NATJECANJA

»

SKIJANJE

27.12.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Goran Razić

 

Jansrud i Shiffrin uvjerljivo ispred svih

Nakon kratke božićne stanke nastavila su se natjecanja Svjetskog skijaškog kupa. U današnjim utrkama uvjerljivo su pobjede odnijeli Kjetil Jansrud i Mikaela Shiffrin.

Utorak je donio nova natjecanja Svjetskog skijaškog kupa u obje konkurencije. U Semmeringu je održana utrka ženskog veleslaloma kao nadoknada otkazane utrke u Courchevelu. Na sjajno pripremljenoj stazi svjedočili smo izuzetno zanimljivoj utrci, zasigurno najuzbudljivijoj ove sezone. Uobičajeno je da natjecateljice s niskim startnim brojevima dominiraju, no ovoga je puta bilo nešto drugačije. Kako je utrka odmicala, tako su postignuti sve bolji i bolji rezultati u prvoj vožnji.

Pobjednica današnje utrke, sjajna Mikaela Shiffrin, petnaesta po redu se spustila niz stazu i s vremenom od 2:01.81 uvjerljivo je ostvarila svoju novu pobjedu. Zapravo, najveća se borba vodila iza njenih leđa.

Iza Mikaele, do druge pozicije je doskijala trenutno vodeća u veleslalomskom poretku, Francuskinja Tessa Worley. Iako je nakon prvog dijela natjecanja bila tek na šestoj poziciji, u drugi je dio ušla samouvjereno te je postigla navedeni rezultat. Zaostala je za pobjednicom 0.78 stotinki.

Treća pozicija, sa zaostatkom od 1.09 sekundi, pripala je, drugoplasiranoj iz prve vožnje, Manueli Moelgg. Iako se ovakav rezultat očekivao od nekih drugih Manuelinih reprezentativnih kolegica, danas je sjajnim vožnjama pokazala kako još ima dinamita u njoj. Glavne talijanske veleslalomske uzdanice Goggia i Brignone nisu uspjele završiti utrku, dok je mlada Marta Bassino osvojila petu poziciju. Iz utrke u utrku ova reprezentacija pokazuje svu svoju širinu i moć.

Iz utrke valja izdvojiti još nekoliko zanimljivosti. Na četvrtoj poziciji završila je aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, Lara Gut. To i ne bi bila neka vijest da nakon prvog dijela natjecanja nije držala tek sedamnaestu poziciju. Ogroman skok u poretku napravila je i Viktoria Rebesburg. Naime, Viktoria je završila na sjajnoj sedmoj poziciji, nakon što je u prvom dijelu bila tek na 24. mjestu.

Nakon 646 dana, u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa, vratila se sjajna Austrijanka Anna Veith (ex Fenninger). Odskijala je jednu opreznu vožnju te je završila na 49. poziciji. Vidljivo je kako su ozljeda i dugačka stanka ostavile posljedice na nju, ali je najvažnije da se vratila među najbolje svjetske skijašice.

Hrvatska predstavnica u veleslalomskoj utrci bila je Leona Popović. Sa startnim brojem 66 završila je na 60. mjestu.

Santa Caterina dočekala je muški dio skijaške karavane. Ovaj utorak na rasporedu je bio superveleslalom, inače nadoknada otkazane utrke koja se trebala održati u Lake Louiseu. Svoju dominaciju u navedenoj disciplini novom je pobjedom potvrdio sjajni Norvežanin Kjetil Jansrud. Njegova današnja izvedba bila je skoro savršena te nitko nije mogao nadmašiti njegovo vrijeme od 1:30.88.

Najbliži tome bio je, pomalo zaboravljeni austrijski velikan, Hannes Reichelt. Sa zaostatkom od 0.60 sekundi osvojio je drugu poziciju. Treba istaknuti kako mu je to najbolji rezultat sezone i prvo postolje nakon prošlogodišnjeg superveleslaloma u Kitzubuehelu.

Do treće pozicije doskijao je talijanski velemajstor brzih disciplina, Dominik Paris. Prvi je startao od svojih kolega na postolju te je odmah bilo jasno kako je to vrijeme za veliki domet. Pokazalo se da sjajni Jansrud ipak može biti brži za 0.65 sekundi, no svejedno je to vrhunski rezultat. I domaća publika mogla je biti zadovoljna s rezultatom vlastitog predstavnika.

Na startu današnje utrke nije se našao Aksel Lund Svindal. Naime, na svom Facebook profilu je objavio kako njegovo koljeno nije u dobrom stanju nakon utrka u Val Gardeni te da će mu dobro doći malo odmora. Utrkama Svjetskog skijaškog kupa vraća se sljedeće kalendarske godine.

U današnjoj utrci Hrvatska je imala svog predstavnika. Ivica Kostelić vratio se na skijaške staze te je odskijao svoju prvu natjecateljsku utrku ove sezone. Osvojio je 59. mjesto sa startnim brojem 70. Vjerujemo kako je to bio pravi trening za utrku alpske kombinacije u četvrtak.

Nove utrke Svjetskog skijaškog kupa očekuju nas već sutra. S početkom u 10:30 sati vozi se nova veleslalomska utrka u austrijskom Semmeringu, dok od 11:30 sati kreće i utrka muškog spusta u Santa Caterini. Veselimo se novim uzbuđenjima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 256833
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr