NATJECANJA

»

SKIJANJE

08.08.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Život i smrt Vladimira "Spidera" Sabicha

Pucanj iz pištolja 21. ožujka 1976. ugasio je život američkog skijaša hrvatskih korijena, ali ga i trajno smjestio među legende skijanja i popularne kulture.

"Bože, izgleda poput pauka", zavapio je Vladimir Sabich 1. listopada 1945. kada je ugledao svog tek rođenog sina, Vladimira Juniora. "Bio je dugačko dijete, ali izrazito mršav, s dugačkim rukama i nogama", prisjećao se kasnije Vladimir stariji kako je sinu "prilijepio" nadimak po kojem će ga zapamtiti cijeli svijet.

Vladimir Sabich Sr. je u Sjedinjene Američke Države emigrirao iz Hrvatske prije Drugog svjetskog rata. U Kaliforniji je radio kao prometni policajac, a tijekom Drugog svjetskog rata je pilotirao u američkom zrakoplostvu. Oboren je iznad Japana, a nakon što je godinu dana proveo u ruskom zatvoru, došao je kući. Nastavio je raditi kao prometni policajac, a sa ženom Francis je dobio troje djece: Stevea, Vladimira Jr. "Spidera" i Mary. Cijela se obitelj zbog očeva posla 1950. preselila u Kyburz, maleni planinski gradić jugozapadno od jezera Tahoe.

-.--.-

Stigli su tamo u pravo vrijeme. Upravo se u blizini otvorilo skijalište Edelweiss na kojem su braća Sabich ubrzo postala "inventar". Skijali su zimi, a u školu išli ljeti. Prvu im je poduku dao Lutz Aynedter, njemački skijaš koji je u SAD emigrirao nakon Drugog svjetskog rata. Sabichi su zaredali sa uspjesima na lokalnim natjecanjima te nije trebalo dugo da privuku pozornost Boba Beattiea, skijaškog trenera na Sveučilištu Colorado.

"Odmah sam znao da će ući u reprezentaciju SAD-a", kazao je Beattie iz čijeg su pogona izašli i Billy Kidd i Jimmie Huega, srebni i zlatni u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama 1964. Braća Sabich su dobila stipendiju Colorada, no skijaška karijera starijeg Stevea je brzo okončana zbog ozljede koljena. No, Spider je zato uspio osigurati mjesto u američkoj reprezentaciji za ZOI 1968. u Grenobleu.

"Uspjeh mu nije došao bez velikog rada", prisjeća se Beattie. "Ali, kod Spidera je fasciniralo što je bio potpuno opušten, uvijek nasmijan, dobro raspoložen i spreman na šalu. Činilo se da uspijeva skijati i pobijeđivati bez velike muke i napora. Bio je i iznimno pametan, završio je zrakoplovno inženjerstvo na Coloradu."

-.--.-

U Grenobleu je Spider završio peti u slalomu kojeg je osvojio Jean-Claude Killy. Nakon igara, odmah se bacio u profesionalne vode i počeo skijati u Svjetskom kupu. Pobijedio je u jednom slalomu i dodao još 18 "top 10" plasmana. Kako je Svjetski kup tada bio koncentriran uglavnom u Europi, Bob Beattie je 1970. organizirao Professional Ski Racing Tour u SAD-u sa željom da kapitalizira dotadašnje uspjehe Kidda i Sabicha te dodatno popularizira skijanje u Americi.

Spider je rado prihvatio poziv za povratak u Ameriku. Nije mu trebalo dugo da postane omiljena meta fotoreportera i novinara: naočit, plav i nasmijan zagospodario je naslovnicama sportskih, ali i lifestyle magazina. Publika je obožavala njegov ležeran stil i jednaku posvećenost i skijanju i zabavi. Kamere su ga pratile dok je zatvarao noćne barove u društvu atraktivnih djevojaka, no rano ujutro je bio prvi na stazi budući da kod Beattiea nije bilo popusta, a tjeralo ga je i sportsko rivalstvo s Billyjem Kiddom (dolje).

-.--.-

"Bili smo cimeri na koledžu. Spider je bio strašno zabavan tip; vidjeli ste njegove fotografije, uvijek je nasmijan. Na početku karijere je skijao na sve ili ništa: ili pobjeda ili pad. Kasnije je sazreo, počeo pametnije skijati pa je 1971. došao do naslova na Pro Touru. Pri tome se dobro zabavljao. Volio sam biti uz njega jer je tamo uvijek bilo zgodnih cura", priznao je Kidd.

Billy Kidd i Spider Sabich su poslužili i kao inspiracija za film "Downhill Racer" u kojem je glumio Robert Redford uz Genea Hackmana. Beattie je početkom sedamdesetih organizirao i niz celebrity ski utrka kako bi privukao medije i sponzore. Na jednu takvu je 1972. bila pozvana i Claudine Longet, starleta porijeklom iz Francuske. Bio je to fatalan susret za Spidera; do kraja vikenda u Bear Valleyju postali su par (dolje), a u sljedećih nekoliko mjeseci redovna meta paparazzima.

-.--.-

Spider je skijao još nekoliko sezona, no od velikih postignuća ga je udaljila ozljeda leđa zadobivena 1973. Ipak, pristojno je zarađivao, godišnje oko 200.000 USD što je tada bio velik novac, dovoljan da mu osigura vilu u Aspenu i privatni zrakoplov. Zadnju je pobjedu na Pro Touru ostvario u siječnju 1974. Veza s Longet je napredovala, a Francuskinja se svoje troje djece iz prvog braka doselila kod Spidera u Aspen. Idila, međutim, nije dugo potrajala. Počele su kružiti glasine da su Spider i Claudine pred raskidom budući da su poljupce zamijenile svađe. Spider je prijateljima priznao da su pred točkom kada im veza može ići samo prema raskidu ili braku.

U braku nisu završili. U rano popodne 21. ožujka 1976. policija je zaprimila poziv zbog pucnja iz Spiderove kuće. Kako se kasnije ispostavilo, Longet je s pištoljem ušla u kupaonicu i ustrijelila Spidera u trbuh. Nehotice ili ne, nikad nije razjašnjeno. Spider je izdahnuo na putu do bolnice. Longet se poroti, pred koju je izvedena pod optužbom za ubojstvo bez predumišljaja, pravdala da je samo htjela da joj Spider pokaže kako rukovati pištoljem. Pištoljem koji je, usput, bio poklon Vladimira starijeg Spiderovom bratu Steveu, kupljen za vrijeme ZOI 1968.

Suđenje se pretvorilo u medijsku trakavicu, a na površinu su isplivali pozitivan Claudin test na drogu te dnevnik u kojem spominje probleme u vezi. Ti dokazi ipak nisu došli do suda zbog proceduralnih grešaka tamošnje policije koja je obrađivala mjesto zločina i samu Claudine. Iako ju je javnost gotovo jednoglasno osudila, porota nije bila takvog mišljenja. Osuđena je "samo" za nehotično ubojstvo i izrečena joj je kazna od simboličnih 250 USD i 30 dana zatvora koje je, budući da je bila majka troje djece, mogla odslužiti vikendima.

-.--.-claudine longet

Longet je kaznu odslužila, ali je prije toga odmah po izricanju presude odletjela na odmor u Meksiko s odvjetnikom koji ju je branio. Pojavila se i na Spiderovom pogrebu, izazivajući prijeke poglede njegove tugujuće obitelji koja je kasnije uložila privatnu tužbu protiv nje. Nagodili su se izvan suda s time da Longet nikada nije smjela objaviti svoju stranu priče o ubojstvu.

Sabich-Longet priča je zauzela svoje mjesto u američkoj pop kulturi. Svi elementi su bili tu: zgodni i uspješni protagonisti, ljubav, novac, elitni sport i, nažalost, ubojstvo. Rolling Stones su napisali pjesmu "Claudine" (kasnije zabranjenu za objavu) sa stihovima: "Oh, Claudine/Now only Spider knows for sure/But he ain' t talkin' about it any more/ Is he, Claudine?/There' s blood in the chalet/ And blood in the snow/She washed her hands of the whole damn show/The best thing you could do, Claudine", a reference na ubojstvo su se pojavile u još nekoliko TV serija i emisija.

Spider Sabich je pokopan u Placervillu, blizu rodnog Kyburza. U spomen na njega je osnovana fondacija koja brine o mladim skijašima u Aspenu. Claudine Longet i dalje živi u Aspenu s odvjetnikom koji ju obranio na sudu. Prava istina o smrti Spidera Sabicha poznata je samo njoj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. veljače 2012.   08:59h

    Član od:
    13.02.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    http://www.youtube.com/watch?v=vj1P7cYsUcU

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323237
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr