NATJECANJA

»

SKIJANJE

09.01.2019.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Skijanje.hr/Sport-IT

 

Sljeme i Flachau razgolicali maštu

Posljedni vikend te jučerašnji dan ponudili su uzbudljiva slalomska natjecanja. Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin pobijedili su na Sljemenu, dok je u Flachau najbolja bila Petra Vlhova.

Kakvim smo samo sjajnim slalomskim natjecanjima imali prilike svjedočiti proteklih dana. Vikend program odvio se na domaćem terenu, dok je jučer održano slalomsko natjecanje za djevojke u snijegom zatrpanom Flachau. Na obje lokacije organizatori su odradili fantastičan posao. Brežuljak iznad Zagreba ponudio je svim skijašima i skijašicama poprilično jednake uvjete, neovisno o startnom broju koji su nosili. Mnogi natjecatelji i natjecateljice to su i iskoristili.

Na navedeno se osvrnuo i uvjerljivi pobjednik sljemenske utrke, neprikosnoveni Marcel Hirscher: "Iskreno, danas su bili najbolji uvjeti na stazi u cijeloj sezoni. Utrke Snježne kraljice uvijek su zabavne, krajnje sigurne i predstavljaju uzor kada je organizacija takvog tipa sportskog događaja u pitanju. Tu su i navijači koji jednako glasno bodre sve natjecatelje i uvijek s poštovanjem".  Na pitanje o budućnosti svojih nastupa na Sljemenu je odgovorio: "Možda se vidimo za godinu-dvije, a možda i ne. Teško je držati ritam i biti konstantno na vrhu. Nije ovdje riječ samo o skijanju, već se i uvjeti staze mijenjaju, stil, a tu su i mlađe generacije koje sve žešće pritišću. Svake je godine sve teže.

Jedan od tih skijaša mlađe generacije, svakako je i naš Istok Rodeš. Nakon ostvarenog rezultata karijere u Madonni di Campiglio, sada je uspio ponoviti isto. Opet je stigao do sedme pozicije te time drastično popravio startne pozicije u utrkama koje slijede. Posebno je odjeknula njegova izjava kako "ćete nas još dugo gledati u ovakvom izdanju". Kada je govorio u množini, svakako je mislio na svoje reprezentativne kolege, Mateja Vidovića i Eliasa Kolegu. Oba spomenuta skijaša izborili su nastup u drugom dijelu natjecanja te na kraju završili na petnaestoj, odnosno dvadesetoj poziciji. Ne treba napominjati kako se radi o rezultatima karijere.

Ipak, uz Hirschera, na pobjedničkom postolju su završili Alexis Pinturault i Manuel Feller. Marco Schwarz, vodeći nakon prvog dijela natjecanja, propustio je iskoristiti svojih pet minuta slave. U utrci su, osim Rodeša, Vidovića i Kolege, još sudjelovali Filip Zubčić, Samuel Kolega te Leon Nikić, ali nisu uspjeli izboriti nastup u drugoj vožnji. Dvoje posljednje spomenutih skijaša nije završilo nastup u prvom dijelu natjecanja.

Iako u puno skromnijem izdanju, što se tiče broja naših predstavnica, zanimljiva su bila i slalomska natjecanja u ženskoj konkurenciji. Andrea Komšić nastupila je u obje utrke, ali se nije uspjela plasirati među prvih trideset skijašica. Poseban gušt je pratiti dvoboje Mikaele Shiffrin i Petre Vlhove, skijašice koje su zasigurno klasu iznad svih ostalih natjecateljica. Zapravo, na njihove dvoboje se i svode slalomska natjecanja ženske konkurencije. Na Sljemenu je pobijedila Mikaela, dok je fenomenalnom drugom vožnjom, po izuzetno razrovanoj stazi, u Flachau pobjedu odnijela Petra. Do trećeg mjesta, na Sljemenu je doskijala Wendy Holdener, dok se na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja, po prvi puta u karijeri, u Flachau popela Anna Swenn Larsson.

Shiffrin je nakon navedenih utrka izjavila sljedeće: "Jako sam zadovoljna jučerašnjim nastupom. Raspored utrka je poprilično zgusnut, što je vrlo teško pratiti, no lakše je nastupati isključivo u slalomu jer sam tada posvećena samo jednoj disciplini. Nakon svih silnih utrka nastojim se dobro odmoriti i rekuperirati. Nakon Osla sam bila malo razočarana. Smatram kako sam mogla puno bolje. Sve sam to nadoknadila na Sljemenu, kao i jučer u Flachau, no Petra je jednostavno bila bolja. Hvala organizatorima na Sljemenu i u Flachau na organizaciji utrka. Također hvala svim navijačima koji me podržavaju. Posebno dobrodošlo sam se osjećala na Sljemenu. Hvala vam na tome!"

Nakon ove serije utrka skijaši odlaze u Adelboden gdje ih za vikend očekuju utrke tehničkih disciplina. Nova je to prilika za sjajne rezultate naših predstavnika. Djevojke imaju nešto kraće putovanje. U St. Antonu će se natjecati u brzim disciplinama. Stoji najava kako će na startu navedenih utrka osvanuti i Lindsey Vonn. Nakon brojnih ozljeda, opet kreće s rušenjem rekorda Ingemara Stenmarka.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 322195
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr