u Vancouveru?

"Mi svakako moramo podignuti formu, ne samo zbog Igara, već i zbog utrka u Svjetskom kupu koje nas čekaju do tada. Imamo naporan raspored u sljedećih mjesec dana i priliku da se Ana vrati plasmanima među pet-deset najboljih u utrkama. Što se tiče olimpijskog slaloma, staza je tamo takva kakva je. Nit' ravna, nit' strma. S naše strane možemo obećati dobru pripremu i pun angažman na utrci."

Hoće li u narednom periodu biti inzistiranja na veleslalomskim nastupima ili će se fokus usmjeriti samo na slalom? Zadnji veleslalomski bodovi datiraju iz 2006.?

"U veleslalomu Ana ima problema jer ne može dati svojih 100%, u tome je priječi astma. Takva situacija sportašu može biti iznimno frustrirajuća. Teško je pronaći motivaciju za nastupanje kada ne možeš dati sve od sebe. Osim toga, tu su i visoki startni brojevi i problemi koje oni donose. Međutim, moram naglasiti da na treninzima Ana veleslalom vozi vrlo dobro. Primjerice, u paralelnim treninzima s Tanjom Poutiainen zaostaci se mjere unutar deset stotinki sekunde. No, ponavljam, u situaciji kada ne može ići punom snagom, teško je očekivati sjajne rezultate u veleslalomu."

-.--.-Osim problema s astmom koji se kontroliraju lijekovima, zdravstveni je bilten "čist"?

"Tako je, i to veseli. Ana nema nikakvih ozljeda što je sjajan preduvjet za daljnji rad."

Sljedeći nastup za Anu je u Lienzu. Slalomska je utrka na rasporedu 29. prosinca, dan nakon što će Riječanka napuniti 23 godine. S obzirom da je u "žrvanj" Svjetskog kupa ušla već sa 16 godina, čini nam se da je na stazama gledamo "oduvijek". Zaboravljamo koliko je još godina skijanja pred njom, prostora za skijaško sazrijevanje i napredak te plasmane na visoke pozicije. Sve konkurentice, osim pokojeg kilograma, imaju i koju sezonu iskustva "viška" što bi trebalo značiti da Anin zenit tek slijedi. Poželimo joj za rođendan poklon kojem ćemo se svi radovati. Jedan plasman među deset najboljih došao bi kao naručen.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327660
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr