OPREMA

»

SKIJE

23.11.2006.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: VITA d.o.o. Studenec 24 8210 Trebnje Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401 

Fischer AMC 76 Titan (06/07)

Isprobali smo jedan od jačih modela Fischerove allmountain AMC serije, koja je naslijedila prepoznatljive BigStix modele.

Testirani model: 170 cm, r = 16m
Sidecut: 120 – 76 – 106
Dostupne visine: 158, 164, 170, 176, 182

Obzirom da su allmountain modeli skija namijenjeni, logično, za skijanje po svim vrstama terena, nije se pretjerivalo s implementacijama mnoštva tehnologija kako bi skija imala (što) manju masu. Već smo navikli na dobro nam poznatu Plasma Edge tehnologiju kojom se produljuje vijek rubnicima, a tu je, također nam poznata, i Aircarbon presvlaka šasije kojom se dobiva visoka čvrstoća skije uz upotrebu lakših i otpornijih materijala. Nastavak suradnje između Tyrolie i Fischera vidljiv je u Railflex sistemu ugradnje vezove koji je i dalje prisutan.

Zahvaljujući masi i gabaritima (širina vrha i repa) skija je vrlo plovna, što znači da se neće zabijati u podlogu, nego će jednostavno "ploviti" po svim neravninama na terenu. No, prilikom izvođenja zavoja morat ćete stisnuti skiju da vam uhvati rubove, jer ćete u protivnom odsklizavati i bacati repove što će vas izbaciti iz ritma.

No, zbog manje mase skija nećete moći hvatati velike brzine jer će skija podrhtavati što ćete najviše osjetiti na svojim koljenima. Brzo vijuganje (kratki zavoji) i dinamične zavoje (široki zavoji) bez problema ćete moći izvoditi u sporijoj vožnji, jer će pri većim brzinama doći do podrhtavanja što će vas izbaciti iz ritma.

Iznenađenje je bilo ponašanje skije na ledu, na kojem se skija ponaša iznimno stabilno, što nas je začudilo obzirom da ovaj tip skija ipak voli mekanije staze. Dovoljno je bilo skiju nasloniti na rubnike, bez posebno jakog pritiska da bi prešli ledenu podlogu bez ikakvog odsklizavanja. Imajte na umu da svoje skije trebate redovito servisirati da bi se skija ponašala onako kako je predviđeno.

U dubokom snijegu skija je, također plovna i lagano upravljiva. Ipak se nemojte previše opuštati jer vas voli baciti na repove što će vas izbaciti iz ritma i može dovesti do pada.

Obzirom na više puta spomenutu manju masu skije, preporučili bi je skijašima koji nisu agresivni u svojoj vožnji, te se ne prepuštaju većim brzinama kao i onima koji vole istražiti sve dijelove skijališta na kojem se nalaze.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 328744
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr