OPREMA

»

SKIJE

11.07.2008.      

Autor: Goran VukelićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56
 

Rossignol Zenith Z6 Oversize (08/09)

Zlatna sredina Rossignolove rekreativne ponude dobar je izbor za širok raspon skijaške populacije.

Testirani model: 170 cm, r = 15m
Sidecut: 126-74-105
Dostupne visine: 154, 162, 170, 176 cm

 

U sezoni 2008/09 Rossignol i dalje namjerava zadržati u ponudi rekreativnu seriju skija pod oznakom Zenith. Razumna odluka, zna li se koliko su Zenith modeli omiljeni kod skijaša koji gotovo jednoglasno izriču hvalospjeve na njihov račun nakon nekoliko odvoženih rundi. Sitnih promjena će ipak biti, prvenstveno u nomenklaturi te dodavanju još jednog modela u ponudu, no ciljana skupina i dalje ostaju rekreativni skijaši - od onih koji tek kreću s ozbiljnijim skijanjem do onih iskusnijih, sa sportskim ambicijama.

 

U sredinu Zenith serije smjestio se testirani model, Zenith Z6 Oversize. Bolji će poznavatelji programa francuskog proizvođača iz tehničkih podataka lako "iščitati" da se tu ustvari radi o prošlogodišnjem Zenith Z5 modelu čija je oznaka prilagođena novoj nomenklaturi. Naravno, promjene su dotakle i vanjski izgled skije koji u crveno-bijeloj kombinaciji ostaje vjeran specifičnom dizajnu zenitki.

 

Popis kratica koje označavaju ugrađenu tehnologiju ostao je isti; tu je IPS-H konstrukcija s karbonskim ojačanjima koja je odgovorna za ravnomjerno prenošenje snage duž skije s "kosturom" u obliku slova "H". Zatim, Twin VAS (Vibration Absorption System) kratica "skriva" dva elastična umetka na prednjem i zadnjem dijelu skije koji prigušuju vibracije u vožnji. TPI-2 predstavlja tehnologiju ugradnje integriranih vezova (u ovom slučaju Axium modela). Primijenjen je Oversize koncept pri konstruiranju skije, što znači da gabariti vrha, struka i repa pomalo "odskaču" od uobičajenih. Naglašeni vrh i rep skije trebali bi omogućiti lakši ulazak u zavoj i bolju kontrolu nad skijom.

 

Sve ono čime je oduševljavao model Zenith Z5 vrijedi i za šesticu. Skija je vrlo mirna, poslušna, gotovo pa idealna za carving uređenim stazama. Radijus od 15 metara na testiranom modelu osigurava lagano izvođenje širih zavoja za što je potrebno tek uputiti impuls snage u skiju. Ostatak će posla, praktički, ona sama obaviti. Nizanje zavoja od ruba do ruba staze tako će uveseliti sve rekreativce koji se odluče za ovaj model. Nimalo nevažno, to će moći obaviti i prilično brzo jer Z6 ne pokazuje znakove "umora" pri višim brzinama. Zbog još uvijek dovoljne mekoće i uži se zavoji lako izvode uz jači pritisak. Naglašeni sidecut je odgovoran za iznimnu plovnost kroz svjež, mekan snijeg, dok je dobra zabava zagarantirana i kroz vrludanje labirintima mekanih hupsera. Možda se tek nešto više vibracija javlja na ledenim podlogama, no tu treba računati i s masom skijaša. Teži i snažniji će se bolje snaći na tvrđim Zenith modelima.

 

Zenith Z6 predstavlja odličan izbor za sve rekreativce koji već imaju iskustva, a sada traže skiju koja će ih odvesti na stepenicu više. Takvi će cijeniti njezinu upravljivost, poslušnost te spremnost da oprosti i pokoju grublju grešku u tehnici. S druge strane, poželite li pojuriti uređenom stazom, šestica će spremno podržati vaše sportske aspiracije. Uz otvorenu mogućnost pokojeg izleta u dublji snijeg, ovaj francuski model bit će dobar suputnik široj skijaškoj populaciji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323226
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr