NATJECANJA

»

SKIJANJE

26.09.2011.      

Autor: Matija Kralj

Photo: Goran Razić, Kristijan Komarica

 

Sofija Novoselić: "Sazrijela sam kao sportašica"

Jedina aktivna hrvatska seniorska skijaška reprezentativka, ujedno i povratnica u sustav hrvatskih ski reprezentacija, Sofija Novoselić, uoči sezone 2011/12. ekskluzivno za čitatelje Skijanje.hr-a odgovorila je na nekoliko pitanja.

Za početak, Sofija, kako se osjećaš danas kao jedina seniorka u sastavu hrvatskih skijaških reprezentacija? Svi znamo da je Ana Jelušić uzela sezonu stanke, nekih drugih djevojaka s kojima si skijala više u A i B reprezentacijama nema...?

"Jako sam sretna što sam se vratila u reprezentaciju, na neki način puno sam sada bezbrižnija oko nekih stvari. I mogu se fokusirati samo na skijanje.

Bilo bi mi, naravno, puno draže da postoji još neka seniorka, i nadam se da će se Ana vratiti slijedeće godine. Jer ipak je lakše kada imaš nekoga da te 'vuče' na treninzima i pomaže ti i svojim savjetima. Osobito ako je to osoba s više iskustva, kao Ana. A i rezultatski pritisak u tom je slučaju malo manji.

No, što je tu je. Pokušat ću to iskoristiti najbolje što mogu."

-.-Goran Razić-.-

Prošlu sezonu sama si financirala, nastupala si i trenirala o svojem trošku. Kako sada, ipak s male distance, procjenjuješ to cijelo iskustvo?

"Mislim da sam prošle sezone najviše sazrijela kao sportašica.

Naučila sam puno, i vidjela kako stvari funkcioniraju kada si sam, i kada imaš financijsku i logističku podršku. Odnosno - saznala sam kako je to biti 'i s jedne i s druge strane'."


U tvojim prošlosezonskim lijepim rezultatima važnu je ulogu, pretpostavljam, imao i tvoj prošlosezonski, a i sadašnji trener - Jure Hafner, još iz Janičinog vremena vrlo popularni 'Hefo'. Pojasni nam malo njegovu ulogu u tvojem novijem skijaškom razvoju?

"Pa, iskreno, kada sada malo bolje razmislim - da nije bilo njega ne znam bih li uopće postigla rezultate koje jesam. On je stvarno odličan trener i odličan čovjek. I što je jednako važno - mi se super slažemo!

Puno sam od njega naučila, i obožavam trenirati s njim. Što se mene tiče - on je idealan trener za mene (smješak, nap. a.). Nemam ni jednu lošu riječ što se te suradnje tiče."

-.-Goran Razić-.-

Prošle sezone baš ti je utrka na Sljemenu donijela prvi slalomski plasman među 30 najboljih na natjecanjima Svjetskog kupa. Da li je i ta utrka, kao i cijela prošla sezona, nešto promijenila u tvojem mentalnom pristupu budućim natjecanjima. I ako je - kako?

"Prošle godine, kada sam vidjela da mogu ući u 30 - naravno da sam si to odmah postavila i za cilj i za nadolazeću sezonu: sakupiti što više ulazaka, i, po mogućnosti, smjestiti se negdje u najboljih slalomskih 30,  kao i, recimo, u 'top 100' u veleslalomu.

U odnosu na, recimo, sezonu 2010/11. osjećam napredak što se tiče svega.

Skijam puno bolje, osjećam se puno bolje, imam veću sigurnost i definitivno veće samopouzdanje. Vjerujem u sebe, što tada baš i nije bila situacija.

Tu mi je 'Hefo' isto puno pomogao opuštenom atmosferom na treninzima, i općenito ukazanim povjerenjem. A, naravno, i neki dobri rezultati od prošle godine isto nisu smetali po tom pitanju
(smješak).

Definitivno je sve lakše nakon Sljemena kada sam samoj sebi dokazala da možda ipak nisam 'za baciti'. I to mi je svakako dalo jedan vrlo snažan poticaj za dalje."

-.-Goran Razić-.-

Jeste li ti i trener već razradili okvirni plan nastupa za nadolazeću sezonu? Hoće li fokus biti više na veleslalomu ili slalomu? Ili ćeš obje discipline tretirati ravnopravno? Što je sa brzim disciplinama, superkombinacijama?

"Što se tiče plana za slijedeću sezonu - još ga nismo razradili, no učinit ćemo to. I to vrlo ubrzo.

Najviše će sve ovisiti o mojem skijanju, tako da ćemo sigurno ići u Levi. Pa potom dalje vidjeti isplati li se više 'gađati' utrke Europa kupa ili one Svjetskog kupa.


Fokus će biti isti na slalomu i veleslalomu. Dok što se tiče brzih disciplina -  treniram ih koliko je moguće. Evo sada smo baš imali nekih 7-8 dana 'brzih' treninga na Zermattu. I na početku je bilo nekih razgovora o kombinacijama, no to ćemo s vremenom vidjeti..."

-.-Goran Razić-.-

Kako su protekli treninzi na Zermattu? Zadovoljna?

"Dosta dobro mi je išao veleslalom, što me veseli, jer sam ga i prošle godine dobro skijala. Ali onda sam ga potom tijekom sezone negdje 'izgubila'. Pa mi je drago vidjeti da dobro veleslalomsko skijanje i nadalje imam negdje u sebi (smješak).

Atmosfera je na treninzima bila, inače, uobičajeno super. Svi smo dobre volje, zabavljamo se i van staza dok smo svi skupa. Mala smo ekipa, i svi se odlično slažemo, a to je veliki plus!"

I za kraj - da otrkijemo jednu malu 'tajnu' ekskluzivno za čitatelje Skijanje.hr-a. U nekim uskim krugovima oko naše reprezentacije sve glasnije kruže priče o izvjesnim odličnim 'Sofijinim kolačima'. 'Bacila' si se u slastičare, ili...?

"Da, baš... (smješak).

Sasvim sam nedavno otkrila kako mi pečenje kolača u posljednje vrijeme sve više zapravo postaje nekakvim zanimljivim malim hobijem. Evo baš sada na Zermattu Tamara (Zubčić, nap.a.) i ja pokrenule smo pravu malu slastičarnicu tamo.

Radili smo i palačinke nekoliko puta. Možete i pretpostaviti da su dečki iz reprezentacije bili jako sretni (smješak)..."

Na samom kraju razgovora jedino što nam još preostaje je zahvaliti se Sofiji Novoselić na razgovoru. Te joj svakako poželjeti maksimalnu dozu uspjeha i sportske sreće u nadolazećoj skijaškoj sezoni!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327517
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr