OPREMA

»

SKIJE

26.06.2008.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: VITA, Trebnje, d.o.o. Studenec 24 8210 Trebnje Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401  

Fischer RC4 Competition PRO (08/09)

Na prednjem kraju velikim italic slovima "FISCHER", a na repu jednako istaknuti "RC4". Svakome je odmah jasno da se radi o nekom od najjačih Fischerovih "Race" modela.

Testirani model: 165 cm, r = 15 m
Sidecut: 115-68-99
Dostupne visine: 150, 160, 165, 170, 175 cm


Ovaj svim generacijama prepoznatljiv izgled Fischerovih Race modela, koji se iz godine u godinu tek neznatno mijenjaju u detaljima, možemo ocijeniti kao hvale vrijedan primjer poštivanja vlastite tradicije, nasuprot trendovskom "one season only" dizajnu skija kojim je tržište preplavljeno. Ove sezone, trend ne-mijenjanja starih dobrih navika zahvatio je i tehnološki aspekt Fischerovih modela, pa će  konstrukcijska rješenja i korišteni materijali ljubiteljima ovih skija uglavnom već biti poznati.

U slučaju Competition PRO skije, osnovna je konstrukcija tzv. Sandwich sidewall construction, koju čine slojevi topole i bukovine obrubljeni dvostrukom titanskom ljuskom pojačanom Air Carbonom, koji se kao posebno čvrst i lagan materijal koristi u Fischeru već barem 5-6 sezona. Inače ovo je jedina skija unutar Race serije u kojoj Air Carbon nije pojačan dodatnim slojem titana što je vjerojatno glavni uzrok nešto manjoj tvrdoći skije.

Sistem spajanja vezova na ploču  je Railflex SP, za razliku od novijeg Flowflexa, koji je rezerviran isključivo za najjače Fischerove modele. Railflex je već provjereni Tyrolijin sistem, a sastoji se od plate koja ima pripremljene šine na koje se vez doslovce navlači na skiju, bez fiksiranja vijcima za platu, koja omogućuje mali, ali dovoljan stupanj slobode veza. Flowflex je pak novitet istog proizvođača  iz sezone 06/07, a koji, zbog niza inovacija, po riječima konstruktora, dopušta skiji u potpunosti nesmetanu fleksiju.
Vezovi su naoružani diagonal heel sistemom, koji osigurava ispuštanje pancerice unutar 150° pri malim pritiscima, osobito kod rotacija na prednju stranu veza. Tu su i standardni ABS i FRP sistemi koji omogućuju lakše ispuštanje pancerice na prednjem vezu.

Skija Competition PRO predstavljena je kao najslabiji model Race serije namijenjena prvenstveno za one koji su, citiramo: "newcomers to racing". Skija se lako postavlja na rubnike i bez puno muke omogućuje carvanje na blagim terenima i pri malim brzinama. Skija ipak posjeduje relativno malu snagu ispravljanja za visoku, race seriju, te postoji mogućnost da će iskusni carveri ipak zaviriti među jače modele. Pri većim brzinama zna biti poteškoća s brzinom prijenosa sile na rubnike, no obzirom na mekaniju izvedbu to toliko i ne čudi. S druge strane skija je dosta precizna u spustu ravno gdje ne pokazuje tendenciju skretanja na rubnike svojstvenu većini carving skija jačih performansi.

Mekani i razrovani snijeg nije njeno područje, zna biti nestabilna i nepredvidljiva, no takav teren jednostavno ne ide u istu rečenicu s riječi "race". Ako se pak odlučite na mekši teren, zbog relativno užeg struka te nešto manje elastičnosti, svojstvene race klasi, budite spremni na povremeni osjećaj kao da se popikavate na stazi.  

Ovaj model je svojevrsna ulaznica u carving svijet najviših modela skija. Competition će svakako dobro proći kod iskusnijih carvera koji još uvijek vježbaju svoju tehniku, te boljih skijaša slabije kondicije, jer ih neće iznenaditi naglim izbacivanjem na kraju zavoja. Isto tako, preporučili bi je ski učiteljima koji često vode raznolike grupe te na snijegu provode cijele dane, jer zbog lagane fleksije zaista ne umara ni pri cjelodnevnom skijanju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321129
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr