OPREMA

»

SKIJE

13.08.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Goran Vukelić 

Kratak vodič koji će vam ponuditi glavne smjernice pri kupnji novog para skija.

-.-Skijanje.hr-.-Ušli ste u trgovinu sportskom opremom odlučni da iz nje izađete s novim parom skija. Činilo se kao lak zadatak dok niste stali pred zid pun raznobojnih modela. Što odabrati? Jedna, i u većini slučajeva mudra opcija, jest pouzdati se u preporuku prodavača. U Hrvatskoj je u sportskim trgovinama koje se bave prodajom skija u posljednjih nekoliko godina zamjetna puno kvalitetnija edukacija prodavača po pitanju skijaške opreme. U velikim sportskim lancima najčešće je to jedan djelatnik koji ima skije "u malom prstu". Ne naletite li na njega ili se želite i sami uključiti u izbor svog idealnog para skija, dobar početni korak je čitanje ovog vodiča. Svakako prije daljnjeg čitanja bacite oko i na članak o modernim carving skijama; stare ravne "daske" više nigdje nećete moći pronaći.

Ne birajte skije po boji!

Prije no što se odlučite na kupnju, preporuka: budite potpuno iskreni o tome kolika je zapravo vaša umješnost na snježnim padinama te vaša tjelesna sprema! Još jedna: ne birajte skije po boji! I još jedna: probajte prije kupovine!

-.-Skijanje.hr-.-Iskrenost u vezi tjelesne spreme bit će vam od pomoći da ne kupite skije kojima može ovladati samo netko tko je redovito pohodio teretanu. Ne želite na kraju dana biti toliko umorni od kroćenja skija da morate propustiti apres ski zabavu. Budite pošteni, pa priznajte sebi koliko ste ovladali skijaškom tehnikom: osjećate li još uvijek nelagodu na vrhu crnih staza, natjecateljske skije možda i nisu mudar odabir. Za odgovarajuću boju skija koja će se uklopiti s odijelom nemojte brinuti – i tako će biti prekrivene snijegom 99% posto vremena. Prije konačne kupnje, dobro je pohoditi neki od predsezonskih besplatnih testova koji se održavaju na obližnjim skijalištima. U jednom ćete danu tako isprobati niz različitih modela i možda doći do iznenađujućih zaključaka o svom idealnom paru skija. Ako vam testovi nisu dostupni, dobro je na tjednom skijanju u lokalnom ski rentu dogovoriti iznajmljivanje svaki dan drugog modela skija. Vrlo korisno, zabavno i ne puno skuplje od tradicionalnog iznajmljivanja.

Što se vezova tiče, nemojte previše brinuti. Danas skije većinom dolaze s predugradnjom za točno određeni tip veza koji će vam najčešće biti isporučen zajedno sa skijama. Iznimka su tek neki jeftiniji početnički modeli i freeride/freestyle skije. Proizvođači vam time prodaju zaokružen paket proizvoda koji bi trebao funkcionirati idealno. Tko želi znati više, neka pročita članak o izboru vezova.

Nekoliko općenitih informacija

Dulje su skije u pravilu brže (naravno, odnosi se na isti model skije).
Kraće se skije lakše kontroliraju, ali su i nestabilnije u pravocrtnoj vožnji te lakše tonu u dubljem snijegu.
Skije manjeg radijusa puno lakše izvode kratke dinamične zavoje, ali su znatno nestabilnije u pravocrtnoj vožnji.
Šire su skije nestabilnije u pravocrtnoj vožnji od užih.
Mekše skije ulaze u zavoj s manje otpora i puno lakše praštaju pogreške.
Skije sa platom (povišenje u obliku ploče ispod veza) se lakše podižu na rubnike, ali su i nešto nestabilnije, pogotovo u pravocrtnoj vožnji.
Kraće skije istog modela imaju nešto manje radijuse jer su dimenzije repa, struka i vrha iste, a smanjenjem duljine se smanji i kružni luk.

Naravno da je od modela do modela čak i unutar istih klasa velika razlika, da ne pričamo o tome kolika je razlika od jednog do drugog proizvođača. Različite konstrukcijske izvedbe svake skije u sprezi s vašom pancericom uzrokovat će različito ponašanje pri naizgled istim uvjetima staze. Zato ponavljamo: probajte prije kupovine.

Skije se općenito mogu podijeliti na početničke, rekreativne i natjecateljske. U nastavku o svakoj od ovih grupa po riječ...

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  Prikazano 0 od 0 komentara

  Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

  © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2417427
  Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
  Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

  ISSN 1845-5891

  e-mail: info@skijanje.hr

  Marketing:
    marketing@skijanje.hr