NATJECANJA

»

SKIJANJE

24.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Legende - Vreni Schneider

Teško je kroz povijest naći toliko dominantnu skijašicu u svom vremenu, koja je pobjeđivala nevjerojatnom lakoćom i ostavila dubok trag na povijesti skijanja. Jedina koja je može slijediti u borbi za naslov najveće je, čini se, Janica Kostelić.

Vreni Schneider, kći seoskog postolara iz švicarskog mjestašca Elm, rođena 26. studenog 1964. godine, debitirala je u Svjetskom kupu u slalomskoj utrci 1984. godine u Madonni di Campiglio i osvojila 9. mjesto, a prvi se puta natjecala na Olimpijskim igrama 1988. u Calgaryju.

Tamo je osvojila zlato u veleslalomu i dva dana kasnije opet zlato u slalomu.

Tijekom sljedeće sezone (1988/89.) Vreni je pobijedila u četrnaest utrka Svjetskog kupa i postavila do danas nedodirljivi rekord.

Njena se dominacija nastavila i dalje, no na sljedećim Olimpijskim igrama ozlijedila se i tako ostala bez medalja.

Na njenim posljednjim Zimskim olimpijskim igrama 1994. godine u Lillehammeru ponovo je bila u top formi te je osvojila srebrnu medalju u alpskoj kombinaciji i broncu u veleslalomu.

U slalomu je također osvojila zlato nakon što je u prvoj vožnji bila peta. Vreni je bila prva žena skijaš kojoj je uspjelo osvojiti tri zlatne medalje i prva kojoj je uspjelo osvojiti ukupno pet medalja.

Do danas, ovaj je broj zlata uspjela dostići još samo jedna diva skijanja, Janica Kostelić.

Sa ukupno 54 pobjede u slalomu i veleslalomu u rasponu od 1984. do 1995., Vreni je daleko najuspješnija skijašica u tehničkim disciplinama u povijesti.

Tri puta je osvajala Svjetski kup, skromna i povučena sportašica iz istočnog dijela Švicarske također se okitila sa 6 medalja sa olimpijskih natjecanja i Svjetskih prvenstava od 1987. do 1994.

Budući da je kao teenager ostala bez majke, morala je naporno raditi kako bi ostvarila svoj skijaški san, istovremeno se brinući o kućanstvu.

Napokon je uspjela ući u reprezentaciju i ostvariti svoju prvu pobjedu u sezoni 1984/85., no nije se uspjela kvalificirati u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo u Bormiu, te je svoju priliku morala čekati sve do osvajanja svog prvog veleslalomskog zlata 1987. godine.

Tijekom sezone 1988/89. pomela je sve suparnice osvojivši 13 tehničkih utrka od 14 mogućih i jednu kombinaciju. Sa tih 14 uspjeha u jednoj sezonu nadmašila je čak i Stenmarka koji ih je u jednoj sezoni uspio skupiti 13 u sezoni 1978/79.

Povukla se iz Svjetskog kupa sa 30 godina, a nakon još jedne pobjede u Bormiu, gdje je pobijedila Katju Seizinger u posljednjem slalomu sezone.

Vreni je tijekom svoje karijere osvojila 3 velika Kristalna globusa (jednom je bila ukupno druga, a dvaput treća, op.a.), 11 malih Kristalnih globusa u slalomu (6) i veleslalomu (5).

Koliko je dobra uistinu bila? Predobra za konkurenciju. Toliko tehnički jaka da je vozila često na muškim, tvrđim i težim modelima skija. Ne samo da je živjela svoj san, nego je stvarala san i za druge i postavljala standarde koje će biti iznimno teško dostići.

55 pobjeda u Svjetskom kupu, od toga 34 u slalomu i 20 u veleslalomu te jedna u kombinaciji, 101 pobjedničko postolje, tri puta pobjednica Svjetskog kupa (1988/89., 1993/94., 1995/96.), tri puta svjetska prvakinja (dva puta u veleslalomu i jednom u slalomu) te tri olimpijska zlata (dva puta slalom 1988. i 1994., veleslalom 1988.), srebro (kombinacija 1994.) i bronca (veleslalom 1994.)

Impresivna biografija koja karakterizira veliku skijašku legendu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 288004
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr