NATJECANJA

»

SKIJANJE

01.07.2005.      

Autor: Matija Kralj


 

Legende - Katja Seizinger

Trostruka olimpijska pobjednica, dvostruka osvajačica velikog Kristalnog globusa – zasigurno jedna od onih djevojaka koje spadaju u kategoriju ponajboljih skijašica svih vremena...

Katja Seizinger, najbolja njemačka skijašica svih vremena, rođena je 10. svibnja 1972. godine. I jedna je od onih rijetkih skijašica koje nisu niti rođene, niti su odrasle, u planinskom okruženju. Njeno rodno mjesto zove se, naime, Datteln i nalazi se u Ruhrskoj oblasti.

U Svjetskom kupu Njemica se premijerno pojavila u sezoni 1989/90. i u svojoj prvoj sezoni zauzela ukupno konačno 44. mjesto. Sezonu potom u ukupnom poretku Svjetskog kupa bila je 15., da bi u sezoni 1991/92. već zauzela sjajnu treću poziciju te uzela i prvi mali Kristalni globus u spustu.

Jedne od najvećih vrhunaca svoje karijere Seizinger je, međutim, ipak doživjela na Zimskim olimpijskim igrama 1994. (Lillehammer) i 1998. godine (Nagano). Na ZOI u Lillehammeru uzevši olimpijsko zlato u spustu, a na ZOI u Naganu novom olimpijskom zlatu u spustu pridodajući i olimpijsko zlato u kombinaciji. Uz ova tri zlata Njemica je vlasnica i još dviju olimpijskih medalja – bronce u superveleslalomu sa ZOI u Albertvilleu 1992. godine te bronce u veleslalomu sa već spomenutih ZOI u Naganu.

Svjetskom prvakinjom Katja Seizinger postala je jednom, i to 1993. godine u Morioki, a to svoje jedino svjetsko zlato osvojila je u superveleslalomu.

Ukupnom pobjednicom Svjetskog kupa za skijašice postala je u sezonama 1995/96. i 1997/98., dok se na drugom mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa našla još tri puta – u sezonama 1992/93., 1994/95. te 1996/97.

U svojoj uspjesima poprilično bogatoj karijeri ova velika njemačka alpska skijašica ostvarila je na utrkama Svjetskog kupa ukupno 36 pobjeda (16 u spustu, 4 u veleslalomu te 16 u superveleslalomu, op.a.), čak 76 plasmana na podij te 140 top-ten plasmana. Ukupno je četiri puta osvajala mali Kristalni globus u spustu, a pet puta mali Globus u superveleslalomu.

Sa skijaških staza povukla se nakon neugodne ozljede koljena 1999. godine, a za vrijeme, pa i nakon aktivne skijaške karijere bila je i ostala i velikim borcem protiv dopinga u sportu.

Po završetku aktivne karijere završila je i već sa 19 godina započeti dopisni studij ekonomije te se više posvetila nekim svojim hobijima poput gimnastike, tenisa, jahanja ili squasha, a u svijetu skijanja ostala je kao povremena stručna komentatorica na njemačkoj TV postaji ARD.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 203558
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr