OPREMA

»

SKIJE

27.01.2005.      

Autor: Željko MihalićUstupio: TČT d.o.o. Veprinačka 16 Zagreb tel: 01 3632 944 

Blizzard Sigma SXP (04/05)

Na testu se našao i model austrijskog proizvođača. Pročitajte kakvi su rezultati testa.

Testirani model: 170 cm, r = 14 m
Sidecut: 114 - 67 - 100
Dostupne visine: 155, 163, 170 i 177 cm

Blizzard svoj model SXP predstavlja kao skiju gornje rekreativne klase, tik do natjecateljskih modela, namijenjenu ozbiljnijim skijašima. I zaista se ne radi o grešci, ukupan je dojam za ovu skiju da je zaista namijenjena odličnim rekreativcima, onima sa odličnom mišićnom masom i dobrim živcima.

Kao predstavnik Cross carve kategorije, skija bi se trebala dobro ponašati na svim terenima, posebno pod kontrolom agresivnijih skijaša. Nešto agresivniji radijus od 14 m na testiranoj duljini od 170 cm ukazuje na orijentaciju ka manjim zavojima. U praksi su rezultati malo drugačiji. Skija je zaista dosta tvrda tako da se na ledenim stazama ponaša vrlo dobro što se tiče vibracija, i vrlo dobro na tvrđim stazama. U dubljem snijegu je dosta plovna, no ipak traži dosta rada skijaša, tako da će je s obzirom na relativno uski struk (barem kad pričamo o off-piste standardima) samo pravi znalac smiriti. No, ova je skija i na stazi veoma svojeglava i koji put smo imali dojam da u zavoj ulazi u luku u kojem ona želi, a ne tamo kamo je vi vodite. Da biste je usmjerili u željenom pravcu potrebna je iznimno velika energija i pritisak mišića, čak i veći nego na mnogim race modelima. Ne trpi pogreške, niti miješanje stilova. Poštuje isključivo carving filozofiju i želi doslovce konstantno biti na rubnicima, koji, kad ih uspijete privoliti na suradnju drže izvanredno, bolje na izlasku nego na samom ulasku u zavoj, što se može zahvaliti iznenađujuće velikom torzijskom flex indeksu.

Iako je radijus slalomski, dojma smo kako su srednji zavoji ipak ljubav ove skije i sa takvim smo zavojima imali najbolji osjećaj u vožnji. Budući da ćete skije teško uspjeti natjerati u klasični stil, po hupserima očekujte borbu za goli život, pogotovo jer je u takvim uvjetima teško stalno biti na rubnicima. Što se brzina tiče, skija je vrlo brza, ali istovremeno mirna i vibracije su doista svedene na minimum, dok god ne forsirate prekratke zavoje ili preširoki stav, a pri ulasku u zavoje koristite obje noge. U tom će vam slučaju skije ipak biti nešto poslušnije, no u suprotnom očekujte dozu otpora.

Gabariti upućuju također na slalomsku orijentaciju 114-67-100, i skija je iznenađujuće stabilna s obzirom na širinu vrha i repa. Skija dolazi sa ugrađenom platom na koju se može ugraditi bilo koji vez, a dobar je izbor samo za vrlo snažnog i tehnički jakog cross skijaša, sa orijentacijom ipak više na pistu u srednje dugim zavojima ili fizički spremnog hyper carvera u srednjim i većim brzinama skijanja. Prije kupnje preporučamo da skiju isprobate u nekom ski-rentu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 274804
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr