OPREMA

»

SKIJE

14.01.2009.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o.
E-mail: atomic@planetsport.hr
 

Atomic D2 Vario Flex (08/09)

Druga izvedenica Atomicovih Doubledecker skija u mnogočemu je drugačija od modela Vario Cut. Prvenstveno je drugačija namjena, a samim time i vozne karakteristike.

Testirani model: 164 cm, r = 15m
Sidecut: 114-72-101,5
Dostupne visine: 156, 164, 172, 180 cm

Velik novitet koji je Atomic ove sezone predstavio dolazi u dvije varijante - Vario Cut i Vario Flex. Dok Vario Cut donosi izmjenjiv radijus tijekom vožnje, o kojem smo pisali u recenziji navedene skije, Vario Flex nudi konstantan radijus, ali poigrava se s fleksijskom tvrdoćom skije. Vario Flex dolazi u dvije izvedbe - Vario Flex 72 i Vario Flex 82. Broj u imenu označava širinu struka, a visine modela su kod varijante 82 više nekoliko cm.

Kao i kod Vario Cuta, riječ je također o "skiji na skiji", tj. o ovećoj plati koja je smještena između veza i donjeg dijela skije (donjeg decka, kako to vole reći u Atomicu, op.a.). U tom pomičnom gornjem dijelu skije je ključ promijene tvrdoće. Dok skijamo širim zavojima, manjom brzinom, ili pak pravocrtno, skija nudi mekaniji fleks, na način da gornji dio skije miruje, ili se pomiče minimalno. Što se skija više savija u zavoju, uslijed veće brzine, kraćih zavoja i većeg pritiska, gornji dio slobodno klizi po donjem dijelu te zauzima malo višu poziciju, gledajući po uzdužnoj osi skija. Granice slobodnog pomicanja gornjeg "decka" određuju posebni elastomeri smješteni između dvije plohe, a koji ovisno o ugrađenoj tvrdoći (mekši su smješteni u komercijalne modele, dok su vrlo tvrdi smješteni u WC skije) dopuštaju veće ili manje "otvrdnjavanje" skije u zavoju.

Prihvatljivijim rječnikom to bi izgledalo ovako: Što skija ima veću tendenciju savijanja u zavoju, to gornji dio više sprječava njeno savijanje. Na stazi to djeluje zanimljivo i vrlo osjetno. Skija je namijenjena za dobre rekreativne skijaše, te ne gaji natjecateljske ambicije mnogo težih, bržih i jačih Atomicovih race modela. Usprkos tome skija je vrlo, vrlo živahna te voli brzinu i strminu. Posebno je zanimljiv dojam koji ostavlja u vožnji kada usporedimo laganu vožnju i onu malo agresivniju. Skija je u svakoj situaciji podjednako poslušna i imamo dojam da je podjednako podatna pri svakoj brzini. Dok neke druge skije imaju jasno prepoznatljivo (preporučeno) područje rada, tj. daju najbolje karakteristike ili u sporoj rekreativnoj vožnji, ili pak u natjecateljskim zavojima, Vario Flex nudi gotovo jednaku sliku pri oba režima rada.

To neki puta zna biti malo čudno, jer smo navikli na to da pri agresivnoj vožnji skiju treba dosta postavljati na rubnike te utrošiti dosta energije u gibanja ne bi li ju odvezli pravilno. Kod ove, prvenstveno srednje tvrde skije, to nije slučaj. Dojam je da zahvaljujući pomicanju deckova skija od nas traži identičan utrošak energije u svim režimima skijanja.

Ako krenemo jače, agresivnije i s više kružnih gibanja u koljenima u oštar slalomski zavoj, onako kako smo navikli na klasičnim race modelima, mogli bi doživjeti da ćemo napraviti zavoj za skoro 360°. Tek nakon kraćeg privikavanja shvaćamo kako zapravo ne treba toliko energije utrošiti te kako je dovoljan i najmanji pomak koljena da skija prenese naš impuls. Ovo je odličan podatak za skijaše koji ulaze u svijet kratkih slalom zavoja, a žele skijati brzo i agresivno čak i na onim malo strmijim stazama. No "old school" skijaši navikli na preciznost i velike mogućnosti klasičnih race modela skija, mogli bi dobiti dojam da skija ipak ne pruža ono što bi željeli, iako je odlično težinski odmjerena.

Vrlo zanimljiva skija, po našem ukusu i mišljenju privlačnija i upravljivija od bratskog Vario Cuta. Svakako ju valja isprobati, a kasnije će odluka pasti ili na ovakvu varijantu skija, ili ipak na onu staru i dobro isprobanu. Ne dajte se samo zavarati pomalo čudnim dojmom koji Doubledecker pruža pri prvom kontaktu. Skije zaista treba upoznati, a to iziskuje određeno vrijeme.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 320785
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr