OPREMA

»

SKIJE

23.11.2005.      

Autor: Goran Razić 

Head i.XRC 1400 (05/06)

Cross klasa skija uvijek budi veliki interes kod kupaca, a Head je sa svojim XRC modelima samo pospješio taj interes. Od šest modela u klasi ovoga puta smo testirali najjači - model 1400. Ponos Heada - Intelligence i ovdje je prisutan.

Testirani model: 170 cm - r = 14.4 m
Sidecut: 115-67-99
Dostupne visine: 149-156-163-170-177 cm


U odnosu na bijele, plave, crvene i žute modele iz navedene klase, ovaj primjerak je crn, boja ovdje priča priču. Prema proizvođaču ovo je skija za sve, za duge zavoje, za kratke zavoje, za hupsere, za tvrdu stazu i za meku, a kako je to iz naše perspektive, imali smo prilike isprobati.

Dojam je da je XRC 1400 iznimno tvrd, to u startu automatski odbacuje neke mogućnosti skije, dok druge potencira. Skija je vrlo brza, dinamički paralelni zavoji su prava milina, a skija reže sve pred sobom, s tim da borba protiv iskijanog snijega ide po principu odgurivanja i odnošenja nakupina snijega, a ne po principu "plovljenja". Velika torzijska tvrdoća garantira stabilnost i dobro držanje prilikom tvrđih uvjeta na stazi, no ipak, na ledu rubnici skije nakon nekog vremena pokazuju znakove zamora. Dubok snijeg, veliki hupseri i tereni slični tome nikako nisu po volji ovog Heada, gabariti i težina ipak su odlučujuć faktor.

Relativno uzak struk te nešto manja fleksibilnost i velika masa, ovu skiju stavljaju u drugi red modela pogodnih za bilo koji oblik freeridea te je stoga u takvim uvjetima i nismo previše iskušavali. Terenske skokove skija odlično podnosi, a njena konstrukcija, na čelu s intelligence tehnologijom, pokazala se kao jako dobra u apsorbiranju svih vrsta vibracija. Tvrdoća ovdje garantira zavidnu stabilnost i sigurnost.

Zavoji kraćeg radijusa nisu za veću pohvalu no to je sasvim razumljivo obzirom na dužinu i radijus. Veleslalom vožnja te jurcanje stazom s puno naglih promjena smjera, uključujući i vožnju po neravnom terenu s dosta skokova, ovu skiju će činiti jednom od prvih odabira prilikom kupnje.

i.XRC 1400 je skija koja ne oprašta greške, skija koja traži snagu i koja svojom tvrdoćom zahtjeva brzu vožnju, jer ako se ne vozi tako, onda je teška za vožnju i jako umara. Na većim brzinama je cijela priča drugačija, skija se lagano upravlja, a izvedeni carving zavoji su prekrasni. Ovaj model, uostalom, kao i konkurentni najjači modeli cross skija, nije za noge neiskusnih skijaša koji se još bore s tehnikom i snagom. Skija za skijaše zavoja većeg radijusa, za skijaše koji vole jurcati po svim vrstama staza te za one neustrašive i odlične kondicije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326648
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr