OPREMA

»

SKIJE

30.09.2010.      

Autor: Elinka BarišićUstupio:
Himalaya sport d.o.o.
Vrazova 15, 42000 Varaždin
tel: 042 313-701
e-mail: himalaya-sport@email.t-com.hr
 

Blizzard Viva Sonic IQ (10/11)

Najjači među predstavnicima ženskih modela skija iz Blizzarda našao se i na našem testu. Evo dojmova.

Testirani model: 160cm, r=12,5m
Sidecut: 119-68-103
Dostupne visine: 146, 153, 160, 167 cm


-.--.-U ženskoj Blizzard seriji  Viva ove je sezone čak osam modela, uglavnom namijenjenih za stazu. Dosadašnjim modelima Viva Magnum 7.4 IQ i Viva Magnum 7.6 pridodana je i Viva Magnum 8.1 IQ Max, dok su potpuno nove Viva Cross IQ i Viva Sport IQ. Tu su još Viva G-Three IQ, Viva G-Pro IQ  te i naš testirani model Viva Sonic IQ koji spada u sam vrh ponude.

Dopadljivog i jednostavnog dizajna, neutralnih boja i s puno ženstvenih elemenata, skija već samim gabaritima odaje za što su je iz ove austrijske tvornice namijenili - uzak struk, ne preširoki vrhovi te mali radijus od 12,5m nit je vodilja koju imaju modeli namijenjeni dobro uređenim stazama za one koji žele nešto agresivniji model kojim bi se mogli lijepo izvoditi i kratki zavoji.

Doda li se tome i mnoštvo tehnologija koje su ugrađene u ovu skiju, vidimo odmah da je riječ o ozbiljnom predstavniku. Tu su IQ sistem, Power frame s dodatkom titana, Blizzardov Side wall koncept, ali i primjerice jezgra skije napravljena od laganijeg drvenog materijala (paulovnije). Više detalja o svemu ovome možete doznati u posebnom članku posvećenom tehnolgijama, a mi ćemo se više posvetiti samoj izvedbi na stazi.

Iako nerado priznajemo, posljednje iskustvo koje smo imali s Blizzard skijama prije nekoliko godina nije bilo najbolje, pa smo ovom modelu pristupili s dozom rezerviranosti. Da su predrasude loša stvar skija je pokazala već u prvim zavojima. S novim tehnologijama Blizzard se opasno približio konkurentima, a neke i prestigao. Jer ovogodišnji ženski model u potpunosti je opravdao svoj "superlativni" opis iz kataloga.

Skija je na tvrdim i dobro uređenim stazama pravi užitak. Stabilna, agilna, s brzim odazivom te izvrsnim i laganim hvatanjem zavoja. Voziti ju se može gotovo s pola snage, a da se performanse ili brzina ne zakidaju. Naravno, kako je riječ o najjačem modelu treba ju znati ukrotiti, no daleko je to od teških i tromih skija koje "čupaju" noge i uništavaju koljena. Ono što je kod dosta ženskih skija gotovo u pravilu loše izvedeno je da prilikom bržeg skijanja ili agresivnijeg ulaska u zavoje skija jednostavno neće držati, pa se zna dešavati situacija da je kataloški deklariran najjači model zapravo neadekvatan za naprednije skijašice. Ovdje je Blizzard napravio dobar posao i ovaj model u takvim se situacijama ponaša izvrsno, pa ga je, izrazimo li se slobodnije, "gušt ganjati" bez bojazni da će se skija tresti, proklizati, ispasti iz zavoja ili nešto slično tome. Malo je modela koji imaju predznak "ženski", a mogu stati uz bok pravim sportskim, do-natjecateljskim unisex modelima. Za ovoga bi se moglo reći da je vrlo blizu tome.

-.--.-U neravninama ili dubokom snijegu ovaj model se ne snalazi, međutim više je upravljiv od nekih konkurenata u tom segmentu, što će znati cijeniti skijašice ako se slučajno nađu u takvim uvjetima. No s obzirom na "mini" visine u kojima dolazi, od ovog modela nije ni za očekivati drugo.

U svakom slučaju vrlo ugodno iznenađenje iz Blizzarda te svakako jedan od boljih ženskih modela ovakve namijene. Znat će ga cijeniti sve skijašice koje žele koketirati sa slalomom, ali nemaju snagu ili fizičku pripremu za unisex ili natjecateljske modele, već žele solidnu i brzu skiju na kojoj će moći uživati cijeli dan, ali i pokazati svoje umijeće. Za sve cure koje još nisu savladale carving i žele možda malo manje sportski model, Blizzard je pripremio dovoljno slabijih modela... ako su imalo slični ovome - pogriješiti nećete.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330158
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr