OPREMA

»

SKIJE

05.11.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: Gigant sport d.o.o. Svetoivanska 26 Zagreb. tel: 01/3639-105  

Blizzard SLR IQ (05/06).

Blizzardov "slalom bolid". Skija za izbirljive i odlične skijaše željne jurnjave po uređenoj stazi te lova na kratke i brze carving zavoje.

Testirani model: 165 cm, r = 13,5
Sidecut: 117 - 65 - 100
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm.

SLR model označava Blizzardov krov ponude rekreativnih skija. Model stoji tik uz najjači slalom model, imena SL. Kod takvih skija ne bi smjelo biti puno nedoumica, zna se što slalom skija mora imati, pa krenimo redom s malo dubljim pogledom na testirani primjerak.

Poput svake slalom skije iz gornjeg dijela ponude i Blizzardov primjerak se odlikuje nešto većom težinom što svakako nije dobar podatak za neutrenirane i brzoj vožnji nesklone skijaše, no budući da oni niti ne bi smjeli razmišljati o kupnji skije iz te klase, to za njih i nije toliko bitan podatak. Kako je ipak riječ o malo "omekšanom" i "poslušnijem" modelu u usporedbi s modelima iz race kategorije, to je vidljivo i po tome što je skija vrlo elastična, a što je rezultiralo solidnom vožnjom i na terenima koji nisu prvi odabir ove skije. SLR se prebacuje s rubnika na rubnik s ne previše utrošene energije, a pri većim brzinama je ta radnja još lakša.

Budući da smo imali prilike testirati skiju na vrlo tvrdim staza, isto kao i na mekanima, dojma smo da se skija solidno ponaša u svim uvjetima, a ako baš moramo pronaći najslabiju stranu skije, onda bi to bilo držanje rubnika u malo zahtjevnijim uvjetima (tvrda, strma i zaleđena staza). Razlog tome možemo naći i u nešto manjoj torzijskoj tvrdoći u usporedbi sa SL modelom. Kako ne bi bilo zablude, cjelodnevno skijanje na stazi s vrlo tvrdom podlogom je ionako velika kušnja za rubnike bilo koje skije.

Uzak slalomaški struk, od samo 65 mm, opominje nas da raskvašeni i izvoženi snijeg nije teren kakav skija voli, a propadanje u snijeg te povećan utrošak energije skijaša za vrijeme vožnje u takvim uvjetima idu u prilog toj tvrdnji. Obzirom na relativno veliku elastičnost modela te malom radijusu, skija voli neočekivano zarubiti prilikom pravocrtne vožnje, u kojoj skijaš mora biti vrlo oprezan ako želi izbjeći posljedice takvog događaja.

Kao najjači rekreativni model Blizzarda skija je opremljena s nekoliko tehnologija, počevši s jezgrom skije ojačanom magnezijem, pa do sasvim novog IQ sistema ugradnje vezova. O tome možete pročitati više u članku o Blizzard tehnologijama za sezonu 05/06.

Brzinu skije bi klasificirali s 4/5, što je odličan rezultat, no ipak nešto veća fleksibilnost i upravljivost koju skija posjeduje, idu na štetu brzine testiranog modela. Ubrzanje koje je prisutno iz zavoja u zavoj, prilikom vožnje na rubnicima, očekivano je i u tome segmentu nema posebnih iznenađenja ili neočekivanih "katapultiranja iz zavoja".

Dojma smo da je riječ o vrlo uglađenoj skiji, koju nikako ne bismo okarakterizirali kao pretvrdu, neposlušnu ili skiju ekstremnih karakteristika. Dobri rekreativci te iskusni carving skijaši ugodno će se iznenaditi kvalitetom izvedenog zavoja s ne previše utrošene energije, brzinom solidna, no ipak ne za ledom okovane staze.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 318641
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr