OPREMA

»

SKIJE

14.06.2010.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: Salomon Austria GmbH, info_cro@salomon-sports.com www.salomonsports.com  

Salomon Crossmax (10/11)

Salomon Crossmax klizit će po svojim rubnicima duž snježnih padina širom svijeta i u 2011. godini! Zvuči nestvarno?

Testirani model: 170 cm, r = 15,1 m
Sidecut: 119-72-103
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm


-.--.-Biste li povjerovali da će Janica krenuti po novi Veliki kristalni globus 2011. godine? Jednako nestvarno, ali i jednako "legendarno" mnogima će zvučati vijest da kultni Salomon Crossmax i dalje jezdi snježnim poljanama. I doista, osvrnemo li se unazad učinit će nam se da su carving skije s nama već cijelu vječnost i da smo u bespuća povijesne zbiljnosti otpratili već brojne, nerijetko i legendarne modele. Rijetko tko danas pomisli da su svi ti modeli postali hit i nestali u zaboravu u samo jednom desetljeću. Najlegendarniji od svih i dalje prkosi zakonima svemoćnog marketinga.

Dizajn novog XMAX-a, kako piše na njemu samom, nije nalik ni na jedan prethodni model iz serije, ali isto tako ne donosi niti neku revoluciju na razini grafičkog oblikovanja gornje površine. Provjerena shema nakošenih verzalnih slova s debelim outlineom već je dugi niz godina svojevrsni standard pri dizajniranju sportskih modela. Skija zbog njih izgleda sportski "nabrijana" i agresivna, a dojam je tim jači što su boje kontrastnije – u ovom slučaju riječ je o crno-bijelo-crveno-žutoj kombinaciji.

Konstrukcija se bazira na kompozitnoj drvenoj jezgri – tzv. Sandwich tehnologiji ojačanoj dvostrukim slojem titanija – tzv. Double Ti-Laminat ojačanjem. Kombinacija ovih dvaju konstrukcijskih sistema naziva se 3D Race Frame. Stabilnost skije i kontakt s podlogom poboljšava Powerline tehnologija koja je do sada bila rezervirana samo za natjecateljske modele. Riječ je o uzdužnim ojačanjima (stabilizatorima) po uzoru na nekad prisutne "pro linkove". Oko rubnika Salomon je ugradio sloj gume kako bi se smanjile vibracije pri većim opterećenjima. Ta se tehnologija označava imenom Pulse Pad. Vezovi (Z 12) su sa skijom vezani standardnim tračnim Protrak sistemom.

Testiranje je vršeno uglavnom na razrovanim terenima na kojima se stari dobri Crossmax pokazao kao vrlo solidan i pouzdan model. Tereni su uglavnom bili meki i prekriveni nepravilnom strukturom srednje visokih hupsera i snježnih nanosa po kojima se skiju moglo iznenađujuće lako i precizno upravljati. Dobro je podnosila i duže zavoje prilikom kojih je uslijed veće brzine uspješno razarala snježne nakupine, kao i kraće zavoje gdje je kvalitetnom fleksijom osiguravala dobar kontakt s podlogom. U nekoliko spusteva po sjenovitim, gotovo zaleđenim, no i dalje razrovanim stazama Hintertuxa (temperatura zraka oko -5°C) također se ponašala vrlo mirno i omogućavala precizno upravljanje. Na ispeglanim stazama nije testirana, no s obzirom na ponašanje u zahtjevnijim terenima za pretpostaviti je dobru vodljivost i prilikom karvanja na uređenoj stazi.

-.--.-Ukupni je dojam da je novi Crossmax sasvim solidna allround skija namijenjena svestranim skijašima solidnijeg skijaškog znanja. Dobre je vodljivosti i primjerene fleksije zbog čega se može koristiti i na razrovanim terenima i hupserima. Zbog relativno lake uzdužne fleksije ne umara prilikom duže upotrebe, no ta bi karakteristika mogla biti nedostatak ljubiteljima strmih i zaleđenih terena (ako takvi uopće postoje, naravno).

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 322339
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr