OPREMA

»

SKIJE

12.10.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Usporedni test: allround skije 2012/13

Stavili smo, rubnik do rubnika, allround skije za sezonu 2012/13 i pokušali ih sučeliti po nekoliko usporednih značajki: primijenjenoj tehnologiji, dizajnu, geometriji, ponašanju na snijegu...

Prošlu smo skijašku sezonu u redakciji zaključili kao i svaku dotada – pogledom unaprijed. Uprtili smo na se nekoliko desetaka pari skija za sezonu 2012/13 i potražili najbliži komadić očuvanog proljetnog snijega. Našli smo ga na Krvavecu, koji nam je pružio uvjete baš kakve smo tražili – tvrde staze ujutro, mekane poslijepodne. Recenzije skija dostupnih na testu ste čitali tokom ljeta, a sada donosimo kratko sučeljavanje modela po klasama. Za početak, popularne allround skije, tj. rekreativni modeli za uređene staze.

Zadovoljstvo dizajnom je vrlo subjektivna kategorija pa, mada je ljepota u oku promatrača, teško se oteti dojmu da za to oko najviše zapada K2 Bolt sa svojom elegantnom crnom vanjštinom istaknutom plamenocrvenim detaljima. Sličan je Rossignol Pursuit 16 Ti/Bslt, a izgledom ne zaostaje niti Elan Amphibio Waveflex 14 s klasičnim dizajnom iz Porscheovog studija – čiste linije i minimalna uporaba boja. S druge strane slovenskoj skiji je Nordica Transfire 74 XCT sa svojim vulkanom boja.

Svakom je skijašu ipak bitnije ono što se skriva iza manje ili više privlačne vanjštine, a riječ je o tehnološkim značajkama koje bi trebale činiti razliku na snijegu. Inovativnošću prednjače Atomic D2 VF 75 i spomenute Elanke. Atomic svoju allround perjanicu gradi na Doubledeck tehnologiji, a skijanje na takvoj skiji s dva "kata" traži određeni proces prilagodbe. Elan je sveprisutan trend rockera odveo na stepenicu više pa je s Amphibio Waveflexom 14 predstavio par skija koje imaju odignut vanjski rubnik  i ravan, tradicionalni unutarnji rubnik uz poznatu valovitu strukturu usmjerenu prema vanjskim rubnicima skije. Bez rockera se, pored Atomica, snalaze Fischer Progressor 900 i Salomon 24 Hours, a jedini bez drvene jezgre u ovoj ozbiljnoj konkurenciji je K2 Force.

Strukovi se svih modela "vrte" oko 75 mm što je postala svojevrsna referenca za ovu klasu skija. Odskaču K2 Bolt i Salomon 24 Hours sa 72 mm, a ta bi "dijeta" trebala donijeti nešto više okretnosti navedenim modelima. Salomonu to bolje uspijeva, Bolt je vrlo krut. I dimenzije vrha i repa svakog od modela na testu je otprilike isti; ističu se samo 99 mm uzak rep sportskog Bolta i široki trag od 111 mm Atomica koji je očigledno bio potreban da umiri ponašanje "duple" skije.

Uređena i tvrda staza, prirodan teren za ovakve skije, otkriva posebnosti svake od njih. Bolt je opasna alatka za brzo spuštanje širokim zavojima niz padinu jer radijus od 18 m i krutost skije ne dopuštaju ništa drugo. Uspješno ga prati Progressor sa svojim varijabilnim radijusom koji dopušta šarolike izvedbe na snijegu. Ostatak društva ima za ovu klasu vrlo prihvatljivih 15-ak m radijusa. Ističe se sjajno izbalansiran Amphibio Waveflex 14 koji će većini rekreativaca možda biti trunku prekrut, ali zato je tu "mlađi brat" Amphibio Waveflex 12. Rossignolke su vrlo konkurentne u svakom segmentu, a imponiraju mirnoćom i stabilnošću. Salomon 24 Hours se može baš toliko i voziti jer riječ je o brzoj skiji koja začudo ne zamara tijekom cjelodnevnog angažmana. Nordicin Transfire pak preferira krstarenje umjesto jurnjave. Atomic kao svoju prednost donosi radijus od samo 13 m što će znati cijeniti skijaši koji preferiraju uže zavoje. Jedini koji debelo zaostaje u izvedbi u ovoj konkurenciji je K2 Force, ali znamo li da se radi o skiji za početnike postaje jasno zašto se njome ne može pojuriti stazom.

Interesantno je kako se u nominalno istoj klasi mogu pronaći skije vrlo različitih karakteristika s kojima proizvođači ciljaju na sasvim određene skupine skijaša. Veleslalomaši u duši će u ovoj konkurenciji posegnuti za Boltom, slalomaši pak za Atomicom. Fischer svojim Progressorom nastoji pomiriti takve razlike, dok Elan nudi uzbudljivu allroundersku skiju s "pričom" oko tehnologije i dizajna. Nordicom će biti zadovoljni umjereni skijaši na tjednom odmoru na snijegu. Rossignol i Salomon sa svojim modelima predstavljaju standard koji očekujemo od klase. Izbor nije lagan, a ovisi o afinitetima kupca i, možda presudno, cijeni svake od skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. listopada 2012.   16:25h

    Član od:
    06.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    ja se ispricavam. nisam vidio.
  • Objavljeno: 13. listopada 2012.   12:14h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Samo napomena: ovo nije test, ovo je rezime testa da se vidi u grubo neki konacni dojam. Detaljniji testovi pojedinog modela su na linkovima unutar clanka. Isto tako, ovo je samo jedna klasa (allround). Ista stvar ce izaci i za ostale klase (slalom, allmountain, freeride/freestyle).
  • Objavljeno: 12. listopada 2012.   17:42h

    Član od:
    23.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Split

    Duje a da klikneš na link u tekstu ima bi više za čitat :P
  • Objavljeno: 12. listopada 2012.   16:52h

    Član od:
    16.03.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    to su testirali na suvo, po katalozima :)
  • Objavljeno: 12. listopada 2012.   16:32h

    Član od:
    06.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    a je vam test odlican...

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321577
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr