OPREMA

»

SKIJE

25.06.2012.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija
www.amersports.com, miha.krizaj@amersports.com 

 

Atomic D2 VF 75 White (12/13)

"Plutajuća platforma" je, osim kozmetičkih izmjena, ostala nepromijenjena u odnosu na prošlu sezonu.

Testirani model: 166 cm, r = 13 m
Sidecut: 128-75-111
Dostupne visine: 148, 157, 166, 175 cm

-.--.-
Atomicova Vario serija skija za sezonu 2012/13 nije previše varirala u odnosu na prošlu godinu. Barem tehnološki gledano, budući da su skije osvježene novim vanjskim dizajnom koji ih čini nešto atraktivnijim. Na vrhu serija stoluju dva modela D2 VF 75 s razlikom u dominantnoj boji – crnoj ili bijeloj. Ovaj je test rađen na Atomic D2 VF 75 White modelu.

Treba priznati da skija izgleda atraktivno u kombinaciji trendovske bijele i, za ovaj model već prepoznatljive, zelene boje kojom je naglašen "gornji kat". Podsjetimo, D2 VF 75 White je tipični predstavnik relativno nove Atomicove Doubledeck tehnologije prema kojoj skija ima dva sloja međusobno vezana elastomernim materijalom. Preko gornjeg se, "kontrolnog" sloja impuls iz skijaša prenosi na donji, mekši "kat" skije koji osigurava odlično držanje podloge.

Iz imena skije je lako iščitati širinu struka koja iznosi 75 mm, dok širine vrha i repa iznose po 128 i 111 mm. Mjere su to s kojima koketiraju i ostali proizvođači u klasama skija za uređene staze, što ovaj model i jest. Kod D2 VF 75 ipak treba primijetiti nešto širi rep nego kod konkurencije, a takvim se dimenzioniranjem došlo do 13 m radijusa skije.

Službeni katalog kao ciljanu publiku ovog modela navodi sportski nastrojene rekreativce, dobre tjelesne spreme koji traže agilnu i dinamičnu skiju. Dio s dobrom tjelesnom spremom postaje jasan već primanjem skije u ruke gdje ona masom odskače od konkurencije. Ipak, postavljanjem na snijeg, osjećaj pretjerane težine se gubi, a ostaje pozitivan ugođaj masivnog i sigurnog proizvoda. Stvorena je za uređene, pažljivo ispeglane i poželjno tvrde staze gdje daje maksimum u nizanju brzih carving skija. Već spomenuti širi rep akumulira energiju u skiji pri završavanju užih zavoja što neće biti po volji nespremnim skijašima budući da treba uložiti truda u kroćenje skije.

Testna staza na Krvavecu se u rano proljeće brzo pretvorila u poligon prekriven mekanim, mokrim i iskijanim snijegom. Tu  D2 VF 75 White više nije dominantan budući da zbog svoje težine propada i zapinje prolaskom kroz snježnu podlogu. U uvjetima čistog powdera nije ju bilo moguće testirati, ali već po vokaciji je jasno da ova skija zazire od takve podloge.

Za nju su stvorene široke staze koje vrludaju ispod žičara i na takvim ona daje maksimum. Prema obećanjima proizvođača agilnija vožnja dodatno ukrućuje elastomernu vezu između dva sloja skije dajući joj nužnu krutost u brzim zavojima. Ostavlja dojam vožnje modernog SUV-a; masivnog, povišenog i brzog vozila koje nikada neće s autoceste skrenuti na neuređen teren. Jedinstven je osjećaj "plutanja" na gornjoj platformi skije koji traži određeni period prilagodbe skijaša. Jednom kada se time ovlada, počinje uživanje u sportski agresivnom skijanju. Jedini ograničavajući faktor može biti masa skije i određena krutost u pokušaju izvođenja što užih zavoja što, pak, s druge strane može biti i dodatni izazov potencijalnim kupcima.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 331365
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr