OPREMA

»

SKIJE

03.06.2010.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228, Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543

 

K2 Lotta Luv (10/11)

K2 T:Nine linija ove je sezone obogaćena novitetima, a nama pod noge došao je vodeći ženski K2 model.

Testirani model: 156 cm, r = 13 m
Sidecut: 125-82-110
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170 cm


-.--.-Baš poput prošle godine kada smo isprobali Burnin' Luv i za sezonu 10/11 imali smo prilike testirati vodeći model T:Nine linije, koja dugi niz godina predstavlja okosnicu ženskih modela američkog proizvođaća K2. S obzirom da podrijetlo "vuče" s američkog kontinenta, gdje su navike i običaji skijaša ponešto drugačije orijentirani nego kod Europljana, ne čudi kako je naglasak i dalje na nešto širim, uglavnom twin-tip skijama, namijenjenima ne samo za stazu već i za nešto ekstremnije uvjete. I noviteti uvedeni ove sezone, kako u druge modele, tako i u naš testirani jasno daju do znanja da su uređene staze tek mali dio namjene ovih skija. U ovogodišnjoj allmountain ženskoj seriji nazivi, te namjene modela ostale su slične prošlogodišnjima: vodeći su i dalje Lotta Luv, namijenen kako za stazu tako i za van nje, zatim Burnin' Luv, namijenjen uglavnom vožnji po stazi, za srednje rekreativke One Luv, Free Luv i True Luv, dok su za početnice modeli Secret Luv i First Luv.

Svi ženski modeli osim početničkih ove su godine dobili i Rocker tehnologiju, kod koje je zakrivljenost skije prilagođenija neravnim, razvoženim ili pak neuređenim stazama. Kod testiranog modela primjenjen je All-terrain rocker, kod kojeg je 30% ukupne duljine skije na prednjem dijelu odignuto, odnosno zakrivljeno "prema gore". Ovo uvelike olakšava snalaženje skije po terenima koji su već izvoženi jer se prednji dio skije ne zabija u nakupine snijega, već skija preplovi preko takve vrste staze bez posebnog ulaganja dodatne snage skijašice. Ovo ujedno olakšava i vožnju po dubokom snijegu jer spriječava skiju da prebrzo potone.

Jezgra skija i daje je BioFlex, napravljena od mekše smreke pri vrhu i repu skije te tvrđe jele ispod veza, a i dalje se koriste nešto neuobičajeniji Markerovi vezovi čiji je prednji dio vrlo skraćen te podsjeća više na turni vez. Skraćivanjem se dobilo na čak pola kilograma manjoj masi veza, a Marker je ekskluzivno za ovu seriju skija smislio ERS (Energy Response System) sistem ugradnje vezova kod kojeg je trag veza proširen radi izravnijeg prijenosa snage dok su blokovi primaknuti kako bi mogli primiti i manje pancerice. Novitet ove sezone na ovom modelu su i titanska hvatišta za montiranje vezova koja su ugrađena direktno u jezgru skije, čime se postiže što direktniji prijenos snage te se time poboljšavaju i performanse skije.

MOD Monic je i dalje prisutan, a riječ je o zgodno osmišljenim cinkovim pločicama koje, pored što su zgodan "modni" detalj, eliminiraju vibracije skije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša.

Dizajn se ove godine promijenio i nešto je šaerniji, no i dalje u prepoznatljivom i agresivnom K2 stilu kojeg upotpunjavaju različite grafike na lijevoj i desnoj skiji - nešto što danas više i nije toliko neobično. Kao i do sada, na bazi skije nalazi se i roza mašnica koja označava da dio prihoda od prodaje ovih skija ide istraživanju i borbi protiv raka dojke.

Kada K2 kataloški podaci kažu da je skija namijenjena isključivo najspremnijim i najboljim skijašicama, onda tome treba vjerovati - pokazalo se to prošle godine, ali i ove. Iako bi, nazovimo ga tako, redosljed mogao varati, Lotta Luv ipak nije najteži i najčvršči model, barem prema našem iskustvu. Tu titulu definitivno uzima model namijenjen više za stazu Burnin' Luv, dok je ove godine testirani ipak nešto podatniji i ugodniji za vožnju. Naime, Lotta Luv je namijenjen i to većinski, za vožnju po neuređenim stazama, pa samim time i mora biti nešto lakši. No riječ je i dalje o čvrstom modelu koji će i na stazama pokazati zube. Zanimljivo, iako vrlo širokih gabarita ovaj model ima mali radijus, svega 13 metara, što zapravo jako dobro dođe kada se zaželite vijuganja. Vrlo je lako upravljiv i ne treba ga previše nagovarati kako bi ušao u zavoj te je lakoća kojom se na ovom modelu vijuga, u odnosu na prošle godine testirani model, bila pravo iznenađenje.

-.--.-Zbog širine skije, ali i rocker tehnologije vožnja po neuređenim stazama ili izvoženom i bljuzgavom snijegu nije nikakav problem. Ne tone, preko većine neravnina prijeđe kao da uopće ni ne postoje, te možemo slobodno reći da je rocker tehnologija odličan izbor za skijašice koje možda nisu vrhunski pripremljene ili ne vladaju tehnikom toliko da bi pomoću toga lakše prošle takvim terenom - ovdje tehnologija radi u vašu korist. Naime, kod tradicionalno položenih skija nerijetko se dešava da se pri težem i razvoženom snijegu vrhovi skija zabijaju u nakupine snijega te je potrebno dosta snage te dobra tehnika kako bi se skija iz toga isčupala. Kod Lotta Luv prednji dio skije je doslovno u "zraku" pa preko takvih neravnina ide jednostavnije, tako da će se s ovom skijom one cure koje su inače imale problema na takvim stazama osjećati puno sigurnije, stabilnije i - odmornije.

Lottal Luv je odličan "all-in-one" izbor za skijašice koje bi htjele skiju za sve: za brzo vijuganje savršeno uređenim stazama, za ugodno krstarenje razgaženim proljetnim snijegom ili za poneki izlet van staze kada nam priroda podari obilje svježeg snijega. S naše strane svakako preporuka jer se ovaj model pokazao odličnim, no treba svakako imati na umu da je riječ o najjačem modelu za kojeg treba fizička spremnost, ali i znanje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 226813
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr