OPREMA

»

SKIJE

05.01.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: TČT d.o.o. Veprinačka 16 Zagreb tel: 01 3632 944  

Blizzard CXP ti (04/05)

Kako kaže proizvođač, kategorija cross carve je najbliža onome što treba moderni skijaš. Skija je dobra za sve, prema navodima reklamnih poruka proizvođača. No da li je uistinu tako, vidjet ćemo u našem malom testu.

Testirani model: 168 cm, r = 15 m
Sidecut: 111 – 68 - 98
Dostupne visine: 158, 163, 168, 178, 184 cm

Proizvođač navodi kako je ta klasa namijenjena upravo za moderne skijaše koji su neodlučni te bi željeli okusiti draž raznolikih staza od dubljeg snijega, carving vožnje po uređenoj stazi pa sve do paralelne tehnike na raznim terenima. Ujedno, klasa je nagrađena implementacijom najnovijih tehnologija koje su inače rezervirane za race klasu skija. Tako da osim izgledom, CXP, (a tu su i SXP te X-cross modeli) podsjećaju na puno jače Blizzardove modele, prisustvom Sigma, X-pressor tehnologije te ugradnjom stabilizatora itd.

U modelu su prisutni vrlo lagani materijali koji su zaslužni za dosta malu masu skija, također, skija je opremljena prednjim i zadnjim prolink stabilizatorima kojima se dobila solidna stabilnost te fleksijska i torzijska čvrstoća neophodna za jače i brže carving zavoje. Poput svakog proizvođača skija, tako se i austrijski proizvođač ponosi sa vlastito razvijenim tehnologijama koje su zaslužne za malu masu, a ipak veliku brzinu i stabilnost prilikom izrade svakog zavoja.

Uvidom u niži model (CXP) navedene Blizzardove klase, uvjerili smo se kako postoje neke stvari koje se ne poklapaju sa proizvođačevim opisima. Skija vrlo slabo ili gotovo nikako ne podnosi klasičnu paralelnu tehniku te uživa isključivo u vožnji na rubnicima. To nas je poprilično iznenadilo, pogotovo uspoređujući testirani model sa nekim drugim skijama iste klase no drugog proizvođača, koje su puno popustljivije po tom pitanju.

Pokušali smo "testirati i dubok snijeg". U rezultate tog testa nećemo previše ulaziti iz razloga male visine testiranog modela što je rezultiralo otežanim skijanjem. Skije su vrlo okretne te promjena smjera ne predstavlja veći napor. Ali svakako je bitno napomenuti da koliko god skija bila ugodna, čak i dovoljne tvrdoće za solidne rekreativce, ona ipak traži dobru carving tehniku te onaj tko je ne posjeduje, osjetit će njenu neposlušnost i zapitati se u svoje skijaško umijeće.

U usporedbi sa nekim allround modelima, testirani model je isključivo moderan pripadnik nove generacije skija, te ga kao takvog treba shvatiti. Manja tvrdoća, te eventualno vožnja skije iz ranga ispod testiranog, svakako bi bilo od velike pomoći malo manje izbirljivim rekreativcima te skijašima koji vole ponekad skijati starijim stilom. Dok klasa iznad, tj, jači cross carve modeli (X-cross npr.), bili bi prikladni za natjecateljski nastrojene rekreativce koji vole jurcati stazom, vrlo dobro barataju dinamičkom ravnotežom u svim uvjetima na stazi te vole brzu vožnju na kantovima. Naravno, i za iste skijaše veće tjelesne mase.

Skija je poslušna i ne previše teška za upravljanje, no samo ako se vozi po njenim pravilima. Zamjerka bi išla u stranu nepopustljivosti i tvrdoglavosti modela kod odabira staze te tehnike vožnje. Dojam je da za prosječnog rekreativca skija može biti ta koja će birati tehniku, brzinu i naposljetku, samu stazu.

Na kraju ostaje dojam da je skija vrlo dobra, ali ju treba malo shvatiti. Brzo vijuganje sa odsklizavanjem repova u paralelnoj tehnici vožnje skija neće previše dozvoljavati, isto kao i glajdanje na bazama u kojima će skije voliti zastraniti.

Vožnja po rubnicima je zadovoljstvo i prednost modela, dobro držanje blagodat ove skije, a brzina prilikom izlaska iz zavoja zadovoljstvo kojim će nas Blizzard počastiti. No ne koristite ovu klasu skija za allround vožnju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326372
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr