NATJECANJA

»

SKIJANJE

01.08.2005.      

Autor: Matija Kralj


 

Legende - Bojan Križaj

Nedvojbeno najveći slovenski skijaš svih vremena, čovjek koji je faktički bio i ostao gotovo pa simbolom muškog alpskog skijanja u bivšoj državi...

Bojan Križaj rođen je 3. siječnja 1957. godine u Tržiču (Slovenija). I već kao vrlo mlad skijaš brzo je zapažen i označen kao veliki talent. Skijajući kao predvozač u Mariboru zapanjuje sve gledatelje lakoćom svoje vožnje, a tadašnji direktor ski reprezentacija bivše države Tone Vogrinc ubrzo ga uvrštava u reprezentaciju.

Križajev uspon u karijeri započinje u sezoni 1976/77., a kada on ostvaruje isprva svoj prvi plasman među najboljih 15 slalomaša svijeta te potom i svoj prvi plasman na podij u utrkama Svjetskog kupa za skijaše u talijanskoj Madonni di Campiglio.

Povijesnu prvu slovensku te tadašnju jugoslavensku pobjedu na utrkama Svjetskog kupa za skijaše Bojan Križaj ostvario je 20. siječnja 1980. godine na slalomu u švicarskom Wengenu. U slalomima Svjetskog kupa za skijaše Križaj je potom pobjeđivao još sedam puta, i to još jednom u Wengenu, dva puta na domaćem terenu u Kranjskoj Gori te jednom u Madonni di Campiglio, u Marksteinu (Francuska) i kanadskom Bromontu. Zadnju pobjedu na slalomima Svjetskog kupa za skijaše Bojan Križaj ostvario je 25. siječnja 1987. godine u austrijskom Kitzbühelu.

1980. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Lake Placidu (SAD) Križaj je u veleslalomu osvojio sjajno četvrto mjesto, pri čemu mu je olimpijska bronca izmakla za svega dvije stotinke sekunde! A četiri godine poslije pripala mu je potom čast da uime svih sportaša položi prisegu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Unatoč velikim očekivanjima čitave jugoslavenske javnosti, u Sarajevu Križaj u veleslalomu zauzima "samo" deveto mjesto, dok u slalomu utrku završava na sedmom mjestu. Svoj krug nastupa na ZOI Bojan Križaj trebao je zaključiti u Calgaryju 1988. godine, no u tome ga je u konačnici spriječila ozljeda.

Najuspješnija sezona za Križaja u Svjetskom kupu za skijaše bila je sezona 1986/87., a kada je uzeo mali Kristalni globus slalomskog pobjednika Svjetskog kupa, spriječivši tako velikog Pirmina Zurbriggena da u toj sezoni uzme apsolutno sve Kristalne globuse u svim disciplinama. Ukupno je u Svjetskom kupu Križaj ostvario već spomenutih 8 slalomskih pobjeda, 33 puta utrke je završavao na podiju, a ima i ukupan 101 top-ten plasman.

Na Svjetskim prvenstvima u alpskom skijanju Bojan Križaj uzeo je jednu srebrnu medalju, i to u slalomu na SP-u u Schladmingu 1982. godine. Na SP-u u Valtellini 1985. godine zabilježio je peto mjesto u slalomu i osmo u veleslalomu, dok je na SP-u u Crans Montani 1987. godine u slalomu bio šesti.

Svoju karijeru Bojan Križaj zaključio je 1988. godine na utrci u austrijskom Saalbachu, a danas i nadalje živi u svom Tržiču i uspješan je poslovni čovjek. Kao iznimno dragi gost bio je prisutan i na ovogodišnjoj prvoj povijesnoj utrci slaloma Svjetskog kupa za skijašice na zagrebačkom Sljemenu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 226776
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr