OPREMA

»

SKIJE

19.07.2011.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: No. 2 planet sport d.o.o.
E-mail: atomic@planetsport.hr

 

Atomic Race LT (11/12)

Atomic LT, jedna je od skija koja je definitno ostavila dubok pozitivan trag na ovogodišnjem testu skija. Izuzetna mirnoća i preciznost pri većoj brzini, oduševljavali su nas iz zavoja u zavoj.

Testirani model: 174 cm, r = 16 m
Sidecut: 121,5-74-105
Dostupne visine: 150, 158, 166, 174, 182 cm
-.--.-

-.-Goran Razić-.-Atomic, jedan od vodećih brandova u skijaškoj industriji, svoje skije potpisuje vrlo visokom razinom kvalitete izrade skija, pogotovo onih u natjecateljskom segmentu proizvodnje. No ako govorimo o race kategoriji skija, zadnjih godina tendencija skijaša (barem onih na ovim prostorima, nap.a.) bila je najčešće usmjerena prema odabiru slalom skija, prosječne visine od 165 centimetara i što manjeg radiusa, koji se najčešće kretao oko 12 metara. Skije uvjetno rećeno većih visina i isto tako većeg radiusa bile su nezasluženo većinom na marginama odabira sportski nastrojenih skijaša. Ali ako je suditi po posljednjim trendovima to se polako mijenja.

Potaknuti time ove godine smo testirali upravo najslabiji veleslalom model iz Atomic Race kategorije - Race LT. Testirana skija zbog svoje niže rangiranosti u Race segmentu trebala bi zadovoljiti skijaše rekreativce koji su željni jače skije, ne libe se brzine i ljubitelji su dužih zavoja te se pri tome žele osjećati sigurno.

Dizajn modela LT, napravljen je dosta jednostavno, u skladu s prepoznatljivim bojama iz Atomicove natjecateljske serije; crvenom i bijelom. Bez previše kiča dizajneri su se odlučili na crvenu skiju s velikim bijelim natpisom Atomic uzduž skije i oznakom modela s malim žutim slovima. Upravo zbog tog nepretjerivanja u samom dizajnu skija je prepoznatljiva i iz veće daljine.

Samim postavljanjem na noge skije odaju dojam malo veće težine, barem u usporedbi s kraćim modelima natjecateljskog segmenta. No to nije nikako negativno, dapače, u kasnijem testiranju na stazi, upravo se masa pokazala kao veliki plus, a njena okretnost zadovoljavajuća pri manevriranju.

Skijanje na LT-u je vrlo ugodno. Laganiji tempo skija odrađuje mirno, bez trzanja i prevelikog napora za skijaša te ne uvjetuje veliku masu skijaša ili pak veliku brzinu vožnje kako bi se kvalitetno postavila na rubnike. Upravo je ovo najbolji dokaz kako je ovdje riječ o najslabijem veleslalom modelu namijenjenpom skijašima koji ne traže iznimno agresivan veleslalom model. Skija ne donosi one poznate vibracije i ne prenosi apsolutno svaku neravninu s podloge na skijaša. Odnosno, da se metaforički izrazimo, nemate osjećaj da imate pod nogama divljeg Mustanga koji jedva čeka da otpustite uzde, što je kod jačih race modela česta pojava.

No ipak, jednom kada skija uhvati rubnik imat ćete osjećaj kao da je upala u tračnice iz kojih se teško vadi, pa ne preostaje ništa drugo nego pustiti brzinu i iskušati skiju u njenoj punoj snazi. Upravo nas je držanje rubnika ostavilo bez teksta. Bez uveličavanja, Atomic LT kada se postavi na rubnike doslovno vlada stazom. Kao da skijate po tračnicama koje vas vode kroz cijeli zavoj, bez proklizavanja, bez nepotrebnih vibracija i to uz potpuni osjećaj sigurnosti, i ne primjećujući se čovjek ulovi kako vozi brže nego uobičajeno. Rubnici su dorađeni do najsitnijih detalja i u koaliciji s tvrdoćom skije pružaju odličan prijenos kontrole iz zavoja u zavoj.

-.-Goran Razić-.-Prebacivanje s rubnika na rubnik događa se kao da ste pucnuli s prstima i skija "grize" od samog početka zavoja. Što smo više skijali na njoj to smo se s većim osmjehom vozili na žičari. Skija nudi zaista ugodnu mirnoću i sigurnost uz istodobno agresivan pristup, čemu uvelike doprinose njena veća visina i radijus.

Nakon testiranja Atomica Race LT mišljenja smo kako je ovo idealan izbor ukoliko ste dobar skijaš i dosta vam je kratkih skija i kratkih zavoja, pa želite iskušati jedan, nazovimo ga - "novi" način skijanja, gdje je brzina dobrodošla.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315650
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr