30.11.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

A. Tomba: "Razzolijeva i moje medalje zasluga su maminih tortellina"

Alberto Tomba u najnovijem intervjuu pomalo o Razzoliju, a najviše o sebi.

Alberto Tomba je pred početak pravih skijaških okršaja u novoj sezoni Svjetskog kupa dao intervju za talijansku La Stampu. Proslavljeni se skijaš, pobjednik Svjetskog kupa i osvajač zlatnih olimpijskih medalja, dotakao odnosa s Giulianom Razzolijem kojeg smatra svojim štićenikom i nasljednikom. No, kroz svaki je odgovor, tako karakteristično i simpatično, provukao usporedbu novog i starog miljenika Italije.

-.-Skijanje.hr-.-

Alberto, kako vidite talijanske izglede u novoj skijaškoj sezoni?

"Italiji nedostaje jedan pobjednik koji će povući ostatak ekipe, kao što je bio slučaj sa mnom i Deborah Compagnoni. Christian Deville i Manfred Moelgg imaju pozitivne rezultate, spustaši mogu pobijediti kao i skijašice. No, sva su očekivanja usmjerena prema Giulianu Razzoliju."

Može li on nakon zlatne medalje u slalomu na Olimpijskim igrama u Vancouveru nastaviti s pobjedama?

"Rekao sam Giulianu: nije teško pobijediti, teško je to ponoviti. Poslije mog uspjeha na ZOI 1988. bilo je mnogo slavlja, nije mi bilo lako s 22 godine nositi se s vremenom 'poslije'. Na kraju je uvijek sve na leđima sportaša koji mora ocijeniti može li nastaviti s punim treningom ili mu je potreban mali odmor da se odmakne od pritiska."

Razzoliju rabi savjet iskusnijeg?

"Kad kreneš iz startne kućice, sam si. Nema trenera kao u nogometu da te usmjerava. Giuliano svejedno zna što treba činiti. Ne priča puno, ali zato studiozno proučava stazu. Treba znati prepoznati gdje se na stazi mogu 'uštedjeti' stotinke. Iako, on vozi samo slalom pa mu je teže. Ja sam ipak vozio i veleslalom. Savjetovao sam ga: 'Pazi, Giuliano, bio si dobar na Olimpijskim igrama, no malo treba da se s vrha padne na dno!"

-.--.-

U čemu je Razzoli sličan Tombi?

"Malo po stasu, puno više po sposobnosti da se zabavlja na stazi. Obojica smo iz Emilije: odrasli smo na maminim tortellinima i tagliatellama. Zbog toga sam ja zadavao glavobolje trenerima – nisam jeo 'specijalnu hranu', već maminu tjesteninu i meso. Obojica imamo lijepe vinske podrume, Giuliano s oko 400 butelja. Ipak, 'ujak Albi' ima jednu nulu više – 4.000 butelja!"

Mnogi se sjećaju Vaših suza radosnica poslije Razzolijeve pobjede u Vancouveru. Na Svjetskom prvenstvu u Garmisch-Partenkirchenu mogle bi se ponoviti?

"Plakali su svi, ne samo ja. Užitak je bio vidjeti Talijana koji je u stanju potvrditi prvo mjesto nakon prve vožnje. Po tome se prepoznaje šampion! Poslije mene i Compagnoni mnogi su završavali peti ili šesti. U Garmischu će biti slično kao u Vancouveru, Giuliano to može ponoviti. I ja ću biti tamo!"

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 139532
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr