NATJECANJA

»

SKIJANJE

25.02.2010.      

Autor: Goran RazićPhoto: Vancouver 2010. (Skijanje.hr)  

ZOI 2010. - Sigurnost i red prije svega

Sportska događanja više manje idu po planu. Nakon svih odgoda događanja zbog lošeg vremena, trenutna satnica je i više nego dobra. A ono u pozadini? Dojam je da organizatore ništa ne može iznenaditi.

Whistler - Cypress - Vancouver trokut je ovih XXI. Olimpijskih igara. Borbe se vode na tri paralelna terena. Svaki teren središte je za sebe, bilo iz sportskog kuta, bilo iz sigurnosnog. Upravo je ovaj sigurnosni aspekt kod Kanađana shvaćen vrlo ozbiljno. Ako ste mislili da je nabavka ulaznice za određenu manifestaciju jedno što morate učiniti ne bi li vidjeli najbolje sportaše svijeta - varate se.

Sva sportska borilišta omeđena su kordonima policije, koja svoj posao obavlja vrlo savjesno i prema gostima je vrlo srdačna... dok god poštuju zakone i propise. Tako će svi gledatelji prije ulaska na tribinu morati proći rendgensku kontrolu te ručno pretraživanje ravno onome prije ulaska u avion. Na tribine je zabranjeno unositi gotovo sve. Novinari i fotografi su ipak malo više pošteđeni ovakvih provjera, a slučajnim odabirom može vas, ili pak ne mora, zahvatiti provjera prije ulaska na stazu. A kako je sreća varljiva najbolje svjedoči činjenica kako neki gotovo da i ne znaju za provjere, dok je novinaru Skijanje.hr-a sasvim normalno prije dolaska na stazu skidati jaknu i vaditi svu opremu iz torbe.

-.--.-

Nitko u potpunosti nije lišen sigurnosnih kontrola. Tako su recimo Ivica i Ante Kostelić, samo dva dana nakon osvojene medalje, a neposredno prije početka veleslaloma za skijaše, morali sa sebe skinuti gotovo sve što imaju te proći kroz vrlo visoke kontrole. Bolje nije prošao niti pomoćni Ivičin trener, koji je pod teretom bunta "kolaca", nakon slalomskog treninga, morao učiniti isto. Dojam je da je granica ipak malo previsoko jer ako su srebrni olimpijci sigurnosna prijetnja Olimpijskim igrama, onda je pitanje kako će sve završiti.

Redovne autobusne linije, prije dolaska do centra Whistlera prolaze kontrole kao u filmovima. Svaki im se puta kontrolira podvozje pomoću ogledala, što obavlja nekoliko policajaca istodobno. Namjeravate li pak dodati malo više gasa na cesti, budite svjesni da na samo 115 km između Vancouvera i Whistlera vreba i do desetak policijskih patrola, koje samo čekaju ne bi li vam "uljepšale" dan. Takvo uljepšavanje doživio je i glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza, koji je zbog manjeg prekoračenja lakši za 360 dolara na licu mjesta.

-.--.-Direktor Hrvatskog skijaškog saveza prošao je još i gore, no ovdje je pitanje koliko sve ima veze sa sigurnošću, a koliko s nekom čudnom politikom. Naime Vedran Pavlek je u naoko sitnom sukobu s Günterom Hujarom zaradio neočekivani potez Nijemca, u kojem ga je ovaj radi nepridržavanja pravila prilikom postavljanja staze uoči slalomske kombinacijske vožnje prijavio odboru, koji mu je oduzeo akreditaciju za pristup stazi do kraja Olimpijskih igara i naplatio kaznu od 1.000 švicarskih franaka.

Sport prije svega, no sigurnost prije sporta mogao biti moto Olimpijskih igara. Ako je to cijena da se milijuni ljudi iz svih kutaka zemaljske kugle zadovoljni i sigurni vrate svojim kućama, onda neka bude tako. No neke stvari ipak više ili manje odskaču od prosjeka.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 163982
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr