NATJECANJA

»

SKIJANJE

29.04.2004.      

Autor: Tomislav Matošin 

Svatko od nas zna u kojim se disciplinama natječu skijaši. Da li znate po kojim pravilima se postavlja staza?

Skijaške discipline dijelimo na alpske, nordijske i skijaške letove. Alpske natjecateljske skijaške discipline su: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija i paralelna natjecanja. Neslužbeno bi ih mogli kategorizirati na tehničke (slalom i veleslalom) i brzinske (spust i superveleslalom) discipline. Sva pravila te organizacija i kontrola skijaških natjecanja su pod upravljanjem Međunarodne skijaške federacije (FIS) sa sjedištem u Bernu (Švicarska).

SLALOM je prava tehnička disciplina u kojem dolazi do izražaja sposobnost, odnosno tehničko znanje natjecatelja u svladavanju kratkih zavoja.

-.-Goran Razić-.-

Karakteristika vožnje je brza promjena smjera sa što kraćom linijom od starta do cilja. Visinska razlika staze je 180 do 220 m, a nagib terena od 33 do 45 %. Staza se postavlja sa crvenim i plavim vratima od starta do cilja. Slalomska vrata sastoje se od dva zglobna štapa bez zastavica (nekad su bile zastavice ali od kada se počelo rapidirati štapove one su uklonjene jer su smetale natjecateljima). Broj vrata je od 55 do 75 za muškarce, odnosno 45 do 65 za žene (+-3 ovisno o broju zavoja koje natjecatelj mora savladati). Skije moraju biti najmanje 165 cm dugačke sa radijusom od min. 13 m za muškarce, odnosno 155 cm sa radijusom od min. 11 m za žene. Zbog što veće ravnopravnosti i kvalitete staze između prvog i posljednjeg natjecatelja slalom mora biti organiziran na što tvrđem terenu što se postiže miješanjem umjetnog i prirodnog snijega. Voze se dvije vožnje, na istom terenu, a vrijeme se zbraja.

VELESLALOM je tehnička disciplina koja se sastoji od svladavanja kombinacije dugih, srednjih i kratkih zavoja.

-.-Goran Razić-.-

Visinska razlika staze mora biti 250 i 450 m za muškarce, a 250 do 400 m za žene. Skije su duge 180 cm za skijašice te 185 cm za skijaše, s radijusom od 23 m za skijašice i 27 m za skijaše. Veleslalomska vrata su naizmjenično plava i crvena a sastoje se od 4 slalom štapa (od kojih unutarnja dva moraju biti zglobna) i dvije zastavice. Voze se dvije vožnje, na istom terenu s tim da prva mora biti postavljena dan prije natjecanja.

SPUST je najbrža i najopasnija disciplina. Natjecatelji u ovoj disciplini moraju biti psihički i kondicijski maksimalno spremni jer ih greške mogu stajati teških ozljeda pa čak i života.

-.-Bojan Koprivica-.-

Staza za spust mora imati visinsku razliku od 800 do 1100 m za muškarce, odnosno 500 do 800 m za žene. Obilježava se vratima koja se sastoje od 4 slalom štapa i dvije crvene zastavice međusobno udaljene 8 m. Sama staza mora biti dobro osigurana raznim mrežama i strunjačama od starta do cilja u svrhu izbjegavanja (težih) ozljeđivanja natjecatelja. Da bi natjecatelj imao pravo nastupa mora proći dva službena treninga (od 3 organizirana). Svi učesnici su obavezni nositi skijaške kacige. Kod spusta se vozi jedna utrka, a iznimno na kratkim stazama (u slučaju skraćivanja staze radi vremenskih uvjeta) dvije.

SUPERVELESLALOM se sastoji od kombinacije srednjih i dugih zavoja. U natjecanja je uveden osamdesetih godina prošlog stoljeća na inicijativu austrijskog skijaškog saveza radi Stenmarkove dominacije u slalomu i veleslalomu te nemogućnosti osvajanja Svjetskog kupa tehnički slabijih skijaša.

-.--.-ivica kostelic

Visinska razlika staze mora biti između 500 i 650 m za muškarce odnosno 400 do 600 m za žene. Vrata su naizmjenično plava i crvena, sastoje se od 4 slalom štapa sa zastavicama. Postavlja se na spust stazi, obavezno je nošenje kacige i vozi se jedna vožnja.

ALPSKA (SUPER)KOMBINACIJA postavlja finalni rezultat dviju različitih disciplina. 'Klasična' alpska kombinacija, kakva je opstala samo u Kitzbuehelu, sastoji se od spusta i dviju slalomskih vožnji. Alpska superkombinacija sastoji se od jedne vožnje spusta ili superveleslaloma i jedne slalomske vožnje.

PARALELNA NATJECANJA su natjecanja u kojima se dva natjecatelja utrkuju usporedno jedan protiv drugoga na dvije ili više staza. Staze moraju biti postavljene identično a natjecatelji voze dvije vožnje sa promjenom staza. Visinska razlika mora biti između 80 i 100 m. Razmak između crvene i plave staze mora biti od 6 do 7 m. Skija se na ispadanje i pobjednik iz dvije vožnje ide do samog finala (sistem eliminacije). Maksimalni broj sudionika je 32. Ovdje vrijede slalomska pravila.

Kada se nađete na nekom skijalištu i vidite neku stazu koja ima oznaku FIS-a znajte da ona zadovoljava sve navedene kriterije da bi se mogla postaviti staza za službeno natjecanje.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4080789
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr