OPREMA

»

SKIJE

16.07.2012.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Puzzle TBT (12/13)

Iz Elana nikad dosta inovacija – ovaj put svoju kreativnost Elanovi inženjeri usmjerili su na probleme opuštene ekipe iz snowparkova.

Testirani model: 181 cm, r = 18,5 m
Sidecut: 122-87-114
Dostupne visine: 166, 171, 176, 181 cm

 

-.--.-Elanov Puzzle TBT specijalizirana je skija za snowparkove koja donosi jednu vrlo zanimljivu inovaciju. Naime, iza oznake TBT stoji najnoviji Elanov patent punog imena "triple base technology" koji bi ekipi iz snowparka trebao osigurati sigurnije slijetanje te ugodniju vožnju do zaletišta.

Kao što samo ime daje naslutiti riječ je o posebnom kroju baze skije koji u njenom prednjem dijelu (na oko prednjih 1/4 dužine) i stražnjem dijelu (na oko zadnjih 1/5 dužine) uzdiže rubnike (srednji dio ostaje flah na snijegu) kako ne bi zapinjali prilikom doskoka u rotaciji. Doskok je, dakle, znatno sigurniji čak i ukoliko rotacija nije u potpunosti okončana i/ili ako tijelo nije dovedeno u potpunu ravnotežu čime će se zasigurno smanjiti i broj padova, a samim time i ozljeda u parkovima što svakako čini značajan pomak u pristupu park skijama. Konstrukciju skije čini jezgra od lameliranog drva ojačana staklenim vlaknima što garantira solidnu čvrstoću i otpornost na udarce.

Suvišno je i spomenuti da je na stazi skija jako slabih performansi – gotovo da je tipičan freestylerski spust ravno u sjedećem položaju jedini način da ih se koristi kada dotiču majčicu zemlju. S vezom u pravom (geometrijskom) središtu skije koji joj čini repove jednako dugima kao i prednji dio možete se komotno nasloniti na stražnji dio pancerice i bez puno filozofije sjuriti se najkraćim putem do prvog snowparka.

Ono što nas je, međutim, malo iznenadilo jest činjenica da skija nije odviše lagana - sa vezovima (doduše riječ je bila o rental vezovima) teži oko 6.5 kg. Dizajn je pomalo neatraktivan i ne možemo se oteti dojmu da ne prati značaj koji ovoj skiji daju spomenute inovacije u kroju.

-.--.-
 -.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 17. srpnja 2012.   07:46h

    Član od:
    21.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    TBT bas i nije elanov patent, '97. je Bataleon poceo radit takve snowboarde...

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 319646
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr