OPREMA

»

SKIJE

02.11.2006.      

Autor: Željko MihalićUstupio: VITA, Trebnje, d.o.o. Studenec 24, 8210 Trebnje, Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401 

Fischer RX 8 (06/07)

Ovaj Fischerov X-sport model do sada je pružao puno zadovoljstva velikom dijelu skijaške populacije. Čini se da je ovosezonski RX 8 ponovo letvicu postavio dosta visoko.

Testirani model: 165 cm, r=13 m
Sidecut: 116-66-98
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175 cm


Fischer je i u nekoliko posljednjih sezona imao jake adute u svojoj cross kategoriji, koja je ujedno bila i vrlo primjenjiva allround skijašima. I ove godine tu je RX serija, oboružana impozantnom količinom tehnoloških pomagala od kojih su dva najvažnija predstavnika RX 8 i RX 9, predstavnici gornjeg doma rekreativnih modela. RX 8 je i na prvi pogled solidna skija, FT sistem sustav smanjivanja vibracija, air carbon konstrukcija i naravno neizostavni Railflex 2 sistem montaže vezova.

Gabaritima i pripadajućim radijusom više je nego očito da je skija rađena pretežno za uređene staze i kraće zavoje. I tome zaista jest tako i u praksi. Zahvaljujući svojem radijusu i adekvatnoj (naprednoj rekreativnoj) torzijskoj čvrstoći, skija relativno lagano ulazi u zavoje i bez problema te zavoje svodi na vrlo kratku putanju, a pri tome ne traži vrlo precizno vođenje. Održavanje kontakta sa snijegom kroz cijeli zavoj je relativno jednostavno i ne traži previše pritiskanja i jako rubljenje. Greške u vođenju skija relativno dobro apsorbira i oprašta, ne trošeći pritom velike količine skijaševe energije.

Vrlo je upravljiva i na ledu i na mekšoj stazi, no ima ponešto problem pri raznošenju nakupina mokrog snijega jer u sebi ipak ne krije veliku energiju. Brzo vijuganje je vrlo lagano na ovoj skiji, dinamički paralelni zavoj također podnosi veoma solidno, no imajte u vidu da se tu radi o brzinama koje će rijetko koji rekreativac postizati na stazi.

Iako naočigled vrlo mirna, skija je dosta brza i relativno dobro podnosi velike brzine, no u spustu je ipak nešto nemirnija, pogotovo pod nogama korpulentnijih i snažnijih skijaša. Posebno je dosta željna podizanja na rubnike, što je i razumljivo s obzirom na gabarite i radijus koji je ipak više slalomskih karakteristika. Rubnici su i dalje na razini Fischerovog standarda, što znači vrlo pouzdani i trajni, a izuzetno dobro podnose i goli led i pri dosta jakom rubljenju.

Ova skija zaista je namijenjena velikoj grupi skijaša u rasponu od rekreativaca koji traže svoj put prema napretku i vježbanju tehnike, do onih koji pod svojim pancericama imaju već dobar broj skijaških dana. No, skija je najviše namijenjena skijašima koji se većinom drže staze bez obzira na njihovo stanje, te onima koji preferiraju kratke ili umjereno kratke zavoje. Jedini koji bi mogli ostati razočarani su vrlo agresivni skijaši, veoma snažni skijaši koji očekuju od skije velike brzine i veliku energiju, te očekuju skiju na kojoj se mora mnogo raditi. Ostalih 90 % skijaša mogu sa zavidnom dozom sigurnosti prestati tražiti dalje. Skija ne zahtijeva niti pretjerano dobru tehniku, niti pretvrde pancerice, niti pretjeranu snagu (naglasak na riječ "pretjeranu")

Izvanredan izbor za rekreativce i napredne rekreativce koji žele uživati na stazi nekoliko sati bez većeg umaranja i bolova, no nije za sportski orijentirane sportaše ili freeridere.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 278480
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr