OPREMA

»

SKIJE

18.11.2005.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic Metron 9 (05/06)

Najlakši ovogodišnji Metron predstavljen je brojem 9. Pogledajmo kakvim se pokazao i je li istina da ova skija može ama baš sve?

Testirani model: 164 cm, r = 12,5m
Sidecut: 125 – 74 – 109
Dostupne visine (radijus; m2index): 150 (10,5; 1100), 157 (11,5; 1165), 164 (12,5; 1230), 171 (13,5; 1295), 178 (14,5; 1360)
*Metron index (m2index): 1230

Oni koji su probali stati u bilo koju od Metron skija, složit će se u jednom: skija je čudna! To je definitivno prvi dojam kojeg ostavlja. Nakon toga ide val nedoumice, jer "korisnik" obično ne može vjerovati performansama, a nakon toga.... oduševljenje. Ovakve reakcije smo imali prilike vidjeti među ljudima koji su, u nekoliko navrata, s nama testirali različite verzije Metronki, počevši od top-modela B5, preko M:11, pa zaključno s ovim kojeg predstavljamo sada – M:9.

Zašto Metronka izaziva ovakve reakcije, vjerojatno će se upitati oni koji ju nisu probali. Za početak – skija ima vrlo neobične dimenzije. Vrlo je široka, kao prava free-ride skije, no struk joj je uzak. Od tuda i vrlo mali radijus, koji je karakterističniji za neke slalomašice, a ne za allmountain skiju. Osim što je široka, Metronka je i izuzetno "debela" (velike stajne visine), što pojačano Neox vezovima rezultira skijom koja najčešće uopće neće stati u utore u gondolama, a može se dogoditi i da će krovni nosači za nju biti – jednostavno preniski. Nakon početnog šoka oko transporta, ukoliko ste nježnijeg spola, budite spremni na kukanje oko nošenja – jer skija je teška, pa čak i model 9, koji spada u najlakše Metronke. No dobro.... jednom kad ste je uspjeli dovesti do snijega ide prvi spust i prvo iznenađenje, pogotovo za one koji još uvijek vole skijati starom tehnikom. Metronka jednostavno ne dopušta dizanje skije od poda. Zaboravite na staru tehniku, ovdje pali samo carving, pa čak i na terenima za koje to ne očekujete.

Jednom kad se oslobodite i shvatite da kroz hrpe mekanog snijega ili manje hupsere možete prolaziti kao da ih niti nema, te da cijelu padinu vrlo jednostavno možete odvoziti kao po tračnicama, e onda tek počinje veselje. Doduše, prikladniji termin bi bio guštanje, jer to je ono što s ovom skijom možete u zbilja bilo kojim uvjetima. I Metron 9, baš poput jačih modela, s lakoćom će savladati uređene staze, tvrd i mekan snijeg, uništene i razvožene staze, ali i off piste terene. Kao i ostali Metron modeli, skija je vrlo stabilna, plovna, lagano ulazi u zavoje te je izuzetno brza. Problem možete očekivati eventualno na ledu, gdje dolazi do izražaja da je ovo ipak lakši model, te se ne "urezuje" onoliko jako kao recimo B5. No, malo jača snaga u nogama i oštri rubnici, pa ni s ovim modelom na ledu neće biti problematično.

Neka vas ne zavara podatak da je ovo "najlakši" Metron. Ovo nikako nije skija za slabije rekreativce, a kamoli za početnike! Ukoliko ste skijaš s dovoljno iskustva, imate dovoljno snage, te su vam mišićne skupine na nogama adekvatno pripremljene, tek onda razmišljajte o ovom modelu. Oznaka "najlakši" ovdje samo označava da je skija prikladnija skijašima nešto manje mase, te ju slobodno mogu voziti i cure kojima će, ukoliko nisu vrhunske skijašice, ostali Metron modeli biti možda preteški. Visinu treba birati tako da izračunate metron-index, a jedino kod ovog modela možete birati i hoćete li plavu ili crvenu nijansu. Pancerice, naravno, moraju biti bez ikakvog lufta i nikako premekane. Cijenom je ovaj model također pristupačniji od ostalih, jer dok B5 spada u cjenovni rang koji se približava iznosu od 7000 kn, Metron 9 može se dobiti upola jeftinije.

Ako je Metron B5 "skija tenk", onda devetki možemo slobodno tepati poznatom frazom iz serije "Alo’ Alo’ " - "My Little Tenk".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1716421
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr