OPREMA

»

SKIJE

04.09.2009.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com
 

Salomon Origins Amethyst (09/10)

Najjači Salomonov model namijenjen skijašicama te vožnji po uređenim stazama

Testirani model: 158 cm, r = 12 < 14m < 16
Sidecut: 114-70-96
Dostupne visine: 144, 151, 158, 165 cm

-.--.-Origins serija već je nekoliko godina prisutna u Salomonovim redovima, pa je tako slučaj i u sezoni 09/10, no samo su dva modela ostala istog imena - ostali su novi. Skupinu predvode modeli namijenjeni skijanju u svim uvjetima, tzv. allmountain modeli, a čine ih najjači Diamond, zatim Opal, pa Topaz i najslabiji Crystal. Svi modeli su novi u ovoj sezoni, a krasi ih struk širi od 72mm. U drugoj Origins skupini, nalazi se novi model za početnike - Amber, naš poznanik testiran prošle godine Emerald, te također već poznat model Amethyst, koji predstavlja najjaču rekreativnu žensku skiju među Originsima namijenjenima samo stazi, tzv. allround skupini.

U dućanu ćete novi od starog Amethyst modela zamijetiti po tome što su, iako su šare ostale gotovo pa identične, boje promijenjene u potpunosti. Umjesto plavo-bijelo-crne kombinacije, ovosezonski model je u zagasito crvenim i bakrenim bojama. Moramo priznati da je promijenjeni dizajn poprilično neupadljiv i odaje dosta staromodni štih, te je od svih Origins modela ovaj najneugledniji.

No, kako se o ukusima ne raspravlja, a i cilj testa nije rasprava o bojama, krenimo rađe na bitnije stvari. Problem s ženskim skijama je taj da, nakon što odvozite određeni broj modela namijenjenih isključivo skijašicama, steknete određene predrasude. Uglavnom su to modeli koji su mekani, jednostavniji, lagani za voziti, ali slabi kad je riječ o agresivnijem skijanju. Jednom riječju - mlaki. I kad s takvim očekivanjima krenete niz padinu i već u prvih par zavoja shvatite da Amethyst ipak nije takav, sreći nema kraja.

Skija je iznenađujuće stabilna, brza, ima odličnu povratnu reakciju, te ju je pravi gušt ganjati po stazama. Nije preteška, iako je riječ o modelu namijenjenom iskusnijim skijašicama, pa stoga ne umara, no za razliku od ostalih skija koje zbog manjka mase ponekad znaju "plesati" Amethyst suvereno vlada svim, pa i onim najstrmijim padinama. Torzijsku čvrstoću ovom modelu daje tehnologija zvana Double Monocoque kod koje se skija u potpunosti presvlači u dva sloja, a pojačana je još i sportskom varijantom 3D Sport Monocoque, slično kao i najjači Aeromax modeli.

Sličnosti s Aeromaxovim modelima ima još, jer su u oba modela ugrađene skoro pa iste tehnologije, uključujući i onu koja definira varijabilni radijus od 12 do 16m (na skiji je taj podatak napisan u obliku 12 < 14m < 16). Pravi radijus testiranog modela, barem što se kataloga tiče, je 14m, a varijabilnost možemo shvatiti uvjetno, jer je s ovim modelom zaista podjednako jednostavno raditi male zavoje kao i one duže.

-.--.-Iznenađuje i Amethystova snalažljivost u već izvoženom snijegu, a to je nešto što u pravilu od ovakvog modela nismo očekivali. Dok je sasvim razumljivo da će na uređenom terenu ova skija biti carica, zbog njezinih uskih gabarita, te ne prevelike mase, pripremili smo se na to da će u razrovanom i grbavom snijegu biti određenih poteškoća. No, ništa od toga. Kako je prolazio po stazi, Amethyst je s lakoćom savladavao i ovakve uvjete, te je s ovim modelom popodnevni, teški snijeg bio i dalje lijepo i ugodno vozljiv.

Kako je riječ o najjačem modelu za stazu, ne bi ga preporučili početnicama ili curama koje se tek traže, no onima koje su već savladale carving zavoje i tehniku slobodno savjetujemo da svakako isprobaju Amethysta. Ispod možda neugledne vanjštine krije se ugodno iznenađenje!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321157
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr