OPREMA

»

SKIJE

16.03.2005.      

Autor: Željko MihalićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SL 9M (05/06)

Nova stara zvijezda iz natjecateljske ergele slaloma ima svoje adute. No jesu li oni jači od konkurencije?

Testirani model: 160 cm, r = 11 m
Sidecut: 123 - 65 - 103
Dostupne visine: 150, 160 i 170 cm

Iako nominalno istog izgleda kao i model 04/05, ipak postoje male razlike u dizajnu. Strukture i duljine ostaju iste, Power rod magnesium i dalje se brine da skija ne bude preteška, očito je Atomic zadovoljan prodajom ovog modela koji nije okarakteriziran kao proizvod namijenjen atletama, ali ipak cilja vrh skijaške populacije, i platežno i umješnošću na snijegu.

S obzirom da je odmah jasno da se radi o slalom modelima (karakteristična žuta boja već sezonama prisutna kod Atomica i SL u nazivu skije), jasno je da možemo očekivati male do vrlo male radijuse i jako izraženi luk skije. S obzirom na gabarite koje predstavljaju brojke 123-65-103, očito je da je skija namijenjena stazama i kratkim zavojima. Ako ste to i pomislili, niste se nimalo prevarili. Skija je vrlo brza bez obzira na tipove zavoja koje na stazi pokušavate izvesti, no ne ponaša se jednako u kratkim i duljim zavojima! U kratkim je zavojima veoma eksplozivna, dinamična pri izlasku iz zavoja, gdje malim pomicanjem ravnoteže možete vrlo lako dobiti "katapult" i ubrzanje u svakom novom zavoju. Unatoč svoj toj dinamici, ipak se pokazala ponešto neadekvatnom u duljim zavojima u kojima je dosta nemirna i pokazuje dosta vibracija, vjerojatno zahvaljujući širokim vrhovima koji su posebno nestabilni u onim kratkim vremenima prelaska sa jednog rubnika na drugi. Takvi mali radijusi dodatno otežavaju vožnju na sidru gdje skija zaista dosta pleše i vrlo često zahvaća podlogu pa će takva vožnja od vas tražiti i dosta rada na skiji. Ravnocrtni spust zabravite, to jednostavni nije niti približna namjena ove skije. Slična je stvar i sa off-piste vožnjom. Iako, unatoč svojoj težini i velikoj razlici u širini struka i vrha(repa), skija je dosta plovna, no daleko od modela sa kojim će vam biti zadovoljstvo krstariti po neuređenim dijelovima planine. Šteta je što skija dolazi u svega tri ponuđene duljine, 150, 160 i 170 cm, jer nekako imam osjećaj da bi optimum duljine bio taman negdje između, oko 165 cm za ljubitelja slaloma.

Skija nije baš potpuno suosjećajna sa skijaševim mišićima, iako zahvaljujući relativno širokim vrhovima u zavoj ulazi relativno lako (ovo shvatite kao relativnu usporedbu u njenoj kategoriji koja nikako nije početnička ili rekreativna) ipak zahtijeva dosta rada i pritiska.

S obzirom na masu, bit će relativno teška za nekakvu prestupnu tehniku, a dodatno će vas demotivirati činjenica da pravi osjećaj zavoja dobijete isključivo kad su obje noge na snijegu, i kad u zavoju podjednako sudjeluju obje noge, a skija je dovoljno podignuta na rubnike. Tada su kratki zavoji šala. Model od 170 cm ipak je nešto mirniji u pravocrtnoj vožnji, ali još uvijek vuče u zavoje i na kantove.

Na ledu drži izvanredno, i iako to dosta ovisi o brušenju rubnika, s povjerenjem će vas provesti kroz najtvrđe dijelove staze. Rubnici su trajni i ne tupe se na očigled na tvrđoj podlozi. S obzirom na gabarite skije ne savjetujemo da base edge ne bude manji od 1 stupnja, jer biste mogli imati problema sa nekontroliranim "kantanjem" skije na mekšim ili neravnijim terenima. Nadamo se samo da će se Neox vezovi pokazati nešto boljim i trajnijim od Device modela, jer ruku na srce, to je Atomicu do sad bila najbolnija točka u pregledu kvalitete. U usporedbi sa starijom sestrom SL 11M (istina, modelom 04/05) ipak je primjetno manje zahtjevna i divlja i dopustit će vam pokoju pogrešku.

Skiju bi preporučili ljubiteljima kraćih dinamičnih zavoja koji pretežno skijaju na stazi i to na tvrđim podlogama, pogotovo odlučite li se za kraće duljine koji zahtijevaju odličnu ravnotežu. Za rekreativce koji nemaju ambicija biti doslovce stalno na kantovima i u kratkim zavojima savjetujemo da ipak dvaput promisle prije nego se odluče za ovaj odličan, ali naglašavamo, strogo profilirani i zahtjevni model skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321516
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr