29.04.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

U prethodnom članku bilo je govora o disciplinama. No jeste li svjesni koliko je toga zapravo u pozadini stvari? Ima puno pravila koja se razrađena i do najmanjih detalja. Pročitajte....

Iako je već u nekim prethodnim člancima bilo govora o tome kakvi su propisi natjecanja u FIS Svjetskom kupu ili FIS natjecanjima, vjerojatno niste niti približno bili svjesni kako je detaljno propisana oprema za sve sportove koje pokriva FIS. U smislu daljnjih informacija donosimo Vam nešto detaljnija pravila za discipline alpskog skijanja.

ALPSKO SKIJANJE – Duljina skija i radijusi


SPUST (DH) – Minimalne duljine i radijusi
Žene 210 cm, radijus 45 m (WC) ; 210/-5, radijus 45 m (FIS)
Muškarci 215 cm, radijus 45 m (WC, FIS); 215/-5, radijus 45 m (FIS)

SUPER–G (SG) - Minimalne duljine i radijusi
Žene 200 cm, radijus 33 m (WC); 200/-5 cm tolerancija, radijus 33 m (FIS)
Muškarci 205 cm, radijus 33 m (WC); 205/ -5 cm tolerancija, radijus 33 m (FIS)

VELESLALOM (GS)- Minimalne duljine i radijusi
Žene 180 cm, radijus 23 m (WC); 180/-5 cm tolerancija, radijus 23 m (FIS)
Muškarci 185 cm, radijus 27 m (WC); 185/ -5 cm tolerancija, radijus 27 m (FIS)

SLALOM (SL) - Minimalne duljine i radijusi
Žene (sve kategorije) 155 cm
Muškarci (sve kategorije) 165 cm

Visina ski plate: maksimum od 50 mm i za skijašice i za skijaše, u svim kategorijama seniorskih natjecanja.

Dopuštene širine skije ispod veza: 67 mm za spust, 65 mm za superveleslalom i veleslalom, 63 mm za slalom, kako za skijašice, tako i za skijaše, u svim kategorijama seniorskih natjecanja.

Osim ovih parametara, vrlo su rigorozno definirani gotovo svi parametri koji definiraju oblik skije. Osim radijusa, definirani su i parametri poput maksimalne širine vrha skije (a) od 115 mm, maksimalna širina struka skije definirana na 57 % ukupne duljine skije (b) od 105 mm, Maksimalna širina na repu skije (c) od 115 mm, pa zatim maksimalna duljina od vrha skije do početne točke u kojoj počinje zakrivljenje ruba skije (d) od 300 mm, i na kraju maksimalni razmak između kraja skije i točke u kojoj sa stražnje strane počinje zakrivljenje skije (e) od 150 mm. Sve ove mjere možete jasno vidjeti na slici priloženoj uz tekst. Slika je preuzeta iz FIS-ovog dokumenta: "Specifications for competition Equipment 2003/2004".

PANCERICE
Maksimalna debljina "stopala" pancerice uključujući sve meke i tvrde dijelove ne smije biti veća od 43 mm, za sve kategorije skijaša. Ne smiju sadržavati nikakve reklame osim proizvođača.

ODIJELA
Sva odijela za natjecanje, kao i sva odjeća koja se nosi ispod odijela ne smije biti plastificirana ili tretirana bilo kakvim kemijskim postupcima. Odijela na svim svojim dijelovima moraju biti jednoliko porozna, bez obzira radi li se o poroznosti "izvana prema unutra" ili obrnuto. Definirana je i minimalna premeabilnost zraka: Nerastegnuta tkanina mora pokazati srednju vrijednost permeabilnosti zraka od minimalno 30 lit na m2/sec pod pritiskom vode od 10mm. Dozvoljena su ojačanja za ramena i ruke te noge. Dozvoljene su reklame na zaštićenim dijelovima ruku i nogu, sa maksimumom površine od 12 kv. Centimetara. Dozvoljene su i ostale oznake sponzora, ali moraju u potpunosti odgovarati zahtjevima permeabilnosti. Na odjeći ukupna površina reklama može iznositi maksimalno 300 kv. centimetara.

KACIGE
Dozvoljene su kacige koje pokrivaju glavu i uši. Kacige koje sadrže dijelove koji strše nisu dozvoljene. Na kacigama su dozvoljene dvije reklame proizvođača sa strana i to od maksimalno 15 cm kv. Prednja strana se može koristiti za sponzorske naljepnice i za ambleme nacionalnih skijaških saveza. Takove su naljepnice obavezne za ceremonije dodjeljivanja nagrada i moraju imati minimalno 9 cm2. Nigdje na odjeći nije dozvoljena reklama web adrese koja bi bila u direktnoj vezi sa sportašem, niti na kacigi niti na ostatku odjeće.


SKI – NAOČALE
Boja stakla i dimenzije nisu propisane. Preuređivanje ski-naočala u smislu postizanja bolje aerodinamike nije dozvoljeno. Mogu imati dvije reklame proizvođača i to ne veće od 15 kvadratnih centimetara svaka. Traka od naočala ne smije biti šira od 4 cm. Na staklima ne smije biti oznaka.

RUKAVICE
Upotreba rukavice je preporučena. Nije dozvoljena upotreba materijala koja bi utjecala na postizanje bolje aerodinamike (poput plastičnih dijelova na vanjskom dijelu rukavice, ili upotreba umjetne kože – skaj). Zaštitne plohe su dozvoljene duž cijele rukavice. Rukavica ne smije biti dulja od lakta. Smiju imati reklame proizvođača i to podijeljene u naviše dva dijela. Maksimalna ukupna površina reklama može iznositi maksimalno 15 kvadratnih centimetara,

ŠTITINICI ZA KRALJEŠNICU
Štitnik se mora u potpunosti adaptirati sa natjecateljevom kralješnicom i savršeno ležati uz ergonomiju tijela. Gornji vrh štitnika ne smije prijeći iznad 7. cervikalnog (C7) kralješka. Stezanje štitnika je dozvoljeno jedino sa pojasom preko trbuha. Maksimalna debljina štitnika smije biti 45 mm u njegovom srednjem dijelu, a ona se prema krajevima mora smanjivati. Nosi se isključivo ispod natjecateljskih kombinezona, a preuređenja u smislu dobitka na aerodinamici nisu dozvoljena.

NATJECATELJSKE MAJICE
Koje dolaze preko odijela. Slova i logotip ne smiju biti viši od 10 cm.
Brojevi moraju bit visoki minimalno 8 cm
Materijal je 100% poliester
Rastezljivost. Komad materijala od 10 cm mora se rastezati do 24 cm.
Propisani su i šavovi, upotreba elastičnih traka, te standardne dimenzije za žene i muškarce.

Za one koji bi željeli ući u detalje

 

 

 

 

« Prethodni članak

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 180354
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr