OPREMA

»

SKIJE

13.12.2004.      

Autor: Goran RazićUstupio: KEINDL SPORT, Reljkovićeva 2, Zagreb, tel: 01 3708 323 

Fischer S-Move 5.5 (04/05)

Srednja rekreativna skija. Za koga je pogodna? Kakav dojam ostavlja? Dajemo osvrt na Fischer S – Move 5.5

Testirani model : 170 cm - r = 18 m


U srednjoj fischerovoj klasi skija (S-Move) isprobali smo srednji model, no dojmovi ipak nisu srednji. Skija u nekim elementima daje vrlo lijep osjećaj. Test smo započeli dok su staze bile dosta tvrde, moramo priznati da se u takvim uvjetima pokazala kao dosta precizna te je solidno držala na takvoj podlozi, no pri malo većim brzinama postaje dosta nestabilna.

Skija je vrlo upravljiva i ne radi veliki otpor prilikom bilo kakvih manevara, čemu u prilog ide njena vrlo velika fleksibilnost u lijepom omjeru sa osrednjom tvrdoćom. S-Move se nudi u više jakosnih modela, S 2.2, S 3.3, S 5.5, S 7.7, S 9.9, S 11.1, a testirani model je "sredina sredine". Ta sredina će biti vrlo dobra za skijaše koji ne raspolažu sa izbrušenom tehnikom tj. ne vole velike brzine, isto tako i za skijaše koji nemaju pretjeranu fizičku masu. U suprotnom, ako ste skloniji bržoj vožnji i ako imate preko 80 kg (slobodna procjena), skija će vam priuštiti dosta vibracija koje posebno dolaze do izražaja na tvrđim stazama na kojima skija ima tendenciju poskakivanja.

No tu karakteristiku ne bi uzeli kao manu, već kao precjenjivanje klase dotične skije. Sa svojih 18 m radijusa S-move je vrlo dinamičan za lijepe carving zavoje te za vijuganje srednjim i zavojima većeg polumjera, također, skija se pokazala kao vrlo upravljiva po iskijanom i dubljem snijegu. No želite li oštriju vožnju kratkih zavoja, ne očekujte vrhunske rezultate. To naravno nije niti čudno uzimajući u obzir geometriju skije te već navedene karakteristike.

Preporuka modela, svakako bi išla u smjeru solidnih rekreativaca, te nešto laganijih skijaša koji nisu previše zahtjevni oko brzine skijanja te vožnje po zahtjevnijim i zaleđenijim stazama. Također, ovaj allaround model će zadovoljiti i bolje rekreativce kao drugi par skija za uvježbavanje (čitaj: ponavljanje) modernih tehnika carving zavoja na lijepim i blažim stazama.

Posebno vrijedi istaknuti da skija sa svojom relativno malom masom vrlo malo umara te nije nikakav problem skijati cijeli dan. Takvim karakteristikama je svakako doprinjeo i Airchannel standard kojim je skija izgubila na masi i time postala lakša za upravljanje, S-move posjeduje i tzv. Powercore sistem ojačanja jezgre skije, što joj daje potrebnu torzionu čvrstoču i stabilnost (ovaj dio je diskutabilan kod agresivnije vožnje, barem kod ovog modela op.a.). Osim svega navedenog, ovdje je i već standardni plasma edge, standard obrade rubnika koji je zaslužan za mogućnost zavidne vožnje na kantovima te lijepo držanje. S-move dolazi sa predugrađenom platom i vezovima Fischer FS 10 sa Railflex 2 standardom.

Ukupan dojam nije loš. Proizvođač je dobro nanjušio ciljanu publiku manje zahtjevnih i skijaškom tehnikom srednje potkovanih rekreativaca za koje je ova skija ciljano rađena. Skija je vrlo zabavna u laganoj i bezbrižnoj vožnji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293415
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr