NATJECANJA

»

SKIJANJE

15.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić

 

SP Schladming, VSL (m): Ligety, Hirscher, Mölgg

Muški veleslalom SP-a u Schladmingu bez iznenađenja. Obrana naslova veleslalomskog prvaka svijeta uz 3. zlato Schladminga za Teda Ligetyja (USA). Srebro Marcelu Hirscheru (AUT), bronca Manfredu Mölggu (ITA). Ivica Kostelić i Filip Zubčić u 30.

Ted Ligety (USA) apsolutna je prva zvijezda FIS Svjetskog prvenstva Schladming 2013.! Nakon već dvaju osvojenih zlata u superveleslalomu i superkombinaciji, Ligety nije dozvolio nikakvo niti emocionalno niti fizičko "pražnjenje" epohalnih razmjera. I danas, u svojoj "paradnoj" disciplini, veleslalomu, još jednom je bio na visini svojih ovosezonskih veleslalomskih dosega. Te uvjerljivo stigao i do novog naslova veleslalomskog prvaka svijeta.

Prva vožnja utrke Ligetyju je već donijela vrijeme 1:13.14. I velikih 1.30 sek. prednosti u odnosu na drugoplasiranog Aksela Lunda Svindala (NOR) te 1.31 sek. prednosti u odnosu na tada trećeplasiranog Marcela Hirschera. U samoj završnici utrke, u samom "velikom finalu" još jedne sjajne muške veleslalomske predstave, Hirscher potom u drugoj vožnji kao 28. od najbržih 30 skijaša prve vožnje sa starta, "rukavicu izazova" i Svindalu i Ligetyju baca - najboljim vremenom druge vožnje 1:15.78. Zanimljivo, uz impresivniju izvedbu na stazi postavljenoj od strane francuskog trenera Talijana od one u prvoj vožnji koju je postavio njegov, austrijski trener.

-.-Goran Razić-.-

Aksel Lund Svindal potom odrađuje tek 13. vrijeme druge vožnje. I u konačnici ostaje bez nove medalje na SP-u u Schladmingu za malenih 0.04 sek. koliko je u konačnici u zbroju brži bio Manfred Mölgg, četvrtoplasirani prve vožnje.

-.-Goran Razić-.-

No Ted Ligety ne da se nikako zaustaviti. Spušta se u grotlo od 40-ak tisuća Austrijanaca u ciljnom stadionu Schladminga. Te 6. vremenom druge vožnje zadržava zbrojenih 0.81 sek. prednosti u odnosu na Hirschera.

Iz današnje prve veleslalomske vožnje svakako još treba izdvojiti fenomenalnu vožnju Thomasa Fanare sve do greške i odustajanja gotovo neposredno pred ciljem. Jer do tog trenutka na posljednjem prolazu, Francuz je bio na pragu još jedne senzacionalne francuske priče Schladminga. Uz svega 0.18 sek. zaostatka u odnosu na Ligetyja!

Ivica Kostelić neće dugo po dobrome pamtiti svoj veleslalomski nastup Schladminga. Nekako bez pravog tempa vožnje, iako bez očitih pogrešaka, Ivica je sa startnim brojem 9 već prvu vožnju završio na 24. poziciji uz 4.47 sek. zaostatka u odnosu na Ligetyja. Druga vožnja donijela mu je potom opet tek 25. vrijeme te vožnje. U konačnici - zbrojenih 5.80 sek. zaostatka bilo je dostatno za završno 25. mjesto na utrci.

-.-Goran Razić-.-

S najvišim startnim brojem prve vožnje od svih plasiranih među 30 najbržih, sa startnim brojem 50, točno 30. mjesto prve vožnje "naciljao" je danas naš drugi predstavnik na utrci, mladi Filip Zubčić. Njegov zaostatak nakon prve vožnje u odnosu na Ligetyja, čak i uz odsklizavanje na bok u početnoj fazi vožnje (!), iznosio je 5.64 sek. I omogućio mu je otvaranje druge veleslalomske vožnje. Koju Filip potom vozi uz 26. vrijeme I utrku konačno završava na 28. poziciji uz 7.50 sek. zbrojenog zaostatka u odnosu na pobjedničko vrijeme.

-.-Goran Razić-.-

Treći hrvatski predstavnik na utrci, Leo Vukelić, a koji si je pravo današnjeg nastupa izborio jučer kroz FIS kvalifikacijsku utrku na Reiteralmu, nije danas, na žalost, sa startnim brojem 68 uspio završiti svoju prvu veleslalomsku vožnju nakon jedne rotacije skija pa posljedičnog pada na stazi.

Sutrašnji dan na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu donosi i slalom skijašica. Dok se natjecanja u nedjelju zaključuju i slalomom skijaša.

Konačni poredak prvih 10 utrke:

1. LIGETY Ted (USA) 2:28.92
2. HIRSCHER Marcel (AUT) + 0.81
3. MÖLGG Manfred (ITA) + 1.75
4. SVINDAL Aksel Lund (NOR) + 1.79
5. PINTURAULTAlexis (FRA) + 1.94
6. SIMONCELLI Davide (ITA) + 2.08
7. DOPFER Fritz (GER) + 2.19
8. SCHÖRGHOFER Philipp (AUT) + 2.25
9. RAICH Benjamin (AUT) + 2.40
10. NEUREUTHER Felix (GER) + 2.78
...
25. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 5.80
28. ZUBČIĆ Filip (CRO) + 7.50
VUKELIĆ Leo (CRO) - nije završio prvu vožnju

Cjeloviti rezultati utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 356763
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr