NATJECANJA

»

SKIJANJE

11.05.2006.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: Olympic.org

 

Legende - Anton Sailer

Prvi skijaš koji je doslovno pomeo konkurenciju na jednim Olimpijskim igrama uzevši sve zlatne medalje.

Anton "Toni" Sailer rođen je 17. studenog 1935. u Kitzbühelu. Vodoinstalater po zanimanju, osigurao je svoje mjesto u olimpijskoj povijesti već s nepunom 21 godinom.

1956. je Sailer, naime, nastupio na VII. Zimskim olimpijskim igrama u Cortini d'Ampezzo. "Blitz aus Kitz", kako su mu tepali, te je godine pokazao svu raskoš svog talenta i pomeo konkurenciju u Cortini osvojivši sve tri zlatne medalje koje su se nudile u alpskim skijaškim disciplinama (tada su se medalje dijelile u tri discipline: slalom, veleslalom i spust). Bogatu je žetvu započeo s veleslalom, gdje je prvog pratitelja ostavio na čak 6,2 sekunde zaostatka! To je još uvijek najveći zaostatak u olimpijskim natjecanjima u alpskom skijanju. Dva dana kasnije na red je došao slalom. Zlato nije niti u jednom trenutku došlo u pitanje – Sailer je zabilježio najbolja vremena u obje vožnje ostavivši srebrnog Japanca Igayu na 4 sekunde zaostatka.

Na red je došla i posljednja disciplina tih Igara, spust. Do Sailerovog starta ostalo je još 15-ak minuta, što je značilo da treba zategnuti trake kojima su u ta vremena skija bile vezane uz pancerice. Međutim, jedna je traka pukla, a Toni nije imao pričuvnu! Srećom, u pomoć mu je pritekao talijanski trener H. Senger posudivši mu svoju vlastitu traku. Toni mu se zahvalio osvojivši s njegovom trakom treće zlato, ovaj put s prednošću od "samo" 3,5 sekundi.

Da je dobro odgojen, Toni je pokazao na svečanoj ceremoniji dodjele medalja kada je jednu poklonio mami, jednu tati, dok je jednu zadržao za sebe… Njegove tri zlatne medalje u muškim alpskim disciplinama na jednim Igrama, ponovio je tek J.C. Killy 1968. u Grenobleu. Iz 1956. Sailer nosi i 4 naslova svjetskog prvaka (slalom, veleslalom, spust i kombinacija). Ovim medaljama Sailer je pridodao i 3 zlatne (spust, veleslalom i kombinacija) sa Svjetskog prvenstva 1958. u Badgasteinu te 1 srebrnu (slalom) sa istog prvenstva.

Sailer je napustio aktivno natjecateljsko skijanje 1959. i posvetio se glumi u nekoliko laganih komedija u kojima je imao priliku pokazati svoje skijaško umijeće. U periodu 1972. - 1976. g. bio je glavni trener i tehnički direktor Austrijskog skijaškog saveza. Međunarodni olimpijski odbor odlikovao ga medaljom Olimpijskog reda 1985. Sljedeće godine Sailer je postao šef utrke na glasovitom Hahnenkammu i obnašao je tu dužnost narednih 20 godina, sve do 2006.

Anegdota iz njegova života kazuje da se 2004. kandidirao za gradonačelnika rodnog Kitzbühela. Kampanja je trajala svega nekoliko tjedana, dok Toni, po vlastitim riječima, nije shvatio da pozicija gradonačelnika zahtijeva - puno radno vrijeme.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 158943
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr