OPREMA

»

SKIJE

11.12.2011.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: FIDA Sports Slovenija
www.fidasports.com, info@fidasports.com 

 

FIDA Xenon Blue (11/12)

Slovenski brand name na tržište ulazi vrlo hrabro. S 5 modela skija (+1 limited edition) ponuđenih u različitim razredima, nama je na test došao model Xenon Blue. Bilo je zanimljivo vidjeti što ispod haube nudi skija rađena pod nadzorom Mitje Kunca.

Testirani model: 170 cm, r = 16,9 m
Sidecut: 111-67-97
Dostupne visine: 150, 160, 170 cm


-.-Goran Razić-.-Slovenske FIDA skije ručno su rađene skije koje se na (pretežno slovenskom) tržištu mogu pronaći u nazad dvije godine. S jasnim ciljem širenja prodaje FIDA se odlučuje za ulazak na tržište s jasnim adutima - kvalitetna ručna izrada i jednostavan, ali upečatljiv dizajn. 

Model Xenon Blue predstavnik je allmountain klase, pretežno namijenjen za skijanje po uređenim stazama. Vanjština skije pomalo podsjeća na Stöckli, barem sudeći po korištenoj 3D strukturi vanjske obloge. No crna podloga s plavom "zrakom xenon svijetla" daje osjećaj jedinstvenosti. 

Skije dolaze u tri visine, a nama se na nogama našao najviši predstavnik od 170 cm. "Plavi Xenon" model na navedenoj visini nudi gotovo 17 metara radijusa, i dojma smo da upravo to, u kombinaciji s karakterom skije, predstavlja glavni preduvjet za dobru srednje rekreativnu skiju. 

Iako ovaj model možda nije za početnike, barem ne one srednje i jače građe, dojma smo da je skija iznimno vozljiva i upravljiva. Odmjeren radijus, visina koja ne predstavlja problem te ne iznenađuje naglim promjenama smjera, na uređenim stazama se ponaša vrlo dobro. Rubnici su zadovoljavajući te ako ne skijate vrlo brzo i ako podloga nije odveć tvrda, oštrina rubnika može potrajati i nekoliko dana. 

Unutrašnjost skije nudi drvenu jezgru obloženu ugljičnim i fiberglas vlaknima. Takav odabir materijala skiju čini lakom no torzijski dovoljno čvrstom za srednje rekreativnu vožnju. S jasnim poimanjem klase skijaša za koje je namijenjena od skije možemo očekivati ugodnu vožnju po uređenim stazama, a zavoji srednjeg radijusa odgovarat će joj najviše. 

-.-Goran Razić-.-Na neravninama i pri bržoj vožnji FIDA je sklona podrhtavanju, no ovo ne bi uzeli kao manu, već kao dokaz da je vrijeme za prelazak na neki jači model, primjerice Laser Gold (komercijalni slalom model), ili ukoliko želimo ostati u allmountain klasi tu je model Xenon Silver. Model Silver, koji je ipak malo drugačijih karakteristika od testiranog modela (dozvolit će i poneko offpiste iskustvo) ipak je za klasu tvrđi i jači. 

U svakom slučaju, slovenske skije su za svaku preporuku. Ako ništa drugo, dobro su došle kao svojevrsno osvježenje na nogama nakon svih već viđenih marki skija. Isto tako, nije na odmet spomenuti da ćete s FIDA skijama biti sigurniji i od lopova na skijalištima, jer je rizik krađe, vjerojatno jedinog modela takvih skija na skijalištu, za lopova prilično velik. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321242
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr