OPREMA

»

SKIJE

23.07.2007.      

Autor: Goran VukelićUstupio: VITA Trebnje d.o.o. Studenec 24 8210 Trebnje, Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401 

Fischer RX Cold Heat (07/08)

Kratki bi opis glasio: natjecateljska skija sa 82 mm u struku. Dobar proizvod, ali za biranu grupaciju skijaša.

Testirani model: 170 cm, r = 17 m
Sidecut: 123 - 82 - 109
Dostupne visine: 164, 170, 176, 182 cm

Fischerove uspješnice iz RX serije od sezone 2007/08 dolaze razdijeljene u dvije kategorije: RX Fire i RX Heat. Dok Fire serija nastavlja dobro poznatim (pretežno uređenim) stazama, Heat je ono što u Fischeru zovu "RX na steroidima". RX Heat serija "nabildana" je prvenstveno u struku; jaki "trbušni mišići" širine od 70 do 90 mm te natjecateljska konstrukcija trebali bi omogućiti ovim skijama dobru prilagodbu kako tvrdim, uređenim stazama, tako i svježem snijegu.

Na testu se našao RX Cold Heat model, skija tik ispod perjanice ove serije, modela RX Big Heat. Pozamašna težina skije već pri prvom dodiru daje na znanje da ovo nije model za svakoga. Sa 82 mm u struku Cold Heat obećava dobru zabavu na svježem snijegu koji je, prikladno, pao tek sat vremena prije našeg izlaska na stazu. Pršić na zaleđenoj stazi, to je ono u čemu bi ovaj Fischerov body builder trebao briljirati.

Očekivanja se potvrđuju već u prvom spustu! Skija je izuzetno stabilna i mirna. "Grize" ledene plohe ne ostavljajući mjesta sumnjama i strahu od skliske podloge. Brzinski prosjeci koji se ostvaruju na ovako tvrdo uređenim stazama visoki su, a sigurnosne rezerve u skiji teško iskoristive prosječnom skijašu. Prelaskom preko tek napadalog sloja snijega dobivamo uvid u drugu stranu karaktera ovog modela. Cold Heat poslušno klizi preko svježeg snijega, a oduševljenje nastaje kod nakupina mekanog snijega na iskijanim dijelovima padine. Suveren prolazak na takvom terenu i rastjerivanje snježnog "vala" oko skijaša mami osmijeh na lice. No, osmijeh nestaje kada treba pronaći put između tvrdih hupsera. Cold Heat je vrlo tvrda skija i tu će biti potrebno mnogo znanja ili muke (kod onih koji oskudijevaju znanjem) da bi se hupseri odvezli na što bezbolniji način.

Upravo spomenuta tvrdoća skije je faktor koji će ograničiti potencijalni krug obožavatelja ovog modela. Natjecateljska konstrukcija uz pozamašne gabarite i nije mogla rezultirati ničim nego povećanom masom. Sve to pred potencijalnog kupca stavlja preduvjet dobre istreniranosti, snage u nogama, mase i, najvažnije, skijaškog znanja.

Većini skijaške populacije preporučamo model Cool Heat, stepenicu ispod Cold Heata. Lakši, uži u struku i uporabljiviji u "svakodnevnom" skijanju dostupan je u široj paleti visina. Pravi znalci će, pak, cijeniti Flowflex vez kod Cold Heata, "sendvič" konstrukciju i sloj titana u jezgri. Također, da bi uspješno vozili ovog Fischerovog body buildera i sami će morati biti na istoj razini tjelesne spreme.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 160175
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr