OPREMA

»

SKIJE

22.07.2009.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: VITA, Trebnje, d.o.o. Studenec 24, 8210 Trebnje Slovenija
Kontakt za Hrvatsku:
E-mail: bojan.laginja@vita.si
Tel: 098 421 401
 

Fischer RC4 Race RC Pro (09/10)

Vjetar u kosi na skiji koja ne zahtijeva detaljne fizičke pripreme kao pred utrku Svjetskog kupa.

Testirani model: 170 cm, r = 17 m
Sidecut: 112-69-98
Dostupne visine: 160, 165, 170, 175, 180 cm

-.-Skijanje.hr-.-Fischerov najjači sastav i ove godine čini poznata petorka: WC RC, WC SC, Race RC, Race SC i Competition Pro. Radi lakšeg snalaženja u pomalo zbunjujućoj nomenklaturi za početak evo i malog podsjetnika: Worldcup (WC) modeli su najjači on-piste modeli Fischerove komercijalne ponude, Race je oznaka za nešto slabije, može se reći "A2" modele, dok je Competition najslabiji predstavnik elitnog razreda. Oznaka RC stoji uz duže, veleslalomske modele, a oznaka SC uz kraće, slalomske. RC4 je "prezime" čitave race garniture.

Nešto mekšu, ali i dalje vrlo zahtjevnu veleslalom skiju naći ćete, dakle, pod punim imenom RC4 Race RC Pro, a prepoznat ćete je po žutom prednjem dijelu skije koji je karakterističan za ovogodišnje veleslalomske modele. Za razliku od tvrđe varijante, ime proizvođača napisano je bijelim slovima. Osim što pomalo otežava razlikovanje modela unutar race serije, Fischerov dizajn je među konkurencijom i dalje dosta prepoznatljiv u svojem "nabrijanom" crno-žutom ruhu uz već klasičnu "fišerovsku" upotrebu nakošenih slova koja sugeriraju brzinu i sportsku agresivnost.

Prošlogodišnja tehnička inovacija iskušana na WC slalom modelu – popularna "rupa", pokazala se dobrom tehničkom, a dodali bismo i marketinškom investicijom pa je ove godine prisutna u RC4 seriji u formi "simulirane rupe". O čemu je riječ? Rupa i dalje postoji – dakle na vrhu skije ne postoji puna struktura u čitavoj površini, ali je rupa onda presvučena tankim slojem plastike, a njena se pozicija da naslutiti po namjerno ostavljenim konturama na površini. Na taj način vrh skije je ostao nekoliko desetaka grama lakši, ali rupa neće praviti probleme u mekšem ili izbljuzganom snijegu.

Ostali tehnički detalji ostali su manje više isti – osnova skije je i dalje provjerena drvena jezgra napravljena sendvič tehnologijom ojačana dvostrukim slojem air carbon titanala. Spoj veza i skije i dalje čini vrlo dobri Flowflex sistem, a finalna obrade skije izvedena je po natjecateljskim standardima (race finish).

-.-Skijanje.hr-.-U vožnji se skija ponaša u skladu s očekivanjima: na tvrdoj je podlozi vrlo dobra, agresivna i postojana u zavojima. Naravno, odgovaraju joj veće brzine, ali se s njom dade sasvim fino skijati i u kraćim lukovima. Skija je razmjerno tvrda, pogotovo uzimajući u obzir da se radi o mekšoj varijanti trkaćih modela zbog čega daje izniman osjećaj sigurnosti na ledu, ali i nešto manje zadovoljstva na popodnevnim mekšim stazama. Pri većim brzinama fleksija i dalje nije problem, ali ukoliko krenete brzo vijugati skija će "zapinjati" zbog nedovoljnog savijanja te će samim time izostati i akceleracija pri izlasku iz zavoja. Ipak, riječ je o veleslalomskom modelu i kao takav on dobro odrađuje svoj osnovni zadatak – dobro "pili" led i čvrsto drži skijaša. Skija je stabilna i neće vas previše izmoriti ako je ne forsirate pa je toplo preporučamo višim rekreativcima sklonima bržoj vožnji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 115590
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr