OPREMA

»

SKIJE

06.03.2007.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic Metron 9 (07/08)

Multifunkcionalni model iz Atomica svoje će poklonike imati i u idućoj sezoni. Isprobali smo model broja 9, koji će u novoj sezoni zauzimati zlatnu sredinu ponude Metrona.

Testirani model: 164 cm, r = 12,5 m
Sidecut: 125 - 74 - 109
Dostupne visine: 150, 157, 164, 171, 178 cm

U novoj sezoni i Metron serija doživjela je ponešto promjena, no osnovni koncept skija koja može sve još uvijek je tu. Pored već uvriježenih modela počevši sa B5, preko 11 B5 connected, 10, 9 i 7, u idućoj sezoni pojavit će se i model s brojem 5, čime će ova serija sada konačno pokriti i segment skijaške publike s malo slabijim znanjem i mogućnostima.

Ovoga puta na testu smo imali model 9, koji sada spada u sredinu ponude. Za razliku od starije generacije tog modela, novi je nešto lakši (zahvaljujući i vezovima koji su sada 4tix, umjesto Neoxa koji se stavljao na model 05/06), no glavne, vozne karakteristike ostale su iste. Skija vrlo jednostavno ulazi u carving zavoje te ih savladava pouzdano i sigurno. Stoga "potegnuti" nešto brže uopće neće biti problem, a bez problema se mogu odvesti i zavoji i većih radijusa. Jedino kod pravocrtne vožnje skija postaje nemirna, no zbog svojeg malog radijusa to je i očekivano.

Agresivna slalom vožnja može se savladati bez većih napora, no zbog svoje nešto manje mase u odnosu na prethodnika, kod novog modela primjetno je da ponekad zna pri velikoj brzini "iskočit iz sedla" te treba uložiti malo pažnje. Jednako dobro savladat će uređene staze, baš kao i one koje su popustile i počele se pretvarati u "juhu". Dok se ostali tipovi skija po takvom snijegu znaju mučiti, s ovom to neće biti pretjerani problem.

No, problem s ovim modelom, baš kao i sa starijom verzijom su ledene i umjetno napravljene podloge. Rubnici po takvom snijegu držat će nepuni dan, a već nakon par dana po takvim podlogama osjećat ćete se dosta nesigurno i s puno proklizavanja. Šteta, jer to je jedino što ovoj skiji nedostaje da bi zadovoljila apsolutno sve uvjete na koje skijaš u jednoj sezoni može naići.

Vratimo se na tren promjenama koje su uvedene u novoj sezoni. Power pulseri, prisutni i u starom modelu, sada su nešto skraćeni. Kod novosezonskih metronki dolaze u tri varijante - short, medium i long, a kod ovog modela su u medium veličini, prisutni samo s prednje strane veza. Gabariti skije, baš kao i raspoložive visine ostale su nepromijenjene. Novitet je i kompletan dizajn, pa sa starim modelom više nema sličnosti. Dolazi u crvenoj boji, a površina više nije "hrapava" s reljefom kao kod golf loptice, već je sada glatka u "glossy" varijanti. Lijepo i ugodno za oko... no ne i za nošenje, jer se ovakva površina kad je mokra bitno više skliže.

Tražite li jednostavnu i lako upravljivu skiju koja će jednako dobro voziti na siječanjskim, tvrdim stazama, i na južnom, proljetnom snijegu, a želite ujedno voziti slalomske zavoje, onda je ovo odličan izbor za vas. Konkretan model, Metron 9, kojeg smo ovom prilikom vozili, bit će dobar izbor za skijašice s iskustvom i dovoljnom masom i/ili snagom za ovaj (unatoč tome što je nešto olakšan) i dalje dosta težak model. Što se muškog dijela populacije tiče, dobrim i naprednim skijašima će "devetka" uglavnom biti preslab izbor, osim ako nisu tek na počecima ili su male mase, pa njima sugeriramo da zavire u modele 10, 11 i b5.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327407
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr