OPREMA

»

SKIJE

27.07.2009.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56
 

Rossignol 9X WC Oversize (09/10)

Prošle sezone Rossignol je model 9Xti promijenio u 9X World Cup uz mnoge tehnološke promjene. No, ovogodišnji model je identičan prošlosezonskom.

Testirani model: 172 cm, r = 16.9 m
Sidecut: 124-80-112
Dostupne visine: 160, 170, 180 cm

-.-Skijanje.hr-.-Prošlogodišnji uspjeh World Cup modela očito je zadovoljio inovatore u Rossignolu budući da su se držali premise da ako je sve u redu ne treba ništa mijenjati. Sve tehnologije ubačene u skiju su prošlogodišnje; VAS sistem za ublažavanje vibracija kao i Dualtec sistem za bolje prianjanje skije uz podlogu. Prošlogodišnji novitet Rectangular sandwich construction označava "sendvič" tehnologiju s vertikalnim postraničnim zidom, što doprinosi boljim performansama. Za vrhunske performanse skije tu je i dalje Oversize koji nam daje idealan sidecut u odnosu na radijus i visinu skije. Oversize i ove sezone dolazi s iznimno izraženim i doista nesvakidašnjim dimenzijama od 124-80-112. S ovakvim sidecutom ovaj model je i dalje najšira veleslalomska skija na tržištu. Tu su i Axial TPI2 vezovi sa skalom od 5 do 14. I dalje 9X ima nešto manju masu nego natjecateljski modeli ostalih proizvođača.

Izgrađena oko drvene jezgre, konstrukcijski unaprijeđena u odnosu na nekadašnji 9Xti skija ima iznimnu torzijsku čvrstoću i to usprkos velikoj širini struka. U kombinaciji sa smanjenom masom skija se izvrsno prilagođava svim podlogama. Kod prijašnjih modela, iako su i oni bili torzijski čvrsti, malo teži i agresivniji skijaši bi imali problema na tvrđim podlogama jer bi, zbog velikog pritiska, dolazilo do okretanja skije te proklizavanja, no to više nije slučaj. Na kakvoj god podlozi da se nađete, s ovom skijom ćete zadržati smjer. Prednost smanjene mase je izražena na mekanijim terenima gdje se skija neće "zabijati" već će lagano ploviti. No to joj može biti i mana jer na neravnim i grbavim terenima jednostavno prelazite preko neravnina što vas može izbaciti iz ravnoteže.

80 mm širine u struku skije, što je neviđeno na veleslalomskim modelima, u kombinaciji s radijusom od 15 metara daje vam nevjerojatnu stabilnost i preciznost. Prošle godine je dolazilo do velike zbrke budući je na skiji bilo deklarirano 17 metara radijusa, no pravi podatak je bio naveden u katalogu. Neuobičajene dimenzije skije, sidecut i radijus daju izvrstan osjećaj kontrole prilikom izvođenja dinamičkih odnosno veleslalomskih zavoja. Prebacivanje skija s ruba na rub se izvodi s nevjerojatnom lakoćom kao i promjena radijusa zavoja i to uz minimalan utrošak snage i energije. Iako je skija malog radijusa (za veleslalomske modele) podrhtavanje pri većim brzinama je zanemarivo. Proklizavanja na ledenim podlogama također nema što će vam dati dodatnu sigurnost, stoga lako možete izgubiti dojam brzine, a samim time i smanjenu mogućnost kontrole.

-.-Skijanje.hr-.-Radijus od 15 metara ostaviti će vam mogućnost brzog vijuganja ali uz velik i nepotreban trošak energije prvenstveno radi širine skije. Gorenavedeno lagano prebacivanje skija s ruba na rub izvedivo je pri izvođenju širih zavoja. Ukoliko se nađete u dubokom snijegu, zbog mase i širine ćete lakše upravljati nego s nekim drugim veleslalomskim modelom no imajte na umu da skije nisu namijenjene za takve pothvate.

S obzirom na to da ovaj model nije doživio nikakve promjene u odnosu na prošlogodišnji i dalje ostaje zaključak da je 9X Oversize WC je postala skija koja će zadovoljiti sve ljubitelje natjecateljskog skijanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4080305
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr