NATJECANJA

»

SKIJANJE

26.12.2014.      

Autor: Skijanje.hr

 

Skijaši skeptični oko zračnog jastuka

Od siječnja 2015. moguće korištenje zračnog jastuka u spustu, no rijetki će ga zbilja i obući.

Svjetska skijaška federacija (FIS) je odobrila uporabu zračnih jastuka u Svjetskom kupu od siječnja 2015., kako smo već i pisali. No, skijaši zasad nisu previše entuzijastični oko novotarije koja bi im mogla sačuvati zdravlje i spasiti život izgube li kontrolu nad skijama.

"Siječanj je prerano", ocijenio je Marco Pastore, menadžer talijanskog Dainesea koji je u suradnji s FIS-om protekle četiri godine razvijao zračni jastuk za skijaše. Za New York Times je tijekom spustaške utrke u Val Gardeni prošlog vikenda izjavio: "Ne zato što mi nismo spremni, već zato što skijaši još nemaju povjerenja u proizvod."

-.--.-svindal

Dainese je razvio sistem koji teži 800 grama, a dio je plastičnog štitnika za leđa koji skijaši obavezno nose na utrkama. "Trebat će ih bolje prilagoditi odijelima", mišljenje je talijanskog skijaša Wernera Heela koji se boji da će ograničiti slobodu kretanja spustašima. "Čini nas sporijim budući da nije aerodinamičan kao kad nemamo ništa ispod odijela", dodaje Austrijanac Matthias Mayer. Lindsey Vonn, pak, gaji drugačije strahove: "Što ako se pri doskoku na stazi aktivira?"

Iz FIS-a i Dainesea odbacuju ovakve strahove. Provedena su temeljita testiranja kako bi se odredili uvjeti pri kojima će se zračni jastuk što štiti lice, vrat i leđa aktivirati. Osim toga, testovi u zračnom tunelu pokazuju da ne utječu negativno na aerodinamiku.

Pastore ne sumnja u krajnji uspjeh: "Trebalo nam je deset godina da svi vozači u motoutrkama počnu nositi takav zračni jastuk. U početku smo ih molili da ga nose, a sada ga oni traže od nas."

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 285518
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr