OPREMA

»

SKIJE

01.02.2006.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SL 12 (06/07)

Nova jurilica iz natjecateljskih redova Atomica. Provjerili smo što je novog u odnosu na stare SL-ke, a ukupni dojam mogao bi se svesti na "kako ovo ideeeeee....."

Testirani model: 155 cm, r = 11 m
Sidecut: 118 - 65 - 101
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165

Atomic u novu sezonu ulazi s kompletno redizajniranim modelima. Tako su i natjecateljski modeli doživjeli određene promjene, a kod najjačih modela promijenjeni su i brojevi u imenima. Tako slalomska uzdanica, SL11 odlazi u povijest, a umjesto nje predstavljen je novi, SL 12 model.

Osim promjene u imenu, najveća promjena na prvi pogled je boja. Dosadašnju žutu zamijenila je crvena na bijeloj podlozi, pa su skije sada u potpunosti usklađene s najjačim atomicovim crveno-bijelim modelom pancerica koji je već nekoliko godina dostupan u prodaji. Dosadašnja reljefna površina skije koja je u cijelosti bila napravljena od materijala sličnog onome kao kod golf-loptica, kod novih modela ostala je prisutna samo na vanjskim dijelovima skije, dok je sredina sada glatka. Također, dodatni agresivniji dojam zasigurno ostavljaju i metalne kapice na vrhovima skije, koje su zamijenile dosadašnje plastične, žute. No najveća promjena dolazi s gabaritima skije. Model SL11 na visini od 155 cm ima radijus čak 2,5m veći (13,5m, SL12 ima 11m), te je shodno tome i side-cut skije nešto drugačiji. 12-tka je puno šira na vrhovima, oko centimetar razlike (118-65-101 umjesto 107-64-92). Ovi gabariti sličniji su možda modelu SL9, no u 06/07 sezoni navedeni model će zadržati i ime i prošlogodišnje dimenzije.

No kakve su vozne karakteristike ovog modela? Niz stazu će vas odvesti eksplozivno, a s obzirom da je riječ o punokrvnom slalomskom modelu čiji radijus je svega 11m, od vozača očekuje punu suradnju i nimalo "zabušavanja". Kad ste na njoj, ne ostaje drugog izbora nego se bacati iz zavoja u zavoj, a za uzvrat će vam skija dati potpunu sigurnost i stabilnost pri velikim brzinama. Sporije skijanje na ovoj skiji gotovo da i nije opcija, no ipak ju je zamjetno lakše dignuti na rubnike nego stariji model. Od podizanja skije možete se odmah oprostiti, a stara, prijestupna tehnika ovdje jednostavno nije izbor. Carving zavoji i to s ekstremnim postraničnim nagibima, te brzim ritmom - to je na ovoj skiji poslastica, a za nagradu ćete na dnu staze osjećati slatku bol u nogama, zbog dobro odvožene staze.

Ono što obično s drugim skijama skijaši izbjegavaju - tvrde i zaleđene dijelove staze, ova skija jednostavno pita i traži, tako da naginjuči se na rubnike možete proći niz padinu, a da uopće ne shvatite da ste išli po čistom ledu. Ova skija, naravno pravilno nabrušena, tvrde staze i led reže kao putar. No zato nije uopće ugodna kad je riječ o neravninama. Mekše nakupine snijega će, doduše, bez problema raznjeti uletite li u punoj brzini kroz njih, no one malo tvrđe već nisu primamljive. S obzirom na tvrdoću skije, sve vibracije uzrokovane neravninama prenijet će se direktno na pancericu, pa to iskustvo ne da nije ugodno, već zna biti i bolno. Hupseri također nisu namjena ovog modela, no s obzirom na njezinu malu duljinu vještim skijašima neće biti problem provući se i kroz takvu situaciju. Skijanje van staza ili po neuređenom i mekanom snijegu, s ovim modelom, mogli bismo reći, je van svake pameti jer je skija preteška i prekratka, pa to nismo s njom niti pokušavali.

S obzirom da je stari SL11 model imao veliki broj obožavatelja uopće ne sumnjamo da će i ovaj model biti jako dobro prihvaćen. Pogotovo uzme li se u obzir da SL 12, iako je još uvijek vrlo agresivna skija, nešto pitomija, a s obzirom na proširene vrhove skija, te smanjeni radijus i nešto plovnija te lakše ulazi u zavoje.

No, želite li ovu skiju, morate biti svjesni o kakvom modelu je riječ. Cjelogodišnja priprema, bilo u teretani ili nekim drugim treninzima, za ovu skiju je obavezna. Ne pomišljajte uopće ni stati na nju ukoliko imate bilo kakvih problema s koljenima. S obzirom da skija skupa s vezovima, čak i kod ovog malog modela, ima 7 kg, pripremite se na to da u nogama (ali i rukama) morate imati dovoljno snage, pogotovo jer s njom na stazi treba konstantno "raditi". Pancerice, naravno, bez ikakvog viška prostora. Dobro stegnute i velikog flex indexa, inače riskirate vrlo ozbiljne ozljede. I, naravno, tehniku carvinga morate imati već naučenu. Ovu skiju nema smisla kupovati ako ćete s njom na stazi samo odsklizavati i vozikati se brzinom puža.

Ako vas gornji odlomak nije uplašio, a na sve uvjete ste potvrdno klimali glavom, pripremite se na zabavu i uživanciju koju će vam SL12 pružiti. Iz vas će izvući agresivnost u vožnji, brzinu i eksplozivnost, a omamljeni navalom adrenalina vjerojatno ćete pomisliti "dajte mi kolce na stazi !!". Izvrstan odabir za sve one koji skijaju po tvrdim i uređenim stazama, atletske su građe i s dobrom fizičkom pripremljenošću. I ne zaboravite - kacigu na glavu!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315347
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr